Plinius

lørdag, februar 16, 2008

P 40/08: Tøft med trillinger

Filed under: utdanning — Stikkord: , — plinius @ 12:58 am

triplets.jpgDet er tøft å være trillingmor, forteller avisen Nordhordland 10. februar. Men er dette en «utdanningsnyhet»?

Utdanning.no mener åpenbart ja. Den stolte trillingmora dukket opp på første side med treff da jeg prøvde portalens nyhetssøk for noen dager siden (søndag 10. februar). Hun måtte jo sette sine egne utdanningsplaner til side.

Gjenfinningen i nyhetsdatabassen er med andre ord basert på ren fulltekstsøking, blant alle slags nyheter. Dersom ordet utdanning forekommer i teksten, spretter artikkelen opp som et «utdanningstreff».

Det gjør søkeverktøyet som utdanningsportalen tilbyr svært lite brukervennlig. Av de første ti treffene, vurderer jeg bare to som relevante for norsk skole- og utdanningsmiljø:

 1. Den første nyheten gjaldt utdanningsmessen i Lillestrøm. Relevant
 2. Den andre handler om første bind i Sjømannsforbundets historie. Tatt med pga setningen: Etter artium i 1956 ved gymnasiet i Mandal, visstnok som den første i sin familie, var min mor fast bestemt på å ta utdanning som radiotelegrafist og deretter seile ut i verden. Irrelevant
 3. Den tredje dreier seg om sakprosaforfatternes vilkår ved årsskiftet: – Etter Jens Stoltenbergs nyttårstale er mye spalteplass viet debatter og reportasjer om kvaliteten i norsk skole og utdanning. Irrelevant
 4. Argumenterer for å legge et nasjonalt kompetansesenter – for barn og unge med nedsatt funksjonsevne – til Valnesfjord helsesportsetner. Det bør ha Egen FoU-enhet med fokus på forskning, utvikling, utdanning og dokumentasjon. Irrelevant
 5. Tale om helsearbeiderfaget ved statssekretær Rigmor Aasrud. Relevant – men gammel (publisert 23.08.2007)
 6. Linda C. Hofstad Helleland (H) reagerte sterkt da hun leste saken om Carl Erik Sagård som i likhet med 8000 norske fedre nektes pappapermisjon på grunn av arbeids- eller utdanningssituasjonen til barnets mor. Irrelevant
 7. Samtidig prøver me å hjelpe elevar økonomisk slik at dei kan få seg ei høgare utdanning, noko som faktisk ikkje kostar oss meir enn 75 kroner per elev i året, fortél han. Irrelevant
 8. Fremskrittspartiet i Vest-Agder vil neste uke ta opp mangelen på sikkerhetsbelter i skolebussene med utdanningssjefen og lederen i hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune. Irrelevant
 9. 403 av de 550 folkevalgte stemte for en grunnlovsendring som fastslår at alle har rett til lik behandling fra statlige institusjoner. Like mange stemte for en endring som sier at «ingen kan fratas sin rett til høyere utdanning». Lørdagens avstemning var den andre og siste i nasjonalforsamlingen og baner høyst sannsynlig vei for en grunnlovsendring som opphever forbudet mot å bære skaut på universitetene. Irrelevant
 10. – Det krevde meg heilt og fullt. Alt anna måtte setjast til side, som planane om å ta utdanning, seier mamma, som er litt stolt over at ungane har lært å oppføra seg som folk og kan gå på besøk utan å riva ned huset. Irrelevant

Kvalitet og relevans

Brukeren kan i og for seg velge andre søketermer enn defaultverdien utdanning* (trunkert term). Men da trenger hun eller han ferdigheter i boolsk søking – og blir fortsatt sterkt hemmet av at fulltekst (+ søking i overskrift/ingress) er eneste mulighet.

Portalen ønsker at:

Målgrupper som elever, lærlinger, studenter og lærere/instruktører, media, foreldre/foresatte og læremiddelutviklere, partene i arbeidslivet og andre utdannings- og kompetansetilbydere skal via Utdanning.no finne kvalitetssikret og relevant informasjon, tjenester og ressurser.

Portalens nyhetstjeneste – som også beszkrives som «vår nyhetstjeneste», er rett og slett en helt generell tjeneste, som Utdanning.no abonnerer på. Den kan like gjerne brukes for søking etter artikler om sport, kirke, utenrikspolitikk eller Lofoten.

Den innleide tjenesten, som kommer fra Opoint AS, tilfredstiller i liten grad utdanningsfelltets krav til kvalitet og relevans. Grunnen til dette er åpenbar.

Fulltekstsøk er billig. Søking i strukturerte metadata ville kreve en helt annen – og langt mer kostbar – tilrettelegging fra leverandørens side. Da må lærings- og utdanningsfeltet kunnskapsorganiseres og nyhetene kodes – ved hjelp av bibliotekarisk ekspertise.

Kvalitet og relevans koster. Utdanning.no har valgt en billig løsning.

Det samme gjelder forøvrig mye av utdanningsinformasjonen – som kommer fra den lille dugnadsportalen Jobbfeber.no (Se Store mål og små aktører).

Men Kunnskapsdepartementet ser ikke ut til å bekymre seg ….

VEDLEGG

De aktuelle nyhetsartiklene var:

 1. Fisker etter it-hoder.
  Asker og Bærums Budstikke – Forsiden 10. feb. 20:31
 2. Fortellinger med saltsmak. Om skipsfart og…
  Prosa på Nett – Anmeldelser 10. feb. 20:04
 3. Norske sakprosaforfattere
  Prosa på Nett – Anmeldelser 10. feb. 20:04
 4. Nasjonalt kompetansesenter til Valnesfjord…
  Vesterålen Online – Forsiden 10. feb. 18:50
 5. Helsearbeiderfaget
  Helse- og omsorgsdepartementet – Nytt fra departementet 10. feb. 17:47
 6. Opprettholder fars B-status
  Nettavisen – Forsiden 10. feb. 13:56
 7. Vil aldri gløyme Filippinane
  Bømlo-nytt – Forsiden 10. feb. 13:45
 8. Vil ha belter i bussene
  NRK – Sørlandet 10. feb. 13:08
 9. Vil oppheve forbud mot skaut i Tyrkia
  Asker og Bærums Budstikke – Forsiden 10. feb. 12:58
 10. Tøft å vera trillingmor
  Nordhordland – Puls 10. feb. 09:12

VEDLEGG 2

Fra forsiden kommer jeg til siden Utdanningsnyheter.

Gjennom vår nyhetstjeneste kan du følge med på alt som skjer på utdanningsfronten. Her gir vi deg siste nytt fra både media, skoleeiere, offentlige instanser, skoler og andre institusjoner i sektoren. Tjenesten er åpen for alle.

søkesiden står følgende i høyre kolonne:

Prøv nyhetssøket! Her finner du norske og utenlandske nyheter fra 2002 til i dag.

Selve søkegrensesnittet sier

Søk i norsk dagspresse og norske etermedier

og viser – som default – at du kan søke fra 10. november år 2000 til dags dato.

Ressurser

 • Sabotasje i Lofotakvariet. NRK 15. februar 2008. Funnet på første treffside ved bruk av nyhetssøket .
 • Kommentar fra LAG Multimedia, som leverer den tekniske løsningen til Jobbfeber.no

Plinius

VEDLEGG 1

Styret i Utdanning.no – som jeg håper engasjerer seg i kvalitetssikringen – består av

 • Petter Korseth, Utdanningsdirektoratet
 • Dag Rune Ramstad, Norgessuniversitetet.
 • Sigurd Trageton (SiU)
 • Tom Skovdahl (Forleggerforeningen)
 • Bjørn Jan Monstad (UiA)

Ramstad er styreleder – og sitter også i SANU. Kunnskapsdepartementer er representert ved en observatør, Guri Skoklefald.

Medlemmene av SANU og av styret i Norgesuniversitetet finner du i vedlegget til Pliniusposten Fra styring til læring, som ser på digital organisering av lærings- og utdanningsressurser i et bredere perspektiv.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: