Plinius

søndag, februar 17, 2008

SK 7/08: Ny og bedre statistikk 2

Filed under: Søndag kveld, statistikk — Stikkord: , , , , , , — plinius @ 11:28 am

alastat.jpgPå det store bibliotekmøtet i Bergen arranger Samstat og ABM-utvikling et viktig verksted om ny statistikk.

Her skal

 • Erlend Ra og Torill Redse fra ABM-Utvikling snakke om fjorårets arbeid med folkebibliotekstatistikken og om årets arbeid med nye indikatorer.
 • Even Flood fra Norsk fagbibliotekforening (og UBiT) ta for seg brukerstatistikk om betalingskilder på nettet, med utgangspunkt i verktøyet Scholarly Stats, som UBiTs bruker.
 • Morten Christoffersen, fra Novo Nordisk bibliotek i København, snakke om bruk av logdata for å utvikle bedre nettsider.
 • Samstat, ved Tord Høivik m.fl. presentere gruppas ønsker til den nye offentlige statistikken (se Samstat deltar i Bergen).

Hvorfor dette verkstedet?

Overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn er turbulent – også for bibliotekene.

Statistikk er både kunnskap og politikk. For å handle med kunnskap, må vi vite. For å vite, må vi måle.

Politikk er kamp om oppmerksomhet. Det som ikke blir målt, forsvinner fra den politiske dagsorden. Derfor har bibliotekstatistikken blitt langt viktigere enn før.

En etterlengtet oppdatering av ABM-statistikken er på gang. I Bergen vil altså ABMU presentere de første resultatene fra revisjonsarbeidet i 2007. Første runde gjaldt folkebibliotekene, og vi har allerede blitt varslet om noen endringer.

Samstat holder et forberedende møte onsdag 20. februar kl 14., på Deichman (foredragssalen på hovedbiblioteket). Vi tar gjerne mot forslag til forbedringer av statistikken. Det ligger en forslagsliste på Samstat-bloggen.

Hvis du er registrert hos WordPress, kan du skrive din egen kommentar. Registering er gratis, uforpliktende, trygt – og foregår her. Du trenger ikke opprette din egen blogg.

Du kan også sende en epost til Plinius (tordhoivik AT gmail.com) eller snakke med en som sitter i Samstat.

Trafikk på nettet

Det viktigste nye gjelder de virtuelle besøkene – altså bruken av bibliotekenes nettbaserte ressurser.

I dag er det kunnskapskaos på nettet.

Mange viktige nettsteder publiserer ikke trafikkdata i det hele tatt. Noen av dem samler inn slike data uten å gjøre dem tilgjengelige for andre. Andre offentliggjør enkelte opplysninger, i ulike formater, fra tid til annen. Bare noen ganske få sørger for regelmessig innsamling, publisering og analyse – noe som er en selvsagt forutsetning for å kunne vurdere nettstedenes nytte for målgruppene.

Det er en selvfølge at fysiske bibliotekbesøk skal registreres, publiseres og sammenliknes. Det burde være like selvfølgelig at nettbesøkene ble kartlagt.

Skjermtekster er også tekst. Nettlesing er også lesing. Hvis vi ikke følger med på nettet, blir vår forståelse av brukerne enøyd og haltende.

Fra og med 2008 skal nettbruken måles, foreløpig på frivillig basis. ABM-utvikling satser på de samme tre indikatorene som TNS Metrix, som er den viktigste kommersielle nettstatistikken: antall besøk (sesjoner), antall sidevisninger og antall unike brukere.

ABC Startsiden, som er Norges ledende søkenettsted, hadde for eksempel 22 millioner sidevisninger, 11 millioner besøk og 1,4 millioner unike brukere i uke 52, 2007. Sesam, som prøvde å utfordre Google, hadde 1,7 millioner visninger, 630 tusen besøk og 340 tusen unike brukere i samme periode.

Det lille vi vet om Biblioteknorge tyder på langt lavere tall. Vi vet at Nasjonalbiblioteket hadde 27 millioner visninger i hele 2006 – eller ca. 500 tusen visninger pr. uke. Den sentrale offentlige portalen norge.no ligger på ca. 350 tusen visninger pr. uke. Nettet er oppmerksomhetens marked – og en streng læremester.

Med andre ord:

 • ABC Startsiden: 22 millioner sider pr. uke
 • Sesam: 1,7 millioner
 • Nasjonalbiblioteket: 500 tusen
 • norge.no: 350 tusen

Siden 2008 allerede har begynt, håper jeg direktoratet vil komme med noen anbefalinger om hvordan målingene bør gjennomføres. Lengden av en sesjon må defineres. Tretti minutter er vanlig, men det må sies eksplisitt. Når det gjelder unike brukere, må måleintervallet angis. TNS Metrix bruker en uke, men jeg tror nok bibliotekene bør satse på året som basis.

Netto og brutto utlån

En annen viktig endring gjelder skillet mellom førstegangsutlån (nettoutlån) og fornyelser. Da får vi et mer realistisk bilde av utlånet.

I statistikken blir hver fornyelse regnet som ett lån. I forhold til bibliotekenes målsetting om å formidle litteratur, virker det urimelig å likestille førstegangslån og fornyelser.

Tar vi alle medier under ett, kan det se ut som om utlånet pr. innbygger var nesten nøyaktig det samme i 2006 som i 1996: 5,20 mot 5,19 lån pr. hode.

Men nettet har gjort det mye lettere å fornye lån i løpet av disse ti årene. I Danmark, som skiller mellom direkte lån og fornyelser, utgjorde fornyelsene i 2006 ca. tretti prosent av det samlede utlånet. Tallet ligger høyere i store og lavere i mindre kommuner. Vi vet dessuten at andelen har steget over tid.

Norge skiller seg neppe fra Danmark på dette området. Det finnes nesten ikke publiserte data om dette. Den eneste statistikken jeg har sett på nettet kommer fra biblioteket i Samnanger, der en fjerdedel av fjoråets utlån på ca. seksten tusen enheter var fornyelser.

Fornyelsesprosenten må ha ligget en god del lavere ti år tidligere. Jeg tror derfor vi kan trygt si at nettoutlånet pr. innbygger har sunket fra 1996 til 2006. Men det var først i 2006 at bruttoutlånet begynte å gå ned.

Generelt får vi et langt bedre bilde av utviklingen ved å se på utlånet i (store) undergrupper av media, enn ved bare å se på det samlede utlånet pr. innbygger. Dessuten bør omløpstallene vektlegges – for å bidra til mer brukervennlige samlinger.

Både ABM-utvikling og de større bibliotekene bør – tenker Plinius – rette sin statistikk, sine analyser og sine kommentarer mot disse utlånstallene:

 • Skjønnlitteratur for voksne: netto utlån pr. voksen (og omløpstall)
 • Faglitteratur for voksne: netto utlån pr. voksen (og omløpstall)
 • Bøker for barn: netto utlån pr. barn (og omløpstall)

I tillegg er det nyttig å ha

 • Netto bokutlån pr. innbygger
 • Netto utlån av andre medier pr. innbygger
 • Fornyelser pr. innbygger (alle medier)

Hva betyr innkjøpsordningene?
Fra og med 2007 skal bibliotekene registrere hvor mye av tilveksten som kommer fra innkjøpsordningene. Det innebærer at vi – for første gang – får et klart og tydelig bilde av hvordan samlingsutviklingen styres.

Den samlede tilveksten i norske folkebibliotek ligger på ca. en million medier i året. Av dette representerer innkjøpsordningene ca. førti prosent. Det vil si at seksti prosent av innkjøpet er styrt lokalt, mens førti prosent er sentralstyrt.

Siden bibliotekene i hovedsak mottar de samme bokpakkene, uansett størrelse, vil imidlertid Kulturrådets bøker veie vesentlig tyngre i de mindre bibliotekene. Mange steder betyr dette at tilveksten i hovedsak styres fra sentralt hold.

Hva dette betyr for en profesjonell samlingsutvikling – som jo skal være tilpasset brukerne på stedet – er det lett å tenke seg. Når mange bibliotek heller ikke bruker særlig energi på å kassere den ukurante litteraturen, ender de opp med samlinger med svært lave omløpstall.

Her må det føyes til at Staten krever at alle gavebøkene skal tas inn i samlingene (dvs katalogiseres) og oppbevares i fem år.

Ressurser

Norsk kulturråd

Plinius

VEDLEGG

I midten av desember 2007 hadde nettstedet til ALA, NBF sin amerikanske søster, – ca. sju tusen besøk («sessions») om dagen. Besøkene varte i gjennomsnitt ti minutter. På den tida var de besøkende innom ca. tretti sider.

Kilde
(krever kanskje innlogging – med brukernavn = passord = testing)

Utvidet rangering

Over ti millioner sider pr. uke (uke 6, 2008)

 • ABC Startsiden: 30 millioner sider

Over en million sider pr. uke

 • Sesam: 2,7 millioner (uke 6, 2008)
 • ALA: 1,4 millioner (12-18.12. i 2007)

Over hundre tusen sider pr. uke

 • Drammens tidende: 587 tusen (uke 6, 2008)
 • Nasjonalbiblioteket: 500 tusen (2007)
 • iBergen.no: 390 tusen (uke 6, 2008)
 • norge.no: 350 tusen (2007)
 • Skiinfo: 318 tusen (uke 6, 2008)
 • Utdanning.no: 250 tusen (2007)
 • Moss avis: 244 tusen (uke 6, 2008)

Over ti tusen sider pr. uke (uke 6, 2008)

 • Ukeavisen Ledelse: 66 tusen
 • Dyreparken: 37 tusen

Over tusen sider pr. uke (uke 6, 2008)

 • Nlive: 5 tusen
 • Plinius: 1,8 tusen

Nlive – forteller nettstedet – er et brukerstyrt netsted, hvor publikum skal bidra gjennom å laste opp og dele sine videoer eller annet innhold som bilder, tekst, artikler, kulturstoff, nyheter osv. På Nlive er det kun fantasien som setter begrensning på hva DU ønsker å DELE med dine venner og andre.

2 kommentarer »

 1. […] har nevnt noen av endringene tidligere. Når det gjelder registrering av aktive lånere (minst ett lån i det […]

  Tilbakeping av P 57/08: Stor statistikkdag i Bergen - fredag « Plinius — fredag, mars 7, 2008 @ 3:08 pm

 2. […] 7/08. Ny og bedre statistikk. Med mange […]

  Tilbakeping av Ny datainnsamling « Samstat — lørdag, februar 20, 2010 @ 1:28 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: