Plinius

tirsdag, januar 1, 2008

P 1/08: En sterk faglig offentlighet

Filed under: debatt — Stikkord: , , , — plinius @ 2:04 am

lj.jpgMitt nyttårsønske for 2008 er mer faglighet i bibliotekdebatten.

Bibliotek og bibliotekarer diskuteres på tre plan. Vi kan også si at bibliotekfolk deltar i tre ulike offentligheter.

Lokal offentlighet

Den første, som alle aktive bibliotekarer er med i, er den lokale offentligheten – altså samtalene som angår det lokale biblioteket og det politiske nærmiljøet. For fagbibliotekene dreier det seg særlig om debattene i tilknytning til institusjonene og fagfeltene de tilhører: universiteter, høgskoler, statlige etater, direktorater, museer, osv. For folke- og skolebibliotekene dreier det seg om debattene i lokalsamfunnet.

De lokale offentlighetene er viktige for de som hører til miljøene. Men de engasjerer sjelden fagfolk og politikere fra andre deler av landet eller samfunnslivet.

Det store Vi

Det finnes selvsagt unntak – som Stavanger-prosjektet «Harde fakta» på nittitallet, spareforsøket med frivillige hjelpere i Bærum, tautrekkingen rundt Nye Deichman og høstens kamp om bokbåten Epos. Men lokale beslutninger må ha stor prinsippiell eller symbolsk verdi for å trekke til seg nasjonal oppmerksomhet. Ingen kan følge med på flere hundre arenaer samtidig.

Den andre offentligheten, som bibliotek-Norge stadig drømmer om, er den store flombelyste scenen der massemedia har regien. Har har vi faktisk kommet et godt stykke på vei de siste tre-fire årene.

Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås har sans for bibliotek, og

etterlyser flere kulturdebatter som berører norsk politikk og økonomi.

– Det er viktigere å diskutere bibliotekene, som har fått en ganske drastisk nedgang i utlån og besøkstall, enn medlemskriterier i Forfatterforeningen eller hvorvidt vi har en kulturelite i Norge [Aftenposten 31.12., Kultur, s. 6)

Banen er åpen.

Felles fagdebatt

Den tredje offentligheten er den viktigste. Den kommer til uttrykk gjennom den faglig funderte debatten på nasjonalt nivå – mellom alle de som engasjerer seg i biblioteket som faglig og politisk arena.

Den faglige offentligheten er viktigst fordi det er her bibliotekarene snakker med – og prøver ut – sin egen stemme. Hvis den faglige offentligheten er lite utviklet, har vi lite å bidra med lokalt og i massemedia.

Profesjonalisering

Kunnskapssamfunnet innebærer en økende formalisering og fordypning av arbeidsrettet kunnskap. Selv om fagene får en akademisk overbygning, er begrepet «akademisering» misvisende. Jeg vil heller snakke om en profesjonalisering av fagligheten.

Bibliotekfaget blir mindre individuelt, personlig og verdibasert – og mere kollektivt, kunnskapsbasert og prinsippielt. De gode følelser erstattes av de gode ferdigheter.

Mitt fremste nyttårsønske for bibliotek-Norge i 2008 er derfor at den faglige offentligheten skal bli styrket.

Det betyr flere, dypere og skarpere debatter om faglige og strategiske spørsmål. Mindre sutring og flere fakta. Mere klarhet og færre ulltepper.

Les og lær av det beste som skrives om bibliotek og samfunn, i inn- og utland. Mindre gjetting og mere hjemmearbeid.

Saklighet og retorikk

Bibliotekene er ikke verdens navle for andre enn bibliotekarene. Frykten for «ukorrekte standpunkter» svekker profesjonens faglighet. Det er bredden i de faglige debattene som gir bibliotekarene evne til å møte nye og uventede utfordringer.

Alle diskurser har en retorikk. Også min egen. Men jeg ønsker meg en saklighetens retorikk – med en vilje til å spørre, til å lære og til å undersøke vanskelige spørsmål.

Premissene fra forrige århundre gir for snevre rammer. Både institusjonen og profesjonen må rekonstrueres for å mestre kunnskapssamfunnet.

Alt dette kan man så være hjertelig uenig i.

Men la oss da diskutere bibliotek-Norges forhold til digitalisering, kunnskapspolitikk, klasseskiller, konsolidering, innkjøpsordninger, forlagsmonopoler og bibliotekarenes synkende sosiale status – i et faglig perspektiv og nnenfor vår egen faglige offentlighet.

Ressurser

3 kommentarer »

  1. […] En sterk faglig offentlighet […]

    Tilbakeping av P 2/08: Nye blogger i 2007 « Plinius — onsdag, januar 2, 2008 @ 2:32 am

  2. […] En sterk faglig offentlighet […]

    Tilbakeping av SK 6/08: Bibliotekets oppdrag må måles « Plinius — søndag, februar 10, 2008 @ 1:26 pm

  3. […] En sterk faglig offentlighet […]

    Tilbakeping av SK 15/08: Bibliotekarene på universitetet « Plinius — søndag, april 13, 2008 @ 10:59 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: