Plinius

fredag, juni 1, 2007

P 142/07: Ti spørsmål om 2.0

Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 7:25 am

Løse tråder fanges opp …

På Nordnorsk bibliotekkonferanse i Bodø snakket jeg om tonull-kulturen i går. Vi hadde ikke tid til en diskusjon der og da, men jeg oppfordret folk til å levere spørsmål og bodohavn.jpgkommentarer – som jeg så kunne følge opp på Plinius.

Her er spørsmålene. Svarene vil komme i løpet av de nærmeste dagene – jeg har lovet å levere innen 10. juni.

De som ønsker å henge seg på – enten det nå er med spørsmål eller svar – er hjertelig velkomne til å bruke kommentarboksen.

Ti spørsmål

 1. Hvordan tror du dette vil ha innvirkning på bibliotekene i neste 10-års periode?
 2. Vi lurer litt på hvor lenge denne tonull-bølgen vil vare. Når kommer trenull og tar over, og hva vil den bestå i? Det er jo greit at noen topp-bloggerre tar inn penger på å holde foredrag, og forfattere som Eirik Newth, som er så god til å holde foredrag, kan ta inn inntekter gjennom foredrag. Men hva med alle dem som ikke er gode talere, men som ha mange gode poenger de skriver i bøker som blir utgitt på et forlag, og så de etterpå får innteker av? De vil jo miste sitt inntekstgrunnlag hvis alle informasjon blir frigitt…
 3. Skal hvert enkelt bibliotek utarbeide en funksjon for å få et interaktivt forhold til lånerne sine? Eller bør det være en fylkeskommunal, regional eller nasjonal oppgave? Og hvordan gjøre et slikt tilbud kjent for potensielle brukere?
 4. Hvordan få systemleverandørene til å levere løsninger som er integrerte nok i internettløsninger slik at bibliotekene i det hele tatt har mulighet til å ta i bruk bibliotek 2.0.? Er systemleverandørene bremseklosser i dag?
 5. Er Wikipedia en kilde til faglig god informasjon? Hva med kildekritikk og kvalitet?
 6. Kan det hende du tar feil angående 2.0? Er det ingen vei utenom? Hva blir bibliotek 3.0?
 7. Kem skal påvirke Nasjonalbiblioteket i riktig retning?
 8. Vi ønsker et forslag til redaktørplakat for biblioteksjefer slik at det faglig uavhengighet i forhold til administrasjon er ivaretatt når vi blogger profesjonelt.
 9. Hvorfor har Adam Smith rett i sin politikk om at vårt fellesskap (verdens) tjener på at arbeidsplasser flyttes til den 3. verden? F.eks. skal bøkene katalogiseres i Kina, India, Taiwan?
 10. Greit med IKT som sosial arena. Men for å kunne ha glede av det, må folk ha mat!

10 kommentarer »

 1. Kommer gjerne med et delvis svar på spørsmål 2, «Men hva med alle dem som ikke er gode talere, men som ha mange gode poenger de skriver i bøker som blir utgitt på et forlag, og så de etterpå får innteker av? De vil jo miste sitt inntekstgrunnlag hvis alle informasjon blir frigitt…»

  Det er alltid like leit å skrive det, men det gjør det ikke mindre sant: det er svært få forfattere som reellt sett har gode inntekter av skrivingen sin. Royalty fra boksalg vil i det fleste tilfelle fungere som en biinntekt, tidvis kun som en konkret anerkjennelse av arbeidet. Det er årsaken til at det knapt finnes forfattere som lever av skriving på heltid i Norge. At forfatteri er et lavtlønnsyrke er et globalt og historisk fenomen, forøvrig.

  Så hvordan klarer ikke-bestselgende norske forfattere seg? I all hovedsak på direkte og indirekte statsstøtte. Vederlag, stipender o.l. står for rundt 80 % av inntekten til gjennomsnittsforfatteren, ifølge en undersøkelse som forfatterforeningene offentliggjorde for noen år siden (med forbehold om usikre bakgrunnstall, fordi det som vanlig finnes lite ny statistikk).

  Det var dette som var Tron Øgrims poeng i sin tid, og det er ikke mindre gyldig idag: tekstprodusenter har alltid vært avhengige av meséner, og i et historisk perspekti er den norske staten en riktig velvillig og pålitelig sådan. Det er ingen grunn til at papirbaserte regimet ikke kan videreføres på nettet, og jeg ser på ndla.no som en prototyp på noe vi kan vente oss mye av i framtiden: det offentlige betaler forfattere et fast honorar for tekst som så gjøres fritt tilgjengelig, uavhengig av om forfatterne liker å stå foran et publikum eller ei.

  Kommentar av Eirik — fredag, juni 1, 2007 @ 8:21 am

 2. Har lyst til å kommentere spørsmål 6.

  Det korte svaret er ja. Det er godt mulig å ta feil angående 2.0.

  Det som ikke er feil med diskusjonen rundt Bibliotek 2.0 er at omgivelsene våre er i endring og at biblioteket må være oppmerksomme på disse endringene og respondere for ikke å bli mindre relevant for brukerene.

  Når det gjelder 3.0 får jeg bare si, glem det:-)

  Bibliotek 2.0 er et utropstegn som brukes for å få folk (helst bibliotekfolk) til å forstå at noe skjer og at de må være oppmerksomme. Det betyr ikke en total og plutselig omveltning, men en gradvis endring av arbeidsformer og tjenester. Evolusjon framfor revolusjon, men kanskje litt raskere enn det vi er vant til fra tidligere bibliotekutvikling.

  Neste store omveltning, som kanskje blir en glidende overgang fra dagens, og kanskje et brutalt brudd, vil neppe bli kalt Bibliotek 3.0, men noe helt annet. Uansett så gleder jeg meg:-)

  Kommentar av Thomas Brevik — fredag, juni 1, 2007 @ 8:42 am

 3. Har kommentarer til spørsmål 1 og 4. Har ikke klart å knote ned noe fornuftig på de andre…

  1. Hvordan tror du dette vil ha innvirkning på bibliotekene i neste 10-års periode?

  Jeg tror bibliotekene står foran mange tøffe valg i de neste ti årene. Bibliotekene har ikke funnet sin plass i det nye informasjonssamfunnet, og vi vet ikke i hvilken retning vi skal gå. Vi bekymrer oss for synkende utlånstall, mens vi heller burde se at vår rolle må endre seg – og det raskt. Men vi er ikke noen av de honnørordene vi pryder oss med: vi er ikke en generell møteplass i nevneverdig grad; som samtaleområde i det offentlige rom når vi ikke opp; med den utviklingen i informasjonsstrømmene kjemper vi en tapende kamp; vi klarer ikke å holde bibliotekene oppdaterte på informasjonsfronten.

  Vi kan ikke leve videre på symboleffekten biblioteket har.

  Den relative prisen for å oppsøke det fysiske biblioteket blir stadig større. Hvorfor skal jeg reise inn til byen for å oppsøke biblioteket for å finne litteratur eller en faktaopplysning når jeg kan finne samme på Wikipedia eller andre steder på under et minutt? Tid blir en stadig knappere ressurs.

  For bibliotekene blir den store bøygen å endre tankegangen bort fra at det er bibliotekene som har «the upper hand» på informasjon. Det har vi mistet. Og det må vi tilpasse oss til.

  4. Hvordan få systemleverandørene til å levere løsninger som er integrerte nok i internettløsninger slik at bibliotekene i det hele tatt har mulighet til å ta i bruk bibliotek 2.0.? Er systemleverandørene bremseklosser i dag?

  Tja, ja og nei.
  Jeg hadde tenkt å begynne med å banne litt i kirka: Jeg mener med hånden på hjertet at bibliotekkatalogens rolle er overdrevet. Slik bibliotekkatalogene fremstår nå og i overskuelig fremtid er de rene lagerkataloger. Dette er ikke kunnskapsorganisasjon – det er organisering av dokumenter. Kunnskapsorganisasjon kan du se på sider som allmusic.com. De presenterer sammenhenger – og de presenterer i klartekst. Jeg tenker på sånn som hvilke artister som har spilt inn samme sang, hvilke artister som kunstnerisk hører sammen. Bibliotekene er flinke til å katalogisere enkeltenheter, men langt dårligere på å vise sammenhenger. Tenk om verdens biblioteker hadde laget en tilsvarende «allbooks»… Bare det å ha en egen side for hver forfatter der man presenterer forfatterskapet…

  Jeg tror ikke katalogen er den digitale møteplassen vi vil seire frem med. LibraryThing har vist at det er boka, leseropplevelsen og brukeren som person som gjør det mulig for folk å starte en samtale. Da kan jeg forholde meg til meg selv og mine opplevelser og ha en egen «inngjerdet hage» som er bare min. Det kan man ikke i en katalog – da må du forholde deg til hele innholdet i katalogen. Du finner en tilsvarende hage på MySpace, på Facebook og andre steder. Og det er derfor du er inne og flikker på siden din – ja, for min del, hver dag.

  Det er leseopplevelsen, ønsket om å lære som er grobunn til Samtalen for biblioteket.

  Jeg tror forresten at biblioteksystemene er større bremseklosser enn biblioteksystemleverandørene. Jeg tror at de gjerne vil innføre 2.0-funksjonalitet i biblioteksystemene, men at valg som er gjort for lang tid siden begrenser mulighetene, og at det er vanskelig å endre disse valgene. Og jeg tror at tradisjonelle bibliotekverktøy som katalogiseringsregler kan fungere som bremsekloss for biblioteksystemene igjen…

  Kommentar av Helge Risvand — fredag, juni 1, 2007 @ 10:23 pm

 4. […] Adam Smith og den 3. verden Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 10:40 am Det niende spørsmålet fra Bodø – om bibliotek 2.0 – lød: Hvorfor har Adam Smith rett i sin politikk om at vårt fellesskap […]

  Tilbakeping av P 143/07: Adam Smith og den 3. verden « Plinius — lørdag, juni 2, 2007 @ 11:18 am

 5. Jeg kan bare anbefale alle som lurer på hvordan bibliotekkatalog 2.0 kan bli seende ut å ta en kikk på biblioteket.se!

  Kommentar av Magnus — mandag, juni 4, 2007 @ 11:30 am

 6. […] for likeverdig sosial kommunikasjon. For å kunne ha glede av nettet, lyder en kommentar fra Bodo (spm. 10), må folk ha mat. Og det er jo […]

  Tilbakeping av P 145/07 « Plinius — onsdag, juni 6, 2007 @ 11:19 am

 7. […] @ 3:30 am Etter foredraget om bibliotek 2.0 i Bodø ba jeg om skriftlige spørsmål. Noen av de ti spørsmålene som kom inn, har allerede blitt grundig og saklig kommentert av andre […]

  Tilbakeping av SK 23/07: Nordnorske spørsmål og svar « Plinius — søndag, juni 10, 2007 @ 3:32 am

 8. […] Ressurser Ti spørsmål om 2.0 […]

  Tilbakeping av P 149/07: Nasjonalbiblioteket i bevegelse « Plinius — mandag, juni 11, 2007 @ 9:54 am

 9. […] Ressurser Ti spørsmål om 2.0 […]

  Tilbakeping av P 152/07: Hvem skal få til interaksjon med brukerne? « Plinius — torsdag, juni 14, 2007 @ 4:53 pm

 10. […] Ti spørsmål om 2.0 […]

  Tilbakeping av P 153/07: Bibliotekarer som redaktører « Plinius — fredag, juni 15, 2007 @ 2:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: