Plinius

søndag, august 17, 2008

SK 33/08: IFLAs tre verdener

Filed under: framtid, IFLA — plinius @ 12:27 am

IFLA er bibliotekenes FN.

Etter en hektisk konferanseuke i Quebec, spør jeg meg selv: hvordan skal denne organisasjonen mestre overgangen fra det 20. til det 21. århundre?

Prisen for beste poster gikk til Afrika.

Jeg tror nok IFLA vil overleve. Spørsmålet er – i hvilken form?  Verdens bibliotekarer trenger en arena der faglige og politiske strategier kan diskuteres, konfronteres og bearbeides.

Men overgangen fra industriell vareproduksjon til kunnskapsbaserte digitale økonomier, pluss overgangen fra nasjonale til globale samfunn, betyr en radikal endring for organisasjonen. Bibliotekenes betingelser forandrer seg på dypet.

Samtidig øker forskjellen mellom stater og regioner.

Vi må i hvert fall skille mellom tre ulike «bibliotekverdener»: de digitaliserte kunnskapsregionene – som Vest-Europa, Nord-Amerika og Japan; de nye industriområdene – som store deler av Kina, India, Mexico og Brasil; og de gjenværende fattige deler av verden: mye av Afrika og mange områder langt fra kysten i Asia og Latin-Amerika.

Den første verden

I vår «første verden» blir bibliotekene utfordret av internett. Folk flest venner seg til ubegrenset og umiddelbar tilgang til digital informasjon, kommunikasjon, kunnskap og kultur. Bredbåndsnettet blir en del av hverdagen.

Det industrielle biblioteket var en selvsagt institusjon. Det postindustrielle biblioteket må etablere en ny basis – eller tape to null. Den nye digitale kulturen er brukerstyrt. Bibliotekene må gi fra seg det meste av sin tradisjonelle kontroll – og tilpasse seg brukerne krav, forventninger og behov. Det betyr først og fremst å lytte, å eksperimentere og å lære.

IFLA må gjøre det samme – eller miste kontakt med de mest utviklede delene av bibliotekfeltet.

De neste ti-femten årene blir turbulente. Vi vet ikke hvor de postindustrielle bibliotekene vil være i 2020.

Store deler av de tradisjonelle bibliotektjenestene – utlån av bøker og musikk, referansetjenester, lokal klassifisering og katalogisering – vil trolig forsvinne. Nye tjenester – gruppearbeid, mediaverksteder, digital publisering; nye målgrupper – ungdom, innvandrere, turister; og nye arbeidsformer – «community librarianship», «data curation», «social computing» – er på vei inn.

Til syvende og sist er det imidlertid brukerne som bestemmer hva som vil overleve.

Den andre verden

Den industrielle revolusjon oppsto i Europa – og sprer seg nå til det meste av verden uten for Europa (og Nord-Amerika). I løpet av det 21. århundre, sier økonomene, blir Kina verdens økonomiske sentrum. Som Storbritannia var det på 1800-tallet.

Både fag- og folkebibliotek bør ha gode vekstmuligheter i de nye industrilandene. Utdanning, læring og kommunikasjon bidrar direkte til økonomisk vekst.

Flukten fra landsbygda er nyttig for bibliotekene Når bøndene flytter til byene – og får bedre betalt arbeid i industri og servicesektoren – øker etterspørselen etter kultur og underholdning. Familier, barn og ungdom tar folkebibliotekene i bruk. Bevisste myndigheter – og foreldre – satser på gode lesevaner og praktisk IT-kompetanse i neste generasjon.

I dag domineres IFLAs konferanser og organer av deltakere fra den første verden.  IFLA er genuint opptatt av globale verdier. Den økte interessen for bibliotek i den andre verden bør imidlertid slå ut i IFLAs sammensetning, arbeidsformer og finansiering.

Det gamle skillet mellom i-land og u-land er gått ut på dato. De nye industrilandene er ikke rike, sett med norske øyne, men de er heller ikke fattige. Pengene de bruker på bibliotek og biblioteksamarbeid er ikke forbruk, men langsiktige investeringer – på linje med bevilgninger til veier, broer og jernbaner.

IFLA bør legge til rette for at bibliotekmiljøene i disse landene engasjerer seg mer – og får mer å si – i organisasjonen. Det betyr fortsatt å lytte, å eksperimentere og å lære.

Dagens IFLA er sterkt preget av grånende ledere fra større bibliotek. IFLAs nye webstrategi vil gjøre det lettere å føre åpne, «horisontale» samtaler med praktiserende bibliotekarer. Med andre ord: gi ungdommen  plass. Inviter de varmblodige tredve- og førtiåringene inn – og be dem tenke høyt – selv om de ikke skjønner hvordan IFLAs formelle apparat fungerer.

Den tredje verden

Bibliotekenes andre verden er urban, dynamisk og lett tilgjengelig. Deres tredje verden er geografisk isolert, tradisjonell og rural.

I byene er fattigdommen lett synlig. I Latin-Amerika snakker man om «belter av elendighet» – cinturrones de miseria – rundt de store byene. Likevel flytter folk inn til metropolene – Mexico City, Johannesburg, Calcutta – for den usynlige fattigdommen på landsbygda i Sør er verre.

Bibliotekarbeid i den tredje verden har først og fremst mening som bidrag til sosial og økonomisk utvikling.
Bøndene i Veracruz er mer interessert i kaffepriser enn i Kafka. Uten markedsdata blir de lurt av lure oppkjøpere. Bibliotekbygg må kombineres med transportmuligheter. I Bangladesh stenger veiene i regntida. Elvebåter er svaret. Men bøkene har ingen verdi hvis folk ikke kan lese.

Alt henger sammen med alt.

I den første og andre verden kan bibliotekene i noen grad konsentrere seg om typiske bibliotekoppgaver. På landsbygda i Sør, derimot, bør IFLA tenke og te seg som en utviklingsorganisasjon. Her dreier bibliotek seg om å bryte ut – av fattigdom, stagnasjon og lokal undertrykkelse.

Det er greit på verdiplanet.

IFLA tilhører verdenssamfunnet – og har en grunnleggende positiv holdning til globale verdier. Inkludert utvikling. Men IFLA bør være i stand til å handle raskt, relevant og ubyråkratisk – i lydhør kontakt med landsbygda. Bibliotekarer må opptre som change agents – forandringsagenter

Det at den prestisjefylte Access to Learning Award deles ut på IFLA-konferansene, åpner muligheter i denne retningen.

Tenker Plinius post Quebec.

1 kommentar »

  1. […] IFLAs tre verdener […]

    Tilbakeping av SK 34/08: IFLA i en digital verden « Plinius — tirsdag, august 26, 2008 @ 5:41 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: