Plinius

fredag, mai 2, 2008

P 101/08: Børsen og basarene

Filed under: litteratur, marked — Stikkord: — plinius @ 10:42 am

Trendene i bokmarkedet er internasjonale.

Også i Spania deler markedet seg. Den gamle alliansen mellom Børs og Katedral går i oppløsning. Noen få store forlag satser på masseproduksjon av publikumsvennlige bokvarer – kombinert med massiv reklame for mulige bestselgere.

Samtidig vokser det fram en vrimmel av små uavhengige forlag, som produserer i små opplag, og som er opptatt av bøkenes litterære kvaliteter. Katedralen blir et nettverk av basarer.

Håndverk og industri

De store tenker penger og fungerer som industribedrifter flest. Pengene bestemmer. De små tenker litteratur og opprettholder håndverkets tradisjoner.

Linjene er ikke sylskarpe. Småforlag kan treffe blink med en uventet bestselger, og storforlag kan fortsatt utgi lødig litteratur. Det er de underliggende drivkreftene – bedriftskulturene og forretningsmodellene – som peker i hver sin retning.

I 2007 ble det utgitt 64 tusen titler i Spania – og gjennomsnittsopplaget lå på tre tusen. Det er de små som utgir de fleste titlene – og de store som står for brorparten av omsetningen.

De nye uavhengige forlagene markerer seg i markedet, skrev El País på fredag. Det som forener dem, er  den litterære viljen og en bevisst marginalitet – som viser seg i navnene de har valgt.

Avisen peker på navn som Minúscula, Periférica og Libros del Asteroide.

Markedstrender

Det leses mer enn før. Kunnskapsøkonomien forutsetter masseutdanning. Enkelte innvandrergrupper kan falle utenfor. Men folk flest får nok skolegang til at de kan «lese flytende». Den økte produktiviteten – som hovedsaklig skyldes ny og bedre teknologi – gir dem også tid til å lese.

Splittelsen i bokmarkedet skyldes også ny teknologi. Storforlagene bruker datateknologi til å rasjonalisere produksjon og distribusjon i stor skala – og kan holde lavere priser enn tidligere. En voksende del av salget skjer gjennom supermarkeder og kiosker, der bøkene presenteres på linje med enhver annen vare.

Småforlagene kan ikke konkurrere innenfor denne delen av markedet. De må henvende seg til et litterært og intellektuelt publikum som oppsøker «gammeldagse» bokhandler og deltar i kulturelle nettverk (festivaler, foredrag, litteraturhus, utstillinger, …). Det som redder dem, er at vi er født i en tid der vi kan utgi bøker uten å være rike. Det er de nye teknologiene som tillater det.

Det oppstår altså to separate kretsløp – med ulike verdiskalaer. I det store kretsløpet er kvalitet bestemt av etterspørselen. Det er salgbarheten – det vil si de egenskapene ved boka som bidrar til høye salgstall, som utgjør bokas «kvalitet på massemarkedet». I det lille kretsløpet er kvalitet (fortsatt) en selvstendig størrelse. Det er de litteraturkyndiges vurdering av innholdet – uttrykt av dyktige kritikere og erfarne lesere – som bestemmer bokas litterære status.

Ressurser

Plinius

Og det er hyggelig å se at at José Andrés Rojo, som er kulturredaktør i El País, har sin egen blogg: El rincón del distraído …

1 kommentar »

  1. […] Børsen og basarene […]

    Tilbakeping av P 103/08: Lukrative markedsnisjer « Plinius — mandag, mai 5, 2008 @ 8:29 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: