Vi ønsker et forslag til redaktørplakat for biblioteksjefer slik at faglig uavhengighet i forhold til administrasjon er ivaretatt når vi blogger profesjonelt.
Det er Vidar Lund og Line Rubach som kommer med dette ønsket. Jeg må spille selve ballen videre til resten av miljøet – men kan jo gi den litt spinn i forbifarten.
I overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn må bibliotekene utvikle nye roller. Det tradisjonelle bokutlånet blir mindre og mindre viktig. Fagbibliotekene må finne sin plass som bidragsytere til kunnskapsproduksjonen: læring, forskning, profesjonelt arbeid. Folkebibliotekene famler.
Debattarena
I Norge er folkebibliotekene er kommunale virksomheter. De kan i og for seg ivareta mange ulike oppgaver – men de må samtidig sørge for politisk og økonomisk ryggdekning. NBF legger stor vekt på bibliotekenes betydning for demokratiet.
Vidar Lund og Anders Ericson har konkretisert demokratirollen ved å peke på bibliotekets mulighet som arena for debatt. Bibliotekarene kan for eksempel begynne å blogge – a la Vidar. Biblioteket kan opprette debattsider og debattblogger – a la Anders – og hjelpe folk i gang som deltakere på nettet.
Dette er spennende, men også utfordrende, ideer. Dersom et tradisjonelt og familievennlig bibliotek plutselig begynner å sette søkelys på lokalpolitiske saker, er det ikke sikkert biblioteksjefen blir berømmet for sitt demokratiske sinnelag.
Selv om biblioteket ikke tar stilling til konkrete saker, griper det likevel inn i de politiske prosessene ved å påvirke den politiske dagsorden. I det ideelle Norge har biblioteket både rett og plikt til å fremme den frie debatten – som alle betrakter som demokratiets grunnlag. I det reelle kommune-Norge kan det hende at politikerne foretrekker et bibliotek som holder seg eventyrstunder og forfatterbesøk. De trenger ikke si det høyt – men mye kan antydes i neste års budsjett.
En redaktørplakat for bibliotek?
The price of liberty is eternal vigilance, sier amerikanerne. Frihet krever årvåkenhet. Dersom bibliotekarene kan henvise til anerkjente faglige normer, vil de stå sterkere i sin lille lokale frihetskamp. I pressens verden er redaktørplakaten en slik norm. Den bidrar til å gi aviser og tidsskrifter litt ekstra ryggrad i den evige kampen mellom prinsipper og politiske tilpassinger.
Arbeidet med en yrkesetikk for bibliotekarer er viktig. Det Vidar og Line ber om, er noe litt annet. Redaktørplakaten stiller ikke krav til profesjonen (journalistene), men til institusjonen (avisen, tidsskriftet). Redaktøren representerer sin avis.
Dersom bibliotekene skal utvikles som arenaer for demokratisk debatt om aktuelle politiske spørsmål, kan de trenge en bibliotekplakat i ryggen. Et slikt normsett vil først og fremst bidra til å presisere folkebibliotekenes framtidige rolle i samfunnet.
Jeg håper noen vil jobbe med dette. Fjorårets debatt om American Corners – i Stavanger og Sør-Varanger – reiste både viktige og vanskelige spørsmål. En bredere diskusjon om biblioteket som politisk arena vil kaste nytt lys over forholdet mellom demokrati og bibliotek.
Ressurser
Interessant, Tord. Jeg har støtta ideen til Vidar før. Kanskje oppretting en sånn «plakat» er nødvendig for å gi dette temaet status. Det hjelper i alle fall ikke med Facebook; nå er det 93 personer med i BTS-gruppa, men bare én har ment noe om nettopp dette berøringspunktet mellom bibliotek- og journalistfaga:
Du skriver ovafor: «Dersom et tradisjonelt og familievennlig bibliotek plutselig begynner å sette søkelys på lokalpolitiske saker, er det ikke sikkert biblioteksjefen blir berømmet for sitt demokratiske sinnelag. … I det ideelle Norge har biblioteket både rett og plikt til å fremme den frie debatten – som alle betrakter som demokratiets grunnlag».
Denne debatten ble faktisk tatt – helt ut – i Sverige og delvis i Danmark på 1970-tallet. Anna-Lotta Jadinge gjengir den svenske debatten i sin magisteravhandling fra Uppsala univ. i 2004: . Les f.eks. om «Neutraliteten» side 45ff.
Funnene hennes blir for langt til å gå inn på her, men jeg forstår henne sånn at det var faren for å risikere den bibliotekariale nøytraliteten som gjorde at debatten stilna, uten konkrete resultat annet enn at mange svenske folkebibliotek opererer med det breie «samhällsinformation» i motsetning til oss, som stort sett fortsetter lydig med det snevre «offentlig informasjon.» (her er det liten grunn til å harselere med söta brors autoritetstruskap!)
Jeg har mer enn antyda på Biblioteket-tar-saka-bloggen min og på biblioteknorge samme dag at «din» institusjon, Tord, HiO/JBI, burde være den aller nærmeste til å ta opp dette, f.eks. i et dagsseminar.
Kommentar av edufdaoduf — tirsdag, juni 19, 2007 @ 9:43 am
Av en eller annen grunn forsvant to url-er fra innlegget mitt ovafor. Jeg prøver igjen:
Jadinge: «Det politiska biblioteket»:
http://tinyurl.com/29hugw
Min bloggpost fra i går om denne og annen relevant litteratur:
http://tinyurl.com/26jbt7
Kommentar av edufdaoduf — tirsdag, juni 19, 2007 @ 9:47 am
[…] Høivik om “Bibliotekplakaten” På bloggen sin skreiv Tord H. fredag om Bibliotekarer som redaktører. Det er Vidar Lund og Line Rubach som har foreslått en bibliotekplakat for å stå friere når de […]
Tilbakeping av Tord Høivik om “Bibliotekplakaten” « Biblioteket tar saka — tirsdag, juni 19, 2007 @ 10:21 am
Redaktørplakaten for pressa er faktisk veldig kortfatta! Han ligg på http://www.nored.no/mainDesign.asp?aid=14589&gid=6797
Det er veldig lite som eigentleg treng redigerast for å gjera han brukbar for biblioteka. Eit spørsmål blir sjølvsagt: korleis rimar dette med spørsmåla kring konsolidering kontra kommunal integrering av bibliotektenestene?
I museumsreforma ligg krav om at dei nye museumseiningane skal ha eigne styre med ei armlengds fråstand frå eigarane. Er det noko slikt som trengst for biblioteka? Motsetnaden er sjølvsagt det kommunalt integrerte biblioteket – der biblioteket er saman med sørvistorg, fungerer som «tenesteleverandør» mot skular og barnehagar – og gjerne andre etatar òg. Kor mykje plass og høve blir det til demokratisk diskusjon då??
Kommentar av Vidar Lund — fredag, juni 22, 2007 @ 9:52 pm
Akkurat dette har jo Anders Ericson snakka mye om. Det er problematisk med de tette bånda mellom kommunen og folkebiblioteket når biblioteket skal formidle uavhengig informasjon – ikke bare i biblioteket, til brukere, men også hva ansatte kan få lov til å publisere av egne meninger omkring arbeidsplassen eller saker i samfunnet.
Jeg tror nok at en slik redaktørplakat for bibliotekene ville kunne gjøre det lettere å publisere «problematiske» saker, siden man da kunne vite at man har et fellesskap bak seg.
Kommentar av Jørn Helge — lørdag, juni 23, 2007 @ 1:00 pm
[…] 158/07: Bibliotekplakaten Filed under: debatt — plinius @ 6:28 pm Anders Ericson og Vidar Lund har lokket meg ut paa glattisen. Her er et raskt utkast til en bibliotekplakat – med […]
Tilbakeping av P 158/07: Bibliotekplakaten « Plinius — lørdag, juni 23, 2007 @ 6:32 pm
[…] viser til min forrige bloggpost om Bibliotekarer som redaktører av 15. juni. I en kommentar har herr Eduf Dao Duf gjort oppmerksom på at bibliotekenes politiske […]
Tilbakeping av P 178/07 « Plinius — onsdag, juli 18, 2007 @ 7:22 am