Plinius

fredag, desember 5, 2008

P 257/08: Skrivebua trenger nasjonal finansiering

Filed under: lesing, litteratur, publisering, ungdom — plinius @ 10:53 am

1europeBibliotekutvikling foregår på tre ulike arenaer.

Europeana åpnet – og druknet i trafikk.

Vi kan snakke om utvikling av det fysiske biblioteket eller bibliotekrommet. Vi kan utvikle digitale tjenester som er klart knyttet til et bestemt fysisk bibliotek. Og vi kan satse på digitale tjenester på nasjonalt – eller til og med europeisk og globalt nivå.

Lokalt og fysisk;  lokalt og digitalt;  og nasjonalt og digitalt – med andre ord.  Det finnes også en nasjonal og fysisk arena, med fjernlån, transportordninger, hospitering m.m.

Nettet er åpent for alle. Men alle folkebibliotek drives med kommunale midler. Dersom bibliotekene skal levere nasjonale tjenester, kan de lett komme i konflikt med sine eiere. Hvorfor skal de – som grunnleggende står til ansvar for sine lokale velgere – betale for tilbud som benyttes over hele landet?

Nasjonale tjenester må som oftest ha en annen finansieringsmodell enn den kommunale eller fylkeskommunale for å overleve.

Jeg tenkte på dette da jeg leste søknaden om støtte til Skrivebua – som jo er et av de mest vellykkede digitale prosjektene i  Norge.

Nordland fylkesbibliotek kan ikke drive det populære nasjonale skrivestedet Skrivebua videre på egen hånd, og trenger statlig finansiering for å opprettholde driften som et tilbud til hele landet,

heter det i søknaden.

Skrivebua er et nettsted hvor barn og unge fra hele landet i alderen 10-20 år får lagt ut egne tekster. Det ble startet i 1997. I 2004 ble Skrivebua videreutviklet med mulighet for å sende inn SMS-tekster og kommentarer til andres tekster.

Vi mottok gjennomsnittlig rundt 10 000 kommentarer og 2000 tekster pr måned.

Skrivebua representerer et unikt skriftkulturelt møtested der barn og unge kommuniserer med hverandre under rettledning fra voksne redaktører på et offentlig drevet nettsted….

Absolutt alt som legges ut på nettstedet leses av redaksjonen, og det mest krevende arbeidet for redaksjonen er å passe på at vanskelige tema som for eksempel selvmord og selvdestruksjon blir behandlet på en slik måte at det ikke gir noen uheldig påvirkning.

Nå bruker fylkesbiblioteket et helt årsverk på Skrivebua. Fylkesting i Nordland vedtok i desember 2006 å innskrenke driften til kun å være et tilbud for barn og unge i Nordland dersom Staten ikke tok ansvar for medfinansiering.

Både Skrivebua og Biblioteksvar må vurderes i forhold til utviklingen på nettet. Googles vekst har forandret vilkårene for digitale spørretjenester. Framveksten av sosiale nettsteder har forandret vilkårene for publiseringstjenester som Skrivebua og Reaktor.

På nettet er det nødvendig å revurdere strategier med noen års mellomrom. Men jeg håper begge får støtte til å fortsette – og til å tilpasse seg neste fase av nettets utvikling.

Ressurser

VEDLEGG A

Skrivebua skal bli en del av Norgesbiblioteket på nett.

Fra og med 2007 gikk ABM-utvikling inn med betydelig driftsstøtte til Skrivebua, og finansierer både medredaktør i hel stilling og en ordning der forfattere gir tilbakemelding på de unges tekster.

Selv om det fortsatt er stor aktivitet på Skrivebua, har nettstedet hatt en nedgang i antall bidrag og kommentarer de siste årene.  Etter hvert er det innført en mer restriktiv holdning fra redaksjonen. Langt flere bidrag er blitt avvist de siste par år, og ca 10-15 % av kommentarene.

Styrket personalressurs i redaksjonen har gitt mulighet til å gjøre et grundigere arbeid overfor brukerne slik at mye unødige og intetsigende kommentarer er bortfalt. Nedgangen i bidrag og SMS-tekster har trolig også sammenheng med utviklingen på nettet de senere år, med mange nye tilbud rettet mot målgruppen vår, som har gitt Skrivebua større konkurranse.

Årsmelding 2007

VEDLEGG B

I følge årsmeldingene for  2005 og 2007 var det

  • 570 bidrag og 460.000 treff i 2002
  • 1.100 bidrag og 860.000 treff i 2003
  • 6.400 bidrag, 17.000 kommentarer  og 2.0 millioner treff i 2004
  • 23.000 bidrag, 130.000 kommentarer og 5.9 millioner  treff i 2005
  • 20.000 bidrag, 84.000 kommentarer og 9.9 millioner treff i 2006
  • 15.000 bidrag og  70.000 kommentarer i 2007.

Fra 2007 telles bare treff på hovedsiden. Tallet lå på 3.8 millioner

Reklamer

1 kommentar »

  1. […] – Skrivebua (06). Gjelder hele […]

    Tilbakeping av P 262/08: Sidetreff pr. dag « Plinius — torsdag, desember 11, 2008 @ 10:25 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: