Plinius

mandag, november 3, 2008

P 235/08: Forskningsdrømmer

Filed under: forskning, Uncategorized — plinius @ 3:09 pm

Nasjonalbiblioteket ønsker seg

forskningsprogram som kan analysere de løpende endringene innenfor produksjon, tilgjengeliggjøring og organisering av kunnskap samt aktører og roller i det NB kaller «verdiskapingskjeden» på området kunnskapsformidling.

Jeg er enig i med NB i beskrivelsen av bibliotekene som kunnskapsinstitusjoner. Den nye verdensøkonomien er en kunnskapsøkonomi. Bibliotekene trenger så avgjort å undersøke hvilke muligheter de har – og hvilke problemer de vil møte – innenfor kunnskapens nye produksjonskjeder.

Men det er ikke nødvendig å starte nye FoU-prosjekter for å beskrive den nye kunnskapsøkonomien. Bibliotekmiljøet bør først sette seg inn i den eksisterende kunnskapen på området – og delta aktivt i de løpende kunnskapspolitiske debattene i Norge. Vi lærer ved å engasjere oss.

La praksisfeltet styrke sin FoU-kompetanse

NB ønsker at forskningen skal forankres i miljøer ved høgskoler og universitet og i overordnede miljøer som Norges forskningsråd. Men den kunnskapen det her er snakk om, er helt avgjørende for bibliotekenes egne strategiske valg. Innsikt i handlingsfeltet bør bygges opp hos bibliotekene selv – med støtte fra «overordnede miljøer» som ABM-utvikling, fylkesbibliotekene og de tyngste biblioteknettverkene.

Fagmiljøene ved bibliotek og høgskoler har selvsagt mye å bidra med. Vi kan og bør utnyttes. Men for å unngå den evige tendensen til «akademisk drift», bør styringen forankres i det operative – ikke i det akademiske miljøet.  Det er biblioteknorge som må lære å forstå kunnskapssamfunnet – i lys av sine betingelser og behov. Da er førstehåndskunnskap bedre enn formidlet viten.

Det betyr samtidig å ta begrepet lærende organisasjon på alvor. Skal NB og andre bibliotek virkelig forstå de løpende endringene innenfor produksjon, tilgjengeliggjøring og organisering av kunnskap, må de sette seg – eller i hvert fall noen medarbeidere – på skolebenken. Det er mye å lære. Den globale kunnskapsøkonomien er vesentlig forskjellig fra den nasjonale velferdsstat.

Følg med på fagfronten

Det betyr blant annet å fange opp nye begreper og modeller fra den internasjonale debatten – ved å lese bøker som The new production of knowledge og The world is flat; ved å studere tidsskrifter som Forskningspolitikk og First Monday; ved å fange opp de viktigste strategiske rapportene om bibliotek, brukere og kunnskapsøkonomi – og ikke minst ved å følge med på bloggene til oppegående fagfolk som Espen Andersen, Lorcan Dempsey, Nicholas Carr og Tim O’Reilly.

For NB og andre store bibliotek betyr det også å delta i den strategiske fagdebatten – ikke som forsiktige politikere, men som engasjerte fagfolk.

Den åpne debatten med faglige argumenter er forskningens innerste kjerne. Faglighet krever frimodighet. Den som aldri sier noe dumt, sier heller aldri noe klokt.

Kilde

  • Bibliotekreform 2014. Oppsummering av høringsuttalelser. Oslo: ABM-utvikling, 2007. (= ABM-skrift 42). S. 85.

Bilde

I boka The Big Switch: Rewiring the World, from Edison to Google sammenlikner Carr elektrisitet og IKT. Begge er «utilities» – altså tjenester vi etter hvert tar som selvsagte.

Ressurser

VEDLEGG

Intresset för årets Onlinekonferens den 2-4 december på Olympia i London har varit stort med rekordmånga anmälningar. Ett viktigt spår i årets konferensprogram är hur nya medier, informationskanaler och ny teknik ändrar förutsättningarna både för organisationer och yrkesverksamma inom området bibliotek och information.

En annan viktig utgångspunkt är hur man genom investeringar i Web 2.0 och annan ny teknik kan få återbäring i form av positiva effekter på verksamhetens lönsamhet och måluppfyllelse.

Kilde

[Mine uthevinger]

Reklamer

1 kommentar »

  1. […] 235/08. Forskningsdrømmer. Nasjonalbibliotekets […]

    Tilbakeping av P 249/08: NBF vil ha praksisnær forskning « Plinius — lørdag, november 8, 2008 @ 2:28 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: