Plinius

torsdag, juni 14, 2007

P 152/07: Hvem skal få til interaksjon med brukerne?

Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 1:21 am

Skal hvert enkelt bibliotek utarbeide en funksjon for å få et interaktivt forhold til lånerne sine? Eller bør det være en fylkeskommunal, regional eller nasjonal oppgave? Og hvordan gjøre et slikt tilbud kjent for potensielle brukere?

Alle bibliotek som faktis blir brukt, har i utgangspunktet et interaktivt forhold til sine brukere, enten de nå er lånere eller benytter biblioteket på andre måter. Brukerne besøker biblioteket, kikker i hyllene, blar i bøker og tidsskrifter, setter seg ned med aviser, snakker med personalet, og så videre. Alt dette er former for sosial interaksjon (samhandling).

Lettere å linke

De nye sosiale nettjenestene gjør det imidlertid mye lettere å organisere interaksjon mellom mennesker med felles interesser. På flickr kan alle se på fotografier, legge ut egne bilder, tagge dem, kommentere og motta kommentarer. På Librarything kan alle legge ut sine egne bøker, tagge dem, se på andres bøker, kommentere og motta kommentarer. På de.licio.us er det interessante nettsteder som står i fokus. På YouTube er det videosnutter. Og så videre.

Hittil har norske bibliotekarer satset mest på blogging. Hver enkelt bloggpost svarer til et bilde på flickr og en URL på de.licio.us. Siden det finnes en rekke utmerkede bloggverktøy, trenger ikke bibliotekene ”utarbeide en funksjon” på forhånd. De kan rett og slett starte å blogge.

Bruken av blogger, flickr, LibraryThing osv. kan spre seg i bibliotekmiljøet på to måter: enten ved at bibliotekene selv tar initiativ – eller ved at de venter på at ”overordnede” organisasjoner skal dytte dem i gang. Siden det er ganske enkelt, helt gratis og fullt lovlig å starte på egen hånd, ser jeg ingen spesiell grunn til å vente på signaler eller drahjelp fra høyere makter.

Velvillig innstilt

Men jeg ser jo gjerne at fylkesbibliotekene, ABM-utvikling, Nasjonalbiblioteket og andre sentrale aktører også viser en aktiv forståelse og interesse. Noen fylkesbibliotek er i siget – som Finnmark, Hordaland og Buskerud. ABM-utvikling er velvillig innstilt – men har ikke selv begynt å blogge.

Nasjonalbiblioteket satser stort på NBDigital – men har foreløpig ikke sagt noe som helst om bloggenes plass i bibliotekene og den offentlige debatt. Hittil er det vel NBF (Thomas Brevik, Anders Ericson) og Biblioteksentralen (Niels Damgaard) som har gjort mest for å sette andre i gang med å blogge.

Alle vanlige markedsføringsteknikker kan brukes for å spre budskapet om de nye tjenestene. Men det som er avgjørende i lengden, er at tilbudene angår bibliotekenes brukere. Gi dem det de savner – og pluss på litt ekstra som du synes er spennende.

Hvert nytt tilbud er et eksperiment. Hvis det lykkes, kan du fortsette. Hvis det mislykkes, har du lært noe – som du kan bygge på i neste runde.

Ressurser

1 kommentar »

  1. […] Hvem skal få til interaksjon med brukerne? […]

    Tilbakeping av P 244/07 « Plinius — fredag, oktober 12, 2007 @ 11:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: