Plinius

søndag, juni 25, 2006

SK 26/06: Bokhandleren: venn eller fiende?

Filed under: marked, Søndag kveld, statistikk — plinius @ 8:34 am

Bøker selger som aldri før. Samtidig faller bokutlånet – som aldri før. Hva er det som skjer i bokbransjen?

Fra 1. mai 2005 ble bransjeavtalen, som bl.a. innebar faste priser for bøker, forandret. Det viktigste nye var at ikke bare bokklubbene, men også bokhandlerne, fikk anledning til å gi rabatt på inntil 12,5 % på bøker.

Flere leser mer

Hvert tredje år lager Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen en større markedsundersøkelse basert på ett tusen telefonintervjuer. Bokundersøkelsen som ble gjennomført i februar 2006, viste at folk leser mer.

 • Kvinner: 64 % leste en bok «nå» – mot 58 % i 2003
 • Menn: 53 % – mot 42 % i 2003

Mediebarometeret til Statistisk sentralbyrå peker i samme retning:

 • Kvinner brukte daglig 16 minutter på boklesing i 2003 – og 20 minutter i 2005
 • Menn: brukte 8 minutter i 2003 – og 10 minutter i 2005

Men utlånet synker …

Fra 2004 til 2005 sank utlånet i folkebibliotek med 1,6 prosent. Utlånet av bøker sank med 3 prosent. Utlånet av voksenbøker sank med 5,6 prosent.

Utlånet i kommuner med mer enn ti tusen innbyggere sank med 7 prosent. Ferske tall fra Bibliofil tyder på at nedgangen fortsetter i 2006.

Den mest nærliggende årsaken til fallet er den nye bransjeavtalen, som trådte i kraft 1. mai 2005. tillegg til rabattmuligheten ble fastprisperioden redusert fra utgivelsesåret + 12 måneder til utgivelsesåret + 4 måneder.

Overgang til fripris for skolebøker er nylig utsatt til 1. juli 2007.

Høringen viste generelt at forfattere, forlag og bokhandlere og flere språk- og kulturinstitusjoner er for å opprettholde fastprisordningen, mens studentorganisasjonene og utdanningsinstitusjonene er kritiske.

Bokhandel og bibliotek

Mange har lagt merke til at bokhandlene og bibliotekene blir mer lik hverandre.

Det er grunn til å tro, står det i strategiplanen 2005-2008, at velstandsutviklingen vil fortsette, og at folks søken etter mer kunnskap og opplevelse vil øke.

Det er et mål at bokhandelen skal være den aktøren som dekker dette behovet.

Når det gjelder distribusjon av bøker, står salgskanalene for omtrent tre fjerdedeler og folkebibliotekene for ca. en fjerdedel av «omsetningen». Her er imidlertid skolebøker holdt utenfor.

I 2003 hadde 70 % av befolkningen kjøpt en eller flere bøker. I 2006 var tallet steget til 79 %. Sekstiseks prosent av den voksne befolkningen hadde kjøpt bøker i en bokhandel i løpet av 2005.

Bokkjøperne kjøpte i gjennomsnitt 14,1 bøker i 2003 og 15,2 i 2006. De anskaffet 8,8 bøker hos bokhandlere – og 6,4 gjennom andre kanaler (går jeg ut fra).

I følge SSBs kulturbarometer hadde omtrent halvparten av den voksne befolkningen besøkt et folkebibliotek i 2004. Litt under førti prosent hadde lånt bøker på et bibliotek (inkludert fagbibliotek).

De som faktisk besøker folkebiblioteket, låner i snitt ca. ti enheter i året. Bøker utgjør omtrent tre fjerdedeler av utlånet. Hvis vi sammenlikner bokhandel og bibliotek, kan vi med rimelighet si:

To tredjedeler av det voksne publikum kjøpte bøker i bokhandel i 2005 – og kjøperne tok med seg ni bøker hver.

Halvparten av alle voksne besøkte et folkebibliotek i 2004 – men ikke alle lånte bøker. I underkant av førti prosent av den voksne befolkningen lånte bøker – og de tok kanskje med seg sju-åtte bøker hver.

Med andre ord: blant de voksne er det flere bokkjøpere (66 %) enn boklånere (under 40 %). Kjøperne skaffer seg noe flere bøker gjennom bokhandelen – 8,8 – som lånerne gjennom biblioteket (7,5?).

Tallene må tas med en klype usikkerhet – dette er raske og omtrentelige beregninger på en blogg, ikke en kvaitetssjekket fagartikkel. Men jeg tror hovedtrekkene er korrekte.

Ny arbeidsdeling?
Den gamle arbeidsdelingen mellom bokhandel og bibliotek forandrer seg – fordi hele bokbransjen er i støpeskjeen:

Et desentralisert og landsdekkende nett av bokhandler sikrer lik og rik tilgang til litteratur i hele landet, sier strategiplanen.

Bokhandlerforeningen legger vekt på at bøkene selges i utsalgsteder med høy kompetanse (og god faglig veiledning.).

Vi kan godt si at konkurransen om publikum mellom bokhandlere og bibliotek er voksende. Og flere aktører kommer inn på banen. Bokklubbene sliter, men nettsalget går kraftig opp.

I 2005 hadde 83 % av de spurte kjøpt bøker i bokhandelen, sier brukerundersøkelsen 2006 – tre prosent mer enn i 2003. Tolv prosent hadde kjøpt i nettbokhandel (+ 7 prosentpoeng) og i kiosk (+ 1).

Ti prosent hadde kjøpt i dagligvarebutikk eller varehus (+ 2). Det var bare bokklubbene som opplevde nedgang, fra 42 % i 2003 til 36 % i 2006.

Fornøyde kunder

Det finnes mellom seks og sju hundre bokhandler i Norge (se også liste over de 450 som deltar i kampanjen Bok for alle). I 2005 var 72 prosent av befolkningen (15+) innom bokhandelen siste måned. Det tilsvarende tallet for folkebibliotek lå på ca. 25 prosent (se Kulturbarometeret for 2004). Nittitre prosent mener de har bokhandel innenfor en akseptabel reiseavstand. Og ikke minst:

Bokhandlerkundene er svært fornøyd med bokhandelen sin, både service, kunnskap og bokutvalg skårer svært høyt.

Hyggelig for dem – og en kraftig utfordring for oss.

Ressurser

6 kommentarer »

 1. Strålende at du mater oss med det som fins av statistikk, Tord. Hovedproblemet med Bokhandler/Forleggerforeningens markedsundersøkelse er at den ikke gir informasjon om hva slags bøker som etterspørres, og hvem som etterspør dem. I det lille norske markedet vil Dan Brown og Harry Potter slå sterkt ut på statistikken, som Bok og Samfunn påpeker i http://www.bokogsamfunn.no/Nettutgaven/119876 . Eller for å si det litt enkelt: Hvis du skal ha «Da Vinci-koden» og bokhandelen din har den, er du selvsagt svært fornøyd med service, kunnskap og utvalg. Mens de av oss som pleide å ergre oss grønne over bokhandlenes elendige service på bestillinger, forlengst har gått til Amazon og Haugen.

  Min hovedinnvending mot alle disse undersøkelsene er likevel at de ikke sier noe om utviklingen av leserens forhold til boka. Er leseren anno 2006 lik leseren anno 1986? Neppe, om vi skal tro undersøkelser av fra andre medier. Man kan blant annet mistenke også boklesere er blitt flyktigere og mer illojale, og at lesingen er blitt mer fragmentarisk, men _vite_ det kan man ikke.

  Kommentar av Eirik — søndag, juni 25, 2006 @ 9:54 am

 2. […] For noen dager siden kommenterte Frode Bakken, Lasse Christensen og Kari Bjørklid artikkelen “Bokhandelen – venn eller fiende”, som sto i Plinius 25. juni. Frodes innlegg var særlig grundig – og han oppfordret til svar. Jeg setter stor pris på interessen – og følger gjerne oppfordringen. […]

  Tilbakeping av Plinius » Ny arbeidsdeling i bokbransjen? — søndag, august 20, 2006 @ 12:57 pm

 3. Interessante tall; særlig for en som har en fot i hver båt, for å si det slik. Jeg tror at et enkelt, men viktig knep for å endre folks oppfatning av biblioteket, er at bibliotekarene må bli mer serviceinnstilte. Hele hemmeligheten med å få kundene til å komme tilbake, er jo å få dem til å føle seg særskilt godt behandlet og å gi dem det de vil ha. Selv kunder/brukere som må vente en uke på en bok de har bestilt, er fornøyde fordi de har fått veiledning og, mest av alt, «kunden har alltid rett».

  Kommentar av Miriam — tirsdag, desember 4, 2007 @ 11:30 am

 4. […] Bokhandleren – venn eller fiende? – med fersk kommentar fra Miriam […]

  Tilbakeping av P 288/07: Hundre tusen er passert « Plinius — onsdag, desember 5, 2007 @ 11:42 pm

 5. […] SK 26/06: Bokhandleren: venn eller fiende 1,604 […]

  Tilbakeping av P 49/09: Populære Pliniusposter « Plinius — onsdag, februar 27, 2008 @ 9:32 am

 6. […] Bokhandleren – venn eller fiende? […]

  Tilbakeping av SK 22/08: Mer enn bøker « Plinius — mandag, juni 2, 2008 @ 9:32 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: