Plinius

torsdag, februar 28, 2008

P 50/08: Når borgerne boltrer seg

Filed under: debatt — plinius @ 10:51 am

leopard.jpgThe Economist har levert en spenstig analyse – The road to e-democracy – av hva som kan skje når borgerne boltrer seg på nettet.

Bilde: utstoppet leopard.

Den første digitale fasen (Web 1.0) var lett å håndtere. E-posten var billigere og raskere enn papirpost, men den utfordret ikke brevet som medium. Offentlige nettsteder ble designet som glorifiserte versjoner av organisasjonskartet.

De indre hierarkier ble gjenskapt utad. Sjefen sto på toppen og ønsket velkommen, velkommen! – er det slikt folk som kommer til gards! Deretter fulgte avdelinger og underavdelinger i sirlige rekker. Salig Dewey kunne ikke ordnet det bedre.

Grensen mellom organisasjon og omverden var like skarp som tidligere. Den indre kunnskap var beskyttet av brannmurer.

Dagens virksomhet er jo i utgangspunktet en taus og lykkelig familie, der han far sjøl i stua sier det som skal sies. Hvis da ikke mor har overtatt, i likestillingens navn. Interne diskusjoner skal ikke luftes utad. Ytringsfrihet må jo også omfatte retten til å ti stille.

Tale er tull når taushet gir gull.

Jeg anklager

Journalistens høye ideal er å fjerne slørene. Deres helgen er Zola. Det var artikkelen J’accuse som brakte Dreyfus tilbake fra Djeveløya til Frankrike.

Informatørens lodd er å tildekke. Informasjonsdirektøren formidler den gode informasjon om virksomheten til et lærenemt og vennligsinnet folk. – All is for the best in the best of all possible worlds. Nå også på web.

Men kontrollen begynner å rakne. Nittitallsnettet var den gamle verden i forkledning. Bak den digitale overflaten hersket habitus som før. Sjefene regjerte og de ansatte serverte. Termen 2.0 er et moteord. Men trenden bak er like ubønnhørlig som den industrielle revolusjon.

Teknologien spør ikke hva forfatterne skal leve av når tekstene sprer seg på nettet. De får tilpasse seg de nye forholdene – eller finne på noe annet å gjøre. Disse oppvakte hoder har mange muligheter i kunnskapssamfunnet. Det er verre med fiskerne som møter et fisketomt hav. Fabrikktrålerne kom først.

Hundre aviser kan holdes under en viss hustukt, selv i et demokratisk samfunn. Det var ikke lokalavisene som avslørte Den afrikanske farm på Nedre Romerike. Folk som var innom vannverket, må jo ha sett både dette og hint. Men taushet er tryggest. Han far sjøl vet nok best.

Kongen på haugen

Nettet undergraver kongen på haugen. Etter hvert som produksjonen av tekster – og styringen av alle produktive prosesser – flytter seg til nettet, kommer de dype strukturene i bevegelse. eBorgerskapet, som Heidi Grande Røys har tenkt å innføre til neste år, forandrer reglene i det politiske spillet.

Citizens are not only the state’s customers; they are also its owners – sier the Economist. … Technology can amplify and aggregate voices that used to be faint and muffled.

Voters used to write letters to newspaper editors and hope they would be published. Now they can blog.

Contacting an elected representative has become a simple matter of sending an e-mail.

Dagens organisasjoner og politikere er vant til å kontrollere og porsjonere ut sin informasjon. Framtidas politiske prosesser vil – som en selvfølge – utnytte nettets muligheter til å informere, kommunisere, utfordre og debattere.

Hvem vet hva som nå skjer rundt nye BIBSYS? Eller hvorfor ABM-utvikling skal utredes? Eller strategien bak NBs digitaliseringsprosjekter? Eller hensikten med de dobbeltpeprede utdanningsportalene – Utdanning.no og Skolenettet – som Kunnskapsdepartementet finansierer? Eller, eller, eller …

Kortene holdes ikke tett til brystet – de er limt fast med Aralditt.

– Du kan da ikke mene at borgerne skal få vite om dette før insiderne mener at tiden er moden? De får nøye seg med å betale for gildet …

Fra teknologi til kultur

The Economist oppsummerer:

– All too often, public-sector investment in technology has been wasted by administrations unable to tackle the cultural change necessary to realise its potential.

In short, badly managed organisations with computers will stay badly managed.

That has been the lesson from private business, and it equally applies to the public sector, where e-government has barely begun to scratch the surface of what is possible.

Plinius er hjertens enig.

Ressurser

Digital bibliotekdebatt 

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: