Plinius

tirsdag, september 9, 2008

P 210/08: Scenarier for Oslos nye bibliotek

Filed under: Uncategorized — plinius @ 10:09 am

Den lange marsjen mot Bjørvika (bildet) har begynt.

I går hadde jeg et langt og hyggelig møte med gruppa som skal identifisere de sentrale utfordringer og muligheter Deichmanske bibliotek står overfor i denne prosessen.

Og jeg tenker umiddelbart: dette må bli en åpen prosess. Deichman er folkebibliotekenes flaggskip, og Deichmans nybygg angår hele bibliotek-Norge.

Det å designe et storbybibliotek for det 21. århundre bør ikke legges opp som en tradisjonell  forvaltningsprosess, der åtti prosent av de viktige samtalene foregår bak lukkede dører.

Pragmatisk åpenhet

Vi trenger en åpen og åpenhjertig diskusjon om bibliotekenes rolle og utforming i det norske kunnskapssamfunnet. I dag finnes det ingen som har tilstrekkelig kunnskap om bibliotekenes framtid i det nye globale Oslo til å styre dette alene – verken blant politikerne, i administrasjonen eller innenfor fagmiljøet.

Demokrati tilsier mest mulig offentlighet. Men de fleste ledere synes det er enklere å styre lukkede prosesser. Mitt poeng er ikke demokratisk, men pragmatisk. Åpne prosesser generer mer kunnskap.

Konnunen ba gruppa tenke langt ut over tidligere formulerte planer mot mulige framtidsscenarier. Etterspørselen etter scenarier oppstår der usikkerheten er stor. Men et bud om scenarier løser ingen problemer av seg selv.

Bibliotek-Norge gjennomførte et omfattende scenariearbeid – med ECON som konsulent – for bare tre år siden. Det finnes nesten ikke spor av dette arbeidet i bibliotekutredningen. Det skyldtes, etter min mening, at både bestiller- og leverandørkompetansen sviktet – se kommentaren Åndenes hus. Hele prosessen ble overstyrt av forvaltningen.

Strategi og kunnskapsproduksjon

Dyp strategisk planlegging dreier seg om kunnskapsproduksjon. Strategisk utvikling på dette nivået bør ikke organiseres som komitearbeid, med mange, lange møter og en høringsrunde til slutt. Det brede fagmiljøet bør trekkes inn – ikke med noen håndplukkede representanter for bibliotek-Norge i en lukket gruppe, men ved å invitere til løpende, spennende, utfordrende debatter i åpne fora.

Kommunen trenger åpenhet og brede faglige diskusjoner for å skaffe seg kunnskap og innsikt. De som til slutt skal bestemme, bør bryne sine argumenter og sin forståelse i debatt med fagmiljøet. Det innebærer mer arbeid og mer uro – men gir samtidig dypere læring. Åpenhet er et bidrag til kvalitetssikring.

Gjør offentlighet til det normale og lukkethet til et unntak – som må begrunnes godt. Alle planer, notater, referater og dokumenter som kan være offentlige, bør være offentlige.

Det etablerte offentlighetsprinsippet er en lovpålagt plikt. Du skal tillate innsyn i en del dokumenter, enten du vil eller ikke.

Meroffentlighet er ikke en plikt, men en mulighet. Bruk den til å unngå strategiske feilgrep og – fremfor alt – til å innhente kunnskap og argumenter du selv mangler.

Selv ikke våre forvaltere vet alt.

Lærende organisasjon heter det. Lett å si, men tungt som bly å gjennomføre.

Ressurser

4 kommentarer »

 1. Dette er gode poeng, Tord.

  Vi er i gang i Time, med bloggen http://timebibliotek.wordpress.com. Det som er røynslene hittil – men det er etter særs kort tid – er at mange er innom, medan skrittet er langt derifrå til å faktisk skrive noko! Det viser kan hende at vi som bibliotek må spissformulere oss meir for å få fram eit levande ordskifte.

  Kommentar av Vidar Lund — tirsdag, september 9, 2008 @ 10:35 am

 2. > Bibliotek-Norge gjennomførte et omfattende scenariearbeid – med ECON som konsulent – for bare tre år siden.

  Jeg er fristet til å si: Man valgte ECON, for svingende, hva annet hadde man forventet? 😉

  Ellers fullstendig enig i din konklusjon. Scenariearbeid har lett for å bli – unnskyld ordspillet – selvbekreftende profetier når de skapes i små og lukkede miljøer. Her blir det svært viktig å hanke inn frittenkende og frittstående folk utenfra miljøet. Personer med et sterkt engasjement for byens framtid finnes jo, som de to Erlingene (Dokk Holm og Fossen), miljøet rundt Mandag Morgen (Terje Osmundsen f.ex) og forfatter Bård Torgersen.

  Han er ikke kjent som scenariebygger, men er en smart fyr og var drivkraften bak prosessen på Westerdahls som resulterte i oslo2050.no.

  Ressursene finnes altså der ute, men kulturlivet og biblioteksektoren viser en forbløffende mangel på evne til å hanke dem inn. Jamfør Kulturrådets seminar om digitalisering av bøker den 16. september…

  Forøvrig: Gratulerer med posting nummer 1000 forleden! Leser dem alle med stor interesse, så hold fram som du stevner.

  Kommentar av Eirik Newth — tirsdag, september 9, 2008 @ 10:49 am

 3. Econ har levert 4 «analyser» etter kvarandre om høvevis bibliotek, forlag, musikk og Microsoftformatet OOXML.

  Eg håpar at folk slepp å lese gjennom slike udokumenterte og feilaktige rapportar for å delta i denne debatten. Lag ein avansert blogg som gjer at alle lett kan leggje inn postar og kommentere. Der kan også Econ få koma med sine argumenter 🙂

  Kommentar av Pål — tirsdag, september 9, 2008 @ 2:22 pm

 4. Takk for kaute kommentarer!

  Til Eirik: Deichmangruppa har faktisk hatt Erling Fossen på besøk – foruten Kari Frodesen.

  Jeg hadde ikke hørt om Oslo 2050 – og noterer at «I forkant av prosjektet holdt blant annet formann i Frp, Siv Jensen, «bydoktor» Erling Fossen og astrofysiker Eirik Newth foredrag om hva de tenker om Oslos fremtid.

  Deretter var det individuell research med utgangspunkt i ti punkter (feks. miljø, befolkning, økonomi og kommunikasjon) man skulle utvikle en fremtidsvisjon rundt.

  Med bakgrunn i scenariet skulle AD visualisere ti nye gjenstander/tilstander, og tekst skape ti nye ord. Deretter ble materialet utvekslet internt i gruppene så AD kunne lage form til ord og tekst lage ord til form.»

  Morsomt – mer på nettstedet.

  Kommentar av plinius — tirsdag, september 9, 2008 @ 8:36 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: