Plinius

mandag, januar 30, 2006

Kjernen i B2

Filed under: bibliotek 2.0, debatt — plinius @ 9:20 am

Hva dreier bibliotek 2.0 seg om? Debatten yrer, blomstrer og forgrener seg.

I USA har den gamle bibliotekguru Walt Crawford kompilert et eget debattnummer av sitt enmannstidsskrift Cites & Insights rundt denne krattskogen.


Heftet er lærerikt, men helst for de særlig interesserte. Norge befinner seg i en litt tidligere debattfase – og har et langt mer oversiktlig bibliotekutviklingsmiljø: NDB, Bibsys, Reaktor, Mo i Rana, osv.

Dessuten er nok Crawford litt tradisjonell: en saklig formidler mellom den store tunge masse og speiderne i forkant av feltet. Personlig har jeg mer sans for de som lar seg begeistre. Som lukter vårløsning og strålefryd mellom bokhyllene. Min frakke i solen båren, praler med flekk i flekk. De bloggende lyrikere.

De skriver ofte korte manifester. Her er ett – oversatt og tilpasset:

Bibliotekene betjener ikke brukere, men nettbrukere. Vi må tilpasse oss nettbrukerners forventninger – og nettets stadige utvikling

Vi må åpne våre datasystemer og dele våre data – med andre bibliotek, med alle verdens brukere og med programmerere som vil bruke dem på nye og overraskende måter

Vi må bygge bedre, enklere, nyttigere og mer tilgjengelige grensesnitt

Alle bibliotekarer bør utnytte nye, enkle samtaleverktøy – som blogger, wikier og RSS – for å kommunisere uhemmet med hverandre og med brukerne.

Vi bør satse på lokalt produksjon av innhold – med brukerne som medprodusenter.

Vi bør be våre leverandører hjelpe oss med alt dette – og finne våre egne løsninger hvis de ikke stiller opp.

I mine ører: godt sagt.

Ressurser

 1. Hentet fra Steve Lawson. See also …
 2. Enger 2.0
 3. John Blyberg. 11 reasons why Library 2.0 exists and matters
 4. Jerry D. Campbell har en god oppsummering av fagbibliotekenes situasjon i Web 2.0. Changing a Cultural Icon: The Academic Library as a Virtual Destination
Advertisements

1 kommentar »

 1. Det jeg var mest skuffet over i Walt Crawfords forsøk på å oppsummere debatten rund Bibliotek 2.0 var at han kritiserte den som en moden og på mange måter fullendt debatt, noe den så absolutt ikke er.

  Jeg tror ikke at vi er i nærheten av en konsensus på hva Bibliotek 2.0 er ennå, og det er nettopp i denne kaotiske, selvmotsigende, sprikende og fragmenterte debatten at vi får opp de spennende nyskapelsene som kan fornye bibliotekbegrepet og gjøre seg fortjent til betegnelsen Bibliotek 2.0.

  For all del, det må stilles krav om koherens og helhet, men ikke ennå, la debatten, inn- og utspill få formere seg fritt en stund til. Jeg tror vi blir rikere om vi er åpne, både innad i faget, og for innspill fra verden utenfor.

  Jeg håper vi får en livlig debatt om Bibliotek 2.0 her i landet også, men ser at de førende i debatten holder til i engelskspråklige land. Kanskje lurt å åpne for en Nordisk debatt?

  Kommentar av lib1point5 — mandag, januar 30, 2006 @ 10:52 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggers like this: