Kampen om læringsmarkedet tilspisses. Ny teknologi truer gamle posisjoner.
På NDLAs nye nettsted sier paleontologen Jørn Hurum: Jeg har drømmejobben. Bildet er tatt av Eirik Newth.
Da Norsk Digital Læringsarena – som står for gratis adgang til læringsressurser – fikk utviklingsmidler fra Kunnskapsdepartementet, følte forlagene seg truet. I høst har en allianse av forlag og forfatterorganisasjoner, i samarbeid med it’s learning, gått til mottiltak. De ønsker å beholde kontrollen over dette store og viktige markedet.
Førti dager etter at NDLA gjorde sine første ressurser tilgjengelige på nettet, lanserer alliansen «gratisportalen» DigLib. Det vil si: gratis inntil videre …
Velkommen til betaversjonen av Diglib! I Diglib kan du finne digitale læringsressurser fra anerkjente forlag og innholdsleverandører. Ressursene er foreløpig gratis å bruke.
Internasjonalt beveger vi oss i retning av et ikke-kommersielt regime – en kunnskapens allmenning – for lærings- og forskningsressurser. Når ressursene blir digitale, er det ingen grunn til å beholde organiseringsformer som kanskje var fornuftige i Gutenbergs epoke.
De store forlagene er bekymret og raser mot nykommeren. De ønsker ikke å skifte fra seil til damp – eller fra skip til fly. Dype teknologiske endringer truer deres tradisjonelle posisjoner. «Vår ære og vår makt, har hvite seil oss brakt». Rettighetshaverne mobiliserer til kamp.
Bibliotekene bør engasjere seg i denne kampen. Vi går inn i en historisk konflikt mellom ulike måter å organisere digital kunnskapsproduksjon på: lukket eller åpen. Læringsmarkedet er ett av flere eksempler. Musikkbransjen er et annet. Vitenskapelige tidsskrifter et tredje. Den digitale kulturarven et fjerde.
Hvilke økonomiske og juridiske regimer vil dominere i framtida? Hvilke produksjons- og forretningsmodeller skal bibliotekene gå inn for?
Dette er kunnskapspolitikk par excellence.
Ressurser
Eksterne
- NDLA startside
- NDLA prosjektweb
- Atle Røijen (HiL). Strøm på læreboka
- Hewlett Foundation. Open Educational Resources (OER) – Making High Quality Educational Content and Tools Freely Available on the Web
Interne
VEDLEGG
Innholdsportalen Diglib er et samarbeid mellom it’s learning og forlagene Cappelen, Det Norske Samlaget, Damm, Gyldendal og Aschehoug, samt Grieg Music Education. TV 2 er også en del av samarbeidet, og i nærmeste fremtid vil TV 2s rikholdige arkiver åpnes for bruk i undervisningen.
Vårt mål er å lage en bærekraftig løsning for enkel tilgang til digitale læremidler, samt å forenkle distribusjonen av digitale læremidler for grunnskole, videregående skole og høyere utdanning.
[…] Bibliotekenes valg – NDLA eller DigLib? […]
Tilbakeping av P 271/07: Bibliotekstudiet beveger seg « Plinius — onsdag, november 14, 2007 @ 10:40 am
[…] Bibliotekenes valg – NDLA eller DigLib? […]
Tilbakeping av P 273/07: Brann hos naboen « Plinius — fredag, november 16, 2007 @ 1:11 am
[…] legger også merke til at “forlagsalliansen” – se Bibliotekenes valg – markedsfører sine tilbud som en nasjonal revolusjon. På dag to stiller markedssjef Jan Åge […]
Tilbakeping av P 274/07: Lørdagsnytt « Plinius — lørdag, november 17, 2007 @ 1:22 pm
[…] Bibliotekenes valg: NDLA eller Diglib […]
Tilbakeping av P 293/07: Kampen om læringsmarkedet « Plinius — tirsdag, desember 11, 2007 @ 9:39 am
[…] Bibliotekenes valg: NDLA eller Diglib […]
Tilbakeping av P 294/07: Kampen om læringsmarkedet « Plinius — onsdag, desember 12, 2007 @ 8:50 am