Plinius

søndag, juli 20, 2008

SK 29/08: Tjuetre ting å lære

Filed under: 1bib, bibliotek 2.0, blogger, Søndag kveld — plinius @ 9:10 am

Hvordan lærer vi nye ting?

Denne våren 2008 har fem fylker – Buskerud, Østfold, Vestfold, Hordaland og Troms – satset på det nyttige og nyskapende kursopplegget 23 ting.

Kurset er utpreget praktisk. Ved å delta på 23 ting får deltakerne både demonstrert og selv prøvd ut en lang rekke 2.0-tjenester. Siden dette er gratistjenester, som ligger lett tilgjengelig på nettet, kan alle ta dem i bruk både hjemme og på jobben uten at det koster en øre.

Oppslutningen har vært gledelig høy – selv om det ymtes at biblioteksjefene har pushet på for at så mange som mulig skulle delta. Men det skal de bare ha ros for: som ledere har de jo et direkte ansvar for personalets etterutdanning og kompetanseoppbygging.

To hundre blogger

Jeg har nå sett gjennom de nærmere to hundre bloggene som deltakerne fra Buskerud, Vestfold og Østfold opprettet i forbindelse med kurset. Deltakernes kommentarer til kursene har vært svært positive. Det er bred enighet om at de har lært mye nytt, og at de nå er i stand til å forstå webutviklingen på en langt bedre måte enn før.

Men vi må også spørre: hvilken virkning har kursene på bibliotekarenes praksis? Begynner deltakerne – og bibliotekene de kommer fra – å ta 2.0-verktøy i bruk?

Det er en større oppgave. Etter at kurset ble avsluttet i april er det bare tre deltakere som har fortsatt å blogge – og en av disse har vært en aktiv blogger siden 2005. De tre videreførte kursbloggene er:

 1. Bøker, bibiotek og annet babbel
 2. Anne Grethes blogg
 3. Ireneve

Det betyr ikke at kursene var malplassert – men at reell endring i dagliglivets innarbeidede rutiner krever mer enn kurstilbud.

Jeg er sikker på at det har skjedd mye annet positivt i kjølvannet av kursene – og håper bibliotekene som deltok vil skrive om tida etter kurset. Forandringsarbeid blir lettere hvis erfaringene deles. Vi trenger bakkekontakt – som er et annet ord for kunnskapsbasert praksis.

Endring krever tre ting

Men jeg vil også si noe generelt om innovasjon og endringsledelse.

Teknologidrevet endring har tre komponenter: systemutvikling, kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling. Det spesielle ved to-null er at systemutviklingen skjer utenfor organisasjonen – og at de nye systemene er gratis tilgjengelige.

Tjuetre ting er et opplegg for kompetanseutvikling. Som læringstilbud er også det usedvanlig billig: tre samlinger pluss utprøving i ledige perioder på jobben (???) eller i fritda. Men skal 2.0-tjenester bli en del av bibliotekets regulære tilbud, må det også gjennomføres en systematisk endringsprosess i organisasjonen. To-null kan ikke bare klaskes oppå de eksisterende tjenester, som jordbær og pisket krem på toppen av sukkerbrødet.

Biblioteket er ikke et lekeland, men et arbeidssted.

Nye tilbud krever vedvarende tid, penger, omtanke og oppmerksomhet. Arbeid er noe du gjør fra dag til dag enten du føler for det eller ikke. To-null tatt på alvor er arbeid – ikke en hobby for de spesielt interesserte.

Lærende organisasjon

Med andre ord: fortsett med 23 ting – men sørg samtidig for å forplikte organisasjonen til å inkludere ett eller flere to-null tiltak i sin daglige drift. Gjerne som en forsøksordning i en periode – som må være lang nok til å gi et solid erfaringsgrunnlag. Det betyr som oftest å flytte ressurser bort fra noen tradisjonelle oppgaver – med tilhørende hyl og skrik – og over til nye områder.

Organisasjonsutvikling krever endringsvilje. Hvis alle skal være enige om alt, går det tregt som maur i sirup. Men biblioteklederne kan heller ikke nøye seg med å utstede marsjordre. To-null dreier seg om nye typer tjenester – og må forankres i nye forståelser, begreper, tenkemåter og samtaleformer.

Det er organisasjonen som helhet som må lære. De ansatte kan – og bør – gå på kurs. Men det er ledelsen som må sørge for de lærende diskusjonene – om bibliotekets nye rolle og oppgaver.

Ressurser

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Jeg gikk på 23ting kurset i Hordaland og opplevde som mange at dette var et utrolig kjekt, men tidkrevende kurs.

  Vi var to fra mitt bibliotek som gikk og som du påpeker: her trengs det en mer gjennomgripende endring av bibliotekets tidsressurs for å ta i bruk deler av det vi lærte på kurset. Det kunne kanskje være en ide at man hadde en oppfølging av 23ting som gikk på 23(?) anvendelser i bibliotekets daglige liv?

  Kommentar av Bente Bing Kleiva — mandag, juli 21, 2008 @ 10:15 am

 2. Helt enig med Plinius!

  Det er virksomhetene – organisasjonene, som må endre seg for at 2.0 og andre ting skal bli en del av jobbhverdagen og tjenestetilbudet. Dette er først og fremst et lederansvar. Men den entusiasmen og læringsiveren som vi som kursledere i Vestfold, Buskerud og Østfold møtte under gjennomføringen av 23 ting-kurset tyder på at lederne vil få god hjelp av mange av sine ansatte hvis de tar dette på alvor.

  Kurs er lite verdt og går uhyggelig fort i glemmeboken, hvis kunnskapen ikke tas i bruk. «Læring i organisasjonen» er den eneste måten man kan realisere potensialet kursdeltakerne utviklet på kurset. Selv om det heldigvis alltid vil være noen ildsjeler som går av seg selv.

  Ellen Høstmark Bustø

  Kommentar av ellenstxt — onsdag, august 13, 2008 @ 12:52 pm

 3. >> …og håper bibliotekene som deltok vil skrive om tida etter kurset. <<

  Kort oppsummert: «Red tape»… 😦

  Stor kommune, rigide regler og strukturer. Initiativ til blogg (markedsføring av biblioteket og kommunikasjon med brukerene) og wiki (lokalhistorie) snart drept i påvente av tillatelse fra høyere hold. Nyskapende og initiativrike medarbeidere skal få utfolde seg heter det… Fortsatt «litt» vanskelig… Men kurset var bra! og noen prosjektblogger internt har jeg fått opprettet 🙂

  Kommentar av Vegard Krog Petersen — mandag, august 18, 2008 @ 4:59 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: