Plinius

torsdag, oktober 11, 2007

P 243/07: Nytt fra nord

Filed under: Bibliotekreform 2014 — plinius @ 9:18 am

utakleif.jpgSkal Bibliotekreform 2014 gjennomføres, må fylkesbibliotekene stå sentralt, tenker Plinius.

Høgskolereformen samlet et hundretalls ustyrlige utdanninger i større regionale enheter. Fra et faglig synspunkt kunne bibliotekfeltet, med flere hundre lokale aktører, trengt noe tilsvarende.

Men i dagens kommune-Norge er dette politisk umulig. I stedet bør vi sørge for sterkere regional koordinering – og da med en faglig heller enn en administrativ profil.

Med andre ord: fylkesbibliotekene er nødvendige som faglige utviklingsaktører. Da bør de også markere seg atskillig tydeligere som et faglig fellesskap. De har jo faktisk mye å vise fram.

I går stakk Plinius innom de fem nordligste fylkesbibliotekene – uten å forlate stubbmark og høstsol i Gjerdrum. Velsignet være veven!

Finnmark

NORU – eller Norsk-russisk bibliotek- og informasjonstjeneste i grenseland – ble avsluttet i sommer. Prosjektrapporten forteller om et solid og virkningsfullt prosjekt – med effektiv profilering utad. Prosjektleder Hildur Eikås, styringsgruppa og bibliotekar Nina Strimp (Sør-Varanger) fortjener honnør – eller kudos, som det nå skal hete.

Troms

Det står åtte prosjekter på prosjektlisten fra Troms fylkesbibliotek. Som gamal og ihuga realist (cand.real. 1969) falt jeg for Realfagssatsing i folkebibliotekene i Troms – som skal styrke og synliggjøre realfag i folkebibliotekene gjennom opprusting av samlingene, kompetanseheving, aktiviteter og markedsføring.

Prosjektets hjemmeside er faktisk en blogg – som nå er behørig registrert i listen over norske bibliotekblogger. Samarbeidet med Nordnorsk vitensenter i Tromsø virker lovende: folkebibliotekene har mye å vinne på å profilere seg som kunnskapsinstitusjoner.

Også økonomisk, tenker jeg kynisk. I politikernes hoder er kultur en utgift og kunnskap en investering.

Så enkelt er det selvsagt ikke. Men skal vi argumentere overbevisende for kulturens inntektsside, må vi først lære å resonnere økonomisk. Interessen for kulturøkonomi er nok i rask utvikling over hele Europa (og i USA) – men faget må læres før det kan brukes.

Nordland

I Nordland har Skrivebua vært et uvanlig vellykket prosjekt. I følge årsmeldingen for 2005 [men hvor er 2006?] var det

  • 571 bidrag og 459 tusen treff i 2002
  • 1.133 bidrag og 859 tusen treff i 2003
  • 6.362 bidrag og 2.018 tusen treff i 2004
  • 23.086 bidrag og 5.927 tusen treff i 2005

Nesten seks millioner nedlastede sider på et år. Imponerende!

Skrivebua er et skrivested for deg mellom 10 og 20 år. Du skriver egne tekster, og velger selv om det skal være dikt, en novelle eller en mer faglitterær tekst.

Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag (med flere) har nettopp hatt Steinkjertreff 2007 – med trolldom i lufta. Flere av foredragene er grundig dokumentert via programmet.

Jeg nevner Vigdis Moe Skarsteins Digitale ressurser – strategier for formidling; Anett Kolstads Søk i Norgesbiblioteket : et utviklingsprosjekt under Norsk Digitalt Bibliotek. og Turid Kjølset i VOX, som snakket om Biblioteket som arena for digital kompetanseheving.

Jeg regner alle som solide og viktige innlegg i fagdebatten. Men for å finne slike bidrag, må vi som oftest tråle ørten lokale nettsider. «Steinkjertreff» gir null treff hos NB. Hos ABMU finner jeg konferansen, men søk på Skarstein fanger ikke opp det aktuelle foredraget. Upraktisk, upraktisk!

Jo mer fart det blir i utviklingen, jo mer drømmer jeg om det Store Norske Bibliotektorget.

Sør-Trøndelag

Som styreleder i ABM-utvikling (ut 2007) har bibliotek- og fylkesbiblioteksjef Lisbeth Tangen en nøkkelrolle i det norske bibliotekfeltet. Noe jeg satte pris på i Sør-Trøndelag, var adgangen til den fullstendige bibliotekstatistikken.

Når det gjelder 2005 har fylkesbiblioteket i Sør-Trøndelag faktisk publisert hele Excel-filen på kommunenivå (ikke filialnivå). Men likevel et stort framskritt. Også skolebibliotekstatistikken foreligger som regneark. De aller nyeste tallene mangler – men jeg håper de er i kjømda.

Jeg bør også nevne at Steinkjertreff var – sier ABM-utvikling – en bredt anlagt bibliotekkonferanse arrangert av fylkesbibliotekene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland.

Og dett var dett, som Fleksnes sier. Mye mer kunne vært nevnt – men det står fortsatt fjorten fylkesbibliotek igjen.

2 kommentarer »

  1. […] Nytt fra nord […]

    Tilbakeping av P 246/07: Nytt fra sør « Plinius — mandag, oktober 15, 2007 @ 9:50 pm

  2. […] Plinius-post om fylkesbibliotekene – med en virtuell rundtur som utgangspunkt. De tre andre var Nytt fra nord, Nytt fra vest og Nytt fra sør. Innlandet og Østviken […]

    Tilbakeping av SK 1/08 « Plinius — søndag, januar 6, 2008 @ 10:33 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: