Plinius

søndag, juni 10, 2007

SK 23/07: Nordnorske spørsmål og svar

Filed under: Søndag kveld — plinius @ 3:30 am

Etter foredraget om bibliotek 2.0 i Bodø ba jeg om skriftlige spørsmål. Noen av de ti spørsmålene som kom inn, har allerede blitt grundig og saklig kommentert av andre (hyggelig!).

To av de ti er besvart tidligere denne uka:

Tre tar jeg samlet i dag. De øvrige fordeles gjennom neste uke.

Feil? Utenkelig!

Kan det hende du tar feil angående 2.0? Er det ingen vei utenom? Hva blir bibliotek 3.0?

Alle kan ta feil. Bortsett fra Paven, sies det – når han henvender seg ex cathedra til alle troende om spørsmål som direkte angår tro og moral.

Men det finnes grader av usikkerhet. Når det gjelder tonull, bygger jeg på utviklingen i USA – som gjerne ligger et par år foran Norge. I USA har enkelte bibliotekfolk – med tidligere ALA-leder Michael Gorman (2005-06) som frontfigur – protestert mot de nye tendensene. Han sådde vind og høstet storm.

Men Gorman-debatten er forlengst forbi. Nå blogger også Library of Congress.

Jeg betrakter tonull som en positiv utvikling. Thomas Brevik skriver utmerket om dette – sist 8. juni. Jeg vet ikke om det finnes noen vei utenom. En debatt for og mot 2.0 kan være fruktbar. Men de som ønsker noe annet, må selv ta jobben med å utvikle et alternativ.

Web 3.0 brukes av og til om den fullt utviklede semantiske veven (Berners-Lee). Selv forbinder jeg ingen verdens ting med betegnelsen bibliotek 3.0.

Hvem bremser?

Hvordan få systemleverandørene til å levere løsninger som er integrerte nok i internettløsninger slik at bibliotekene i det hele tatt har mulighet til å ta i bruk bibliotek 2.0.? Er systemleverandørene bremseklosser i dag?

Systemleverandørene er ikke de verste. I dagens Norge tror jeg leverandørene skjønner mer av tonull-utviklingen enn de fleste bibliotekarene. Bibliotekene har stort sett en ganske innadvendt kultur – hvis vi ser bort fra deler av bloggmiljøet. Leverandørene skal overleve i et omskiftelig marked – og er nødt til å følge med på hva som skjer i verden utenfor.

Foreløpig sitter leverandørene på gjerdet. De venter på det riktige øyeblikket. Men dersom kundene samler seg og ber om tonull-løsninger, vil de få det, tipper jeg.

Hovedproblemet med leverandørene er deres taushet. De vet mer enn de sier. Dermed blir den faglige debatten om systemutvikling og tonull ganske haltende. Bibsys er inne i en dyp omstrukturering – men holder sine indre prosesser skjult. Bibliofil og Biblioteksentralen er også ganske tilbakeholdne når det gjelder å dele sin strategiske tenkning med sine kunder.

Nasjonalbiblioteket – med Samkatalogen – minner om en sveitsisk bank. Men rett skal være rett: NB begynt å snakke om brukere og utprøving.

Vi ønsker i fellesskap å prøve ut brukermønster og brukerfrekvens. Hvor stor interesse vil det være for å lese i fulltekst på nett? Påvirker det interessen for materiale som ikke er digitalt? Er måten å søke på hensiktsmessig? Kilde

Neste skritt må være å sette opp de virtuelle telleapparatene – fortrinnsvis i fellesskap med ABM-utvikling, Statistisk sentralbyrå, Samarbeidsutvalget for bibliotekstatistikk (Samstat) og alle de andre som har savnet virtuell besøksstatistikk de senere årene.

Jeg oppfatter nok leverandørene som overforsiktige. Det må være mulig å diskutere prinsipper og utviklingstendenser med fagfolkene i resten av miljøet uten å svekke markedsposisjonene.

Det neste tiåret

Hvordan tror du dette vil ha innvirkning på bibliotekene i neste 10-års periode?

Virkningen bestemmes først og fremst av hva vi selv gjør.

Bibliotekene møter økende konkurranse fra andre leverandører av informasjon og tekster, opplevelser og læring, veiledning og gode råd.

Skal bibliotekene klare seg godt i kunnskapssamfunnet, må bibliotekarene rette sin oppmerksomhet utover. Vi må glemme oss selv for en stund – og heller studere hva folk har bruk for i dag – og hva de kommer til å få bruk for i framtida.

Vi må levere det de ønsker – til riktig tid og på riktig sted.

De som klarer dette, vil ha en framtid. De som ikke klarer det, vil etter hvert forsvinne.

Lykke til!

Ressurser

Om bibliotekenes framtid

  1. Stikk innom du også! Tre scenarier for 2020.
  2. Lettbent analyse av verden utenfor. En kommentar til ECONs omverdensanalyse.
  3. Scenarier : Fortellingen om Fatima. Bok og bibliotek, Årg. 72, nr. 2 (2005), s. 42-43.
  4. Scenarier : Fortellingen om Frøydis. Bok og bibliotek, nr. 1, 2005, s. 42-43.
  5. Scenarier : Fortellingen om Frode. Bok og bibliotek, nr. 7, 2004, s. 46-47.
  6. Kniven på strupen: Biblioteket som postmoderne prosjekt
  7. Wide enough for libraries? The library function in a web-based world.

1 kommentar »

  1. […] Nordnorske spørsmål og svar […]

    Tilbakeping av P 152/07: Hvem skal få til interaksjon med brukerne? « Plinius — torsdag, juni 14, 2007 @ 5:39 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: