Plinius

torsdag, august 31, 2006

P 151/06: Tjue debatter på topp

Filed under: debatt — plinius @ 7:47 am

Praten går uavlatelig. Men vi kan ikke snakke om alt samtidig. Hvilke saker er framme i nyhetsbildet akkurat nå? – spør journalister og medieforskere. I bibliotekdebatt som i samfunnsdebatt vandrer tematikkene opp og ned på vår felles dagsorden som poplåtene på et musikkbarometer.

I juni lagde jeg min egen hastige tjue-på-topp-liste. Ren synsing. Null empiri. Forskning skal være satt og seriøs. Men bloggen er lett som et stankelben og kan sprette uhemmet omkring på den tynneste faglige is.

Her reorganiserer jeg listen – med nye kommentarer:

De store utfordringene – 4

 1. Digitalisering av norsk kulturarv: Valget står – ser det ut til – mellom et massiv bokdigitaliseringsprosjekt i Nasjonalbibliotekets regi – og et desentralisert nettverksprogram. Jeg går for nummer to – men ser fram til en skikkelig prinsippdebatt først.
 2. Bibliotek 2.0: Thomas Brevik lager prosjektforslag for ABM-utvikling. Bravo for begge.
 3. Bibliotek og læring: Skolebibliotekkampanjen begynner å rulle. Mange aktører blir trukket inn – og de kan tar med seg erfaringer fra første etappe. Fr@ ditt bibliotek blir symbol for en lærende organisasjon. Godt jobba!
 4. Faglig publisering: Hele det faglige produksjonssystemet i universitets-, høgskole- og instituttsektoren endrer seg – og bibliotekene bør finne en fornuftig plass i den nye arbeidsdelingen. Også registrerings- og belønningssystemene for faglig produksjon hører til her. Bibliografi blir politikk.

Organisasjonene – 6

 1. ABM-utviklings framtid: Departementene satset friskt på fusjon – men klarer det nye direktoratet å trekke fagmiljøene med seg? Er det arrangerte ekteskapet mellom de to hovedaktørene – museene og bibliotekene – liv laga? Hvor er de forelskede blikkene?
 2. BIBSYS-systemets framtid: Hvor bliver Ormen Lange? Kommer ikke Olav Trygvasson?
 3. Kulturrådet og dets mangefoldige støtteordninger. Bokbransjen preges av større og færre aktører. Det gir uro i rekkene. De uplanlagte sidene av innkjøpsordningen blir tydeligere enn før. Romanleser Morgenstierne kaster bensin på bålet.
 4. Nasjonalbibliotekets rolle i bibliotekmiljøet: I bibliotekenes store orkester er det rimelig nok at Norges største bibliotek spiller førstefiolin. Men jeg har problemer med å høre hvilken melodi som spilles.
 5. Bibliotekutdanningene: Utdanning og forskning leverer nye fagfolk og ny forståelse til kunnskapsfeltene. Det er mye å lære av Danmark. Og spiller vi høyt nok?
 6. Fagforeningene: Jeg opplever et sterkt behov for langsiktige profesjonsstrategier – for bibliotekfolkets ve og vekst. Start nå og tenk 2020.

Resultatbasert praksis – 4

 1. Bibliotekstatistikken: KOSTRA er i god gjenge – og snart starter ABM-utvikling sin etterlengtede statistikkrevisjon.
 2. Mange målgrupper: flere nye prosjekter gir bedre data – og enkelte nyttige overraskelser – om hva som faktisk foregår på bibliotekenes markeder.
 3. Flerkulturelle bibliotek: sympati og flerkulturelle tjenester er bra – flerkulturell rekruttering og mer globale studieopplegg er en naturlig videreføring.
 4. Biblioteket som sted: vi bør vite mer om hvordan publikum i fag og folk faktisk benytter våre tjenester – før vi durer i gang med nye tilbud og nye bygg.

Debattarenaer – 4

 1. Bibliotekstruktur: Vi må som vanlig gjennom en senter-periferi debatt før vi reorganiserer noe som helst. Men urbaniseringen fortsetter uten debatt.
 2. Rettighetsdebatt: Solstad, Ragde og Mikke Mus må få betalt for sin innsats – og det samme gjelder deres etterkommere. I Mikkes tilfelle er det vel nevøene som arver. Kunnskap og kreativitet lagres i tekster. Etter finanskapitalen følger tekstkapitalen.
 3. Faglige og etiske normer: Bruken er viktigere enn ordene. Skal normene dorme i bakgrunnen – eller brukes som brekkstang?
 4. Amerika-debatten: Dukket opp som troll av eske – og startet en usedvanlig frisk og spennende debatt. NBF har lovet å følge saken videre på det prinsippielle planet. Med Helge Ole Bergesen har Sølvberget har fått en politisk tungvekter på toppen. Vår mann i Barentsregionen –  Vidar Lund i Kirkenes – er heller ingen nykomling på den politiske arena.

På metaplanet – 2

 1. Bibliotekutredningen: Tre uker igjen – og debattantene forbereder seg fra Nordkapp til Lindesnes. Liv og røre. Utrygt for tordenbyger.
 2. Biblioteksamtaler: Hvordan organiserer vi våre faglige samtaler – og hvordan kan vi utvikle samtaleformene? – i tidsskrifter, avisartikler, fagartikler, postlister,  blogger og ABM-media? Statisk blir det ikke.
Reklamer

3 kommentarer »

 1. En meget nyttig oversikt Tord! Denne burde nok revideres en gang i måneden slik debatten skifter på e-postlistene. Tidsskriftene har problemer med å følge med, men kanskje de kan få på plass debattforum rundt sine artikler på sikt?

  Ellers vil jeg bare gjøre oppmerksom på at Mikke Mus har to meget oppegående og kvikke nevøer (Tipp og Topp). Donald og Anton er nok de eneste dumme nevøer i Andeby-universet. Jeg ville tro at Onkel Skrue er den som i størst grad ønsker betalt for sin innsats, og står på plateselskapenes side i rettighetsdebatten.

  Thomas, amatørdonaldist

  Kommentar av Thomas Brevik — torsdag, august 31, 2006 @ 8:27 am

 2. Som fersk Bibsys-bruker er jeg med på ditt spørsmål om dette systemets framtidige funksjonalitet. Spørsmålet kan f.eks. formuleres slik: «Når skal noen sørge for at Bibsys ser ut som det brukes i 2006 og ikke 1997?»

  Kommentar av Rocke-D — torsdag, august 31, 2006 @ 8:49 am

 3. […] jeg bedre. I fjor lagde jeg en liste – høyst personlig og subjektiv – over de tjue mest aktive debattene i det norske bibliotekfeltet. Den har jeg oppdatert og […]

  Tilbakeping av SK 48/07: Bibliotekene bobler « Plinius — søndag, desember 2, 2007 @ 12:21 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: