Plinius

lørdag, mai 19, 2007

P 129/07: Når borgerne hacker

Filed under: bibliotek 2.0, blogger, debatt — Stikkord: — plinius @ 1:54 am

pigg.jpgDen spanske bloggeren Juan Freire har skrevet teksten

For borgere som hacker: En uavhengighetserklæring fra blogosfæren:

Jeg har oversatt hovedpunktene.

 1. Bryt med elitenes lukkede koder og med alle former for fundamentalisme. Vær åpen for samtaler og for ideer som går på kryss og tvers.
 2. Vær nysgjerrig. Unngå ideer som blir overlevert uten kritikk. Bruk de data du kjenner til å stille spørsmål. Kombiner informasjon på nye måter for å se virkeligheten fra andre vinkler.
 3. Internett gir oss et virtuelt rom med frihet og autonomi, Det er ikke underlagt autoritetene i den fysiske verden. Men denne uavhengigheten er alltid prekær. Den kan når som helst opphøre og må stadig oppfinnes på ny. Derfor: utnytt din uavhengighet mens den er til stede.
 4. Skriv om dine ønsker, om ditt eget liv og om verden rundt deg. Alt er nyttig, og ingenting kan hindre at det du skriver finnes på nettet. Bare de som blir interessert – gitt at slike hypotetiske personer faktisk finnes, vil lese det.
 5. Lær nye språk. Bli kjent med mennesker og ideer som ligger fjernt fra ditt geografiske og kulturelle miljø. Tegn nye kart basert på dine oppdagelser. Del dem med dine naboer.
 6. Ta med deg prinsippene og din intellektuelle virksomhet fra nettet og inn i ditt fysiske liv. Bli en «borger som hacker». Men ta dine forholdsregler: i den virkelige verden finnes det større og mektigere krefter som kan stoppe deg.
 7. Benytt deg av anonymitet hvis du tror det er nødvendig for å unngå juridiske og sosiale sanksjoner. Ta vare på og profiler din virtuelle identitet, selv om den ikke har et synlig bånd til ditt «virkelige» liv. Vær ærlig mot deg selv og definer din egen handlingsetikk.
 8. Samarbeid med nettet. Men opptre ikke som et fast og forutsigbart element. Det er kombinasjonen – av motet til hver enkelt og styrken til de mange – som gir deg og andre makt. Bygg tette relasjoner med resten av nettet, men behold din frihet til å handle.
 9. Lag forbindelser, lag forbindelser, lag forbindelser (Enlaza, enlaza, enlaza)
 10. Vær forsiktig med å drive markedsføring eller plassere reklame i bloggen for å tjene penger. Hvis du kan unngå det. Valgene er holdbare hvis det gjøres åpent og ærlig. Det viktige er ikke hva du gjør, men hvordan du gjør det.
 11. Og framfor alt: ta ikke det jeg har sagt alt for alvorlig

Innledning

Innledningen har jeg plassert til slutt – det var vanskelig å få den sydlandske retorikken til å klinge naturlig så langt mot nord …

Internett åpner muligheter. Som en del av nettet gjør bloggene det mulig å vinne tilbake kraften som oppstår ved synergien mellom hvert enkelt individ og de mange som samarbeider.

For å realisere denne kraften trenger vi borgere som hacker og som utvikler en handlingens etikk på nettet og i den fysiske verden. Kan vi klare det? Alt avhenger av hvordan framntida bygges opp. La oss arbeide: [her følger de elleve punktene].

Kommentar

Jeg har oversatt fra spansk til norsk, men det betyr ikke at jeg har oversatt fra spansk til norsk politikk. Den politiske kulturen i Sør-Europa – Italia, Frankrike, Spania, Portugal – skiller seg på mange måter fra landene i nord.

Norden og – til en viss grad – Storbritannia har vært gjennom en sosialdemokratisk revolusjon. Partier som representerer brede samfunnslag, har sittet lenge nok ved makten til å sette sitt preg på samfunnet.

Det har gjort det politiske livet noenlunde gripbart og oversiktlig. Lenger sør opptrer den politiske makten mer i det skjulte – og skepsisen til politikere og makthavere er tilsvarende høy.

Det finnes eliter med lukkede koder i Norge også – men de er små og svake sammenliknet med storborgerskapet i Italia eller den franske utdanningseliten (fra les grandes ecoles.). Avstanden er stor fra Jens Stoltenberg til Silvio Berlusconi – selv om Jens i dette tilfelle er sønn av Thorvald.

All blogging bryter med prinsippet om redaksjonell kontroll. Men kontrasten med de etablerte mediene blir sterkere i sør. På samme måte som Beppe Grillo i Italia ser Juan Freire bloggene som et enestående område for fri debatt – omgitt og truet av mektige motkrefter.

Ressurser

Eksterne

jill/txt rapporterer fra

Plinius

2 kommentarer »

 1. Veldig bra. Her er dagens nyttigste hack, forøvrig: installér Adblock Plus i Firefox og legg inn «spa.snap.com/*» på lista over nettsteder som skal blokkeres. Da blir man kvitt Snap-forhåndsvisningen en gang for alle, og vips! blir Plinius-bloggen langt mer brukervennlig – og mindre avhengig av lukkede koder og standarder…

  Kommentar av Eirik — lørdag, mai 19, 2007 @ 7:00 am

 2. Hei, Eirik. Nå har jeg slått den av – Snipp, snapp, snute …

  Kommentar av plinius — torsdag, mai 24, 2007 @ 8:20 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: