Plinius

fredag, desember 12, 2008

P 263/08: Åpne formater og ditto debatt

Filed under: debatt — plinius @ 3:48 pm

1wpRegjeringens vedtak om åpne formater fra nyttår er et viktig skritt framover.

Men det betyr ikke at turen er over. Nettet er i rask utvikling. Høgskolen i Oslo presenterte vedtaket slik:

Fra 1. januar skal all informasjon på statlige vevsider være i åpne formater som HTML, PDF eller ODF.

Dette har Regjeringen bestemt, og for HiO betyr det at word-formatet alene ikke kan brukes som vedlegg til vevsider. Vedtaket er gjort for at brukerne fritt skal kunne velge hvilken programvare de vil bruke for å få tilgang til informasjonen. Word er ikke en gratis programvare og et standardformat som når fram til alle. …

Som hovedregel skal all informasjon på HiO-veven legges i publiseringssystem eZ Publish. Dette er et HTML-basert system.

Det er imidlertid ikke nok med forvaltningsvedtak. Nettet er så dynamisk at forvaltningen ofte er på etterskudd. Derfor skrev jeg en kommentar på HiO-veven. Jeg refererer altså til min egen arbeidsplass, men tror behovet for fagdebatt gjelder mange offentlige virksomheter.

Strategidebatt

Både HiO som organisasjon, lærerne, administrasjonen og studentene er på vei inn i et nytt landskap.

Det jeg fortsatt savner, er en bredere strategisk samtale om hvordan høyskolen bør forholde seg til framtidas nett og nettbrukere. HiO har mange fagfolk med høy digital kompetanse. Samtidig innføres tunge datasystemer som ikke gjør hverdagen enklere for de som underviser og administrerer.

Siden jeg startet på bibliotekutdanningen i 1992, har jeg vært med på mange systemskifter. For ti år siden forlot jeg Word til fordel for web. Ved at alt jeg skriver ligger på nettet, trenger jeg ikke bære filene med meg på fysiske medier. Studenter og andre har adgang til alt som ligger åpent – og det er 95% av stoffet.

Men skriveverktøyene på web har også forandret seg. Etter noen år med FrontPage fulgte noen år med Dreamweaver. Nå bruker jeg en kombinasjon av bloggverktøy og Google Docs. Det er enkelt, praktisk og gratis. eZ Publish er ingen av delene. Heller ikke ClassFronter.

Jeg tror de tunge kommersielle publiseringsverktøyene er på vei ut. Det er mulig jeg tar feil, men la oss i så fall diskutere spørsmålet om HiOs digitaliseringsstrategi på et faglig grunnlag. Overgang til HTML er positivt, men det er også nødvendig å vurdere overgangen til Web 2.0 og «cloud computing». «HiO skal … drive kunnskapsutvikling og formidling basert på det fremste innen erfaringskunnskap, forskning og utviklingsarbeid», heter det i Strategiplanen.

Vi trenger ikke starte på null. Den fremste debatten på 2.0-feltet er i full gang ved toppuniversitetene i USA. Også britene er godt i gang. Ved å bygge på erfaringene og begrepsarbeidet fra disse miljøene, kan vi få en flygende start på våre strategiske analyser.

Reklamer

1 kommentar »

 1. Eg trur også at me må finne nye synergiar med dei store i IKT verda.

  Fram til nyleg så har biblioteker og undervisningsinstitusjonar hatt godt over 90 prosent av operativsystema og nettlesarane frå Microsoft. For meg så ser eg for meg Google og fri programvare som ein naturleg arvtakar etter mange år med Microsoft. If you can’t beat them, join them. Microsoft er trygt planta i server/klient verda, men har veldig liten interesse av eller kunnskaper om kompatibilitet og brukarvenlegheit mellom anna enn Microsoftprodukter. Den nye trenden med cloud computing har dei tydelegvis ikkje fått noko serleg dreisen på.

  Fyrste steg kunne vere å kutta ut Internet Explorer som einaste alternativ til studentane og tilsette, og la dei sleppe til med sine eigne applikasjonar frå nettskyene.

  På same måte som Google Gears og Google Chrome så vil Native Client verte fullstendig open kjeldekode. Det minskar sansynlegvis noko av avhengigheita ved å knytte seg til Google. Både Tracemonkey (firefox) og Chrome (V8) er ein 70-80 gonger raskare med javascript enn IE, og SquirrelFish Extreme (webkit som er open kjeldekode) er vel over 100 gonger raskare enn IE. Når ein kan kjøre maskinkode rett på CPU så kan ein gjere verkeleg tunge operasjonar i nettlesaren.

  I biblioteksamanheng så trur eg dette inneber så store fordelar for brukarane våres at me burde bruke sjansene til å leggje til rette for opplæring i biblioteksrelevante tenester slik som Dataverse Network (sitering, deling, arkivering av datasett med tilhøyrande object identifyer i hovudoppgåver, doktoravhandlingar osb.) og Zotero (sitering, deling, arkivering av elektroniske tekstar og bibliografiske postar).

  Konsekvensen er at våres brukarar kan jobbe på smarttelefonen, tilfeldige pc-ar, jobb-pc uansett operativsystem eller lisensbarrierer, med eller utan tilkobling til internett, på USB pinne, på tynne eller tjukke klientar osb. Både It og bibliotek vert meir usynleg, men vår jobb er jo å sørge for at dei får tilgang til abonnement, trykte bøker og får tilgang og opplæring i databaser, tilretteleggjing og vidareformidling av stadig nye ressursar og tilbod som dukkar opp eller forsvinner i marknaden osb. Å standardisere på IE som manglar mulegheitene som open kjeldekode kan gje, manglar plug-in fasilitetane til Firefox og farten til Chrome er etter mi meining noko av det mest bakvendte ein kan gjere i forhold til den teknologiske utviklinga. Class policy er det i alle fall på Firefox, så det burde heller ikkje vere noko argument.

  «- Moderne pc-er kan utføre milliarder av instruksjoner per sekund, mens dagens webapplikasjoner bare har tilgang til en brøkdel av denne datakraften, skriver Google-talsmann Brad Chen i bloggen.

  Native Client ligner på Microsofts ActiveX-teknologi, men i motsetning til ActiveX vil Googles løsning fungere både på Windows, Linux og Mac OS.»
  http://www.dagensit.no/trender/article1559629.ece

  Does Microsoft have a speed problem? «spør Scobleizer»

  http://scobleizer.com/2008/12/11/does-microsoft-have-a-speed-problem/#comments

  Eg trur Peter Hidas i Computerworld har svaret i ein litt gammal men artikkel:

  «Det står ikke om penger, det har Microsoft nok av, men Google har utviklet noen metoder som det ikke er lett å kopiere.»
  http://www.idg.no/bransje/bransjenyheter/article57876.ece

  Kommentar av Pål — fredag, desember 12, 2008 @ 4:13 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: