Plinius

fredag, august 24, 2007

P 206/07: Claudia Lux overtar

Filed under: IFLA — Stikkord: — plinius @ 7:28 am

img_1343.jpgTyske Claudia Lux overtar som IFLA-leder etter Alex Byrne – «the wizard from Aus» (som Bob McKee kaller ham).

Sør-afrikanske Ellen Tise (til høyre) er valgt for perioden 2009-11.

Norge har nå to representanter i IFLAs styre (Governing Board) – begge ex officio. Torny Kjekstad fortsetter, som leder for Division 3 – Public libraries, mens Trine Kolderup Flaten er ny.

img_1359.jpgDu finner flere bilder fra avslutningsseremonien i Durban på flickr: Musical closeAudienceGoverning Board .

Mannen i hvit skjorte er den muntre og slagferdige Bob McKee – leder av den store britiske bibliotekorganisasjonen CILIP.

Den store nyheten denne uka kom fra Bill og Melinda – deres Foundation har gitt en million dollars til IFLA. Jeg bruker anledningen til å hente fram scenariet Fortellingen om Frøydis – som ble skrevet i 2005 og som foregar i 2035:

– Fra bisettelsen i Stavanger reiser Frøydis til Kreta for å rydde huset etter Frode. På flyet hører hun skremmende nyheter. Etter den korte israelske borgerkrigen i 2033 har EU- og FN-styrker klart å holde partene i ro. Men spenningen er høy. Frontene går på kryss og tvers: jødiske ekstremister mot jødiske liberale, palestinere mot israelere, muslimer mot kristne, islamske ekstremister mot islamske demokrater, …

img_1356.jpg

Nå er en radioaktiv sprengladning funnet like ved Al Aqsa-moskeen. Hadde den eksplodert, ville tusener blitt drept – og landet satt i brann. Frøydis husker det politiske kaoset i Libanon. Er det noe hun kan gjøre? Jerusalem trenger ikke penger, eller våpen, eller diplomater. Det internasjonale samfunnet er livredd for en ny krig i Israel og betaler villig det som trengs. Likevel står alt i stampe. Hundre års bitterhet gløder under overflaten.

Hun må finne på noe nytt. Hva med bibliotekene? Frøydis henter fram UNESCOs manifest for folkebibliotek. To av bibliotekets oppgaver er:

  • ensuring access for citizens to all sorts of community information
  • fostering inter-cultural dialogue and favouring cultural diversity

Det er bare noen få sosiale nettverk som er til stede over alt. Biblioteket er ett av dem. Dette er prinsipper hun kan bruke. Frøydis kjenner alle og går rett til topps. – Digibok. Kontakt Biblioteca Alexandrina. Direktøren. Prioritet Ultra.

img_1295.jpgDagen etter flyturen har hun aksjonsgruppen klar. Bibliotekene i Alexandria, Jerusalem, Beirut, Damaskus, Istanbul og Athen fronter kampanjen Salaam Maktaba: «Vi møtes på biblioteket». Den arabiske liga, FN, EU, UNESCO og IFLA er orientert. Alle bibliotek i Midt-Østen blir bedt om å satse på kontakt mellom folkegruppene.

Bildet til hoyre viser IFLAs generalsekretaer Peter Lor (fra Sor-Afrika) og Alex Byrne.

Bill og Melinda donerer tyve oversettere, modell Babel Ultima, til hvert eneste bibliotek som blir med på opplegget. Politiske forhandlinger må foregå andre steder. Men bibliotekarene er forpliktet til å skape dialog. Det hører til profesjonsetikken.

Før hun egentlig er klar over det, har Frøydis (60) startet sin seniorkarriere – som generalsekretær, ideolog og nomadisk problemløser for Salaaam Maktaba. Penger er intet problem. Frøydis har høy tillit og full ryggdekning hos norsk UD, hos EU og hos Melinda. Men å bruke millionene med fornuft – det krever både kunnskap, kreativitet og integritet.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: