Plinius

tirsdag, september 2, 2008

P 204/08: Skiftende skydekke

Filed under: bibliotek 2.0, utdanning — plinius @ 4:45 pm

De færreste trenger kraftige datamaskiner og tung programvare.

Når vi sender e-post, søker i Google, slår opp i telefonkatalogen eller bruker sosiale nettsteder som Blogger, flickr og Library Thing, kan vi klare oss lenge med en nettleser. Selve leseren kan være komplisert som Internet Explorer, funksjonell som Mozilla Firefox eller enkel som den norske Opera – men den krever i hvert fall ikke mye datakraft på vår egen maskin.

Den tunge databehandlingen skjer ute på nettet.

Hvorfor kjøpe Microsoft Office? Også vanlige kontorprogrammer er tilgjengelige via nettet. Google Docs gir deg det du trenger for enkel tekstbehandling, regneark og presentasjoner a la PowerPoint. I tillegg kan du dele og samarbeide med andre – uten tillegg i prisen.  Som er kroner 0,-.

Lettskyet vær

Dagens overgang fra PC-basert til nettsentrert databehandling – som også kalles cloud computing – innleder en ny digital epoke. Google har nettopp lansert en nettleser som er beregnet på ekstern (distribuert) databehandling. Mens vår trofaste Wikipedia forklarer mer om hva som foregår i skyene.

Når vi klarer oss med enkle maskiner – pluss raske forbindelser til nettet – blir nettets ressurser en del av hverdagen. I dag kan vi kjøpe levedyktige bærbare maskiner for et par tusen kroner. Teknologisk sett kan alle skoleelever og studenter ha hele pensum, hele nettet og et rikt utvalg av produksjonsverktøy for hånden hvor som helst og når som helst.

Det er fa’li det!

Hvordan skal det gå med forlagene og bokhandlene og lærebokforfatterne når ressursene sprer seg på det åpne nettet? Her trengs det mange murer, dype vollgraver, tunge gitre og høye festningsverk …

Ressurser

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: