Plinius

tirsdag, mai 6, 2008

P 104/08: Trafikk og politikk

Filed under: forskning, trafikk — plinius @ 8:41 am

I går var det trafikktelling for alle pengene.

ABM-utvikling lanserte «trafikkrapporten» Hvem er de og hvor går de på en presselunsj i Deichmanske bibliotek. Programmet var stramt regisssert av Chris Erichsen, som sørget for at vi holdt korte innledninger – både Ragnar Audunson og jeg fikk fem minutter å boltre oss på.

Mange muntre bibliotekfolk var til stede – og minglet i vei resten av tida.

Hovedrapporten fra Sentio dekker altså hovedbibliotekene i fem norske storbyer: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Fire av biblioteksjefene – alle unntatt Trondheim – var til stede. Det samme var Trond Minken, fylkesbiblioteksjef i Buskerud og initiativtager til den parallelle trafikktellingen i Drammen. – som også dreier seg om hvordan biblioteket brukes – men med en litt annen metode for å samle inn data. Min rolle var å presentere resultatene fra Drammen.

Programmet ble sendt som webcast, med god hjelp fra Deichmans Digitale Verksted. Jeg regner ellers med at det kommer en reportasje i Klassekampen – og at møtet allerede har blitt presentert i Kulturnytt på P2 (i dag tirsdag 6.5. kl. 8 og utover).

Politisk makt

I Oslo er kulturen flyttet fra Frp til Høyre. Den nye byråden for kultur – Torger Ødegaard – hadde sendt den nye byrådssekretæren. Magnus Halle, som selv er utdannet bibliotekar, holdt det avsluttende politiske innlegget. I tillegg til å rose rapporten varslet han ny giv i «Deichmansaken» i nær framtid.

Det gir grunn til håp. Byrådet i Oslo er hovedstadens regjering – altså et organ med stor reell makt. Ødegaard er byregjeringens kulturminister, slik at Magnus nærmest blir for en statsekretær å regne – i bystaten Oslo.

Der tror jeg vi har vært heldige. Han tenker prinsippielt, strategisk og har god greie på bibliotek. Dessuten leser han Plinius hver dag – hør! hør!

Ressurser

ABM-utvikling

  • Rapporten kan lastes ned herfra.

Bok og bibliotek

Plinius

VEDLEGG

Byrådet er Oslos «regjering» og ledes av byrådslederen som er byens «statsminister». Medlemmene i byrådet kalles byråder og tilsvarer statsrådene i en regjering. Man trenger ikke være medlem i bystyret for å bli byråd. Byrådet kan bestå av inntil åtte medlemmer.

Hver byråd er politisk leder av en byrådsavdeling. Disse kan best sammenlignes med departementer. Byrådsavdelingene ledes administrativt av en kommunaldirektør, og skal følge opp og føre tilsyn med tjenesteproduksjonen og forvaltningen i kommunens etater og bedrifter.

KIlde.

Advertisements

2 kommentarer »

  1. […] — plinius @ 9:15 am Magnus Halle lovte at noe skulle skje ganske snart – da han kommenterte Storbyundersøkelsen på Deichmanske […]

    Tilbakeping av P 124/08: Bibliotekbyen Oslo « Plinius — torsdag, mai 29, 2008 @ 9:17 am

  2. […] folkebibliotekarer jeg snakker med, forteller at lokale innvandrere er flittige bibliotekbrukere. Storbyundersøkelsen og andre statistiske undersøkelser viser det samme. I tillegg vet vi at Drammen er den mest […]

    Tilbakeping av SK 38/08: Flerkulturell kompetanse « Plinius — søndag, september 21, 2008 @ 10:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggers like this: