Plinius

lørdag, desember 13, 2008

P 264/08: Tøffe trafikanter

Filed under: statistikk, trafikk — plinius @ 12:12 pm

1locoHva vil det si å ta nettet på alvor?

Det betyr i hvert fall to ting:

 1. Å lage nettsteder som fungerer for brukerne.
 2. Å måle om brukerne faktisk kommer på besøk

Begge deler krever faglige ferdigheter – i informasjonsarkitektur og trafikktelling, henholdsvis.

Skal en virksomhet gjøre en god jobb på nettet, må lederne akseptere dette. Jeg forventer ikke at de selv skal ha disse ferdighetene. Men de må ha bestillerkompetanse. Det betyr evne og vilje til å engasjere folk – internt eller eksternt – som kan løse disse to oppgavene.

Noe å lære

Jeg poengterer at dette er faglige oppgaver. Folk som bygger hus, kan ha sterke meninger om hvordan huset deres skal se ut. Det kan likevel være lurt å snakke med en arkitekt.

På nettet durer mange i vei som om arkitekter og andre tekniske fagfolk var helt unødvendige. De tror at nettet fungerer som Gutenberg – og tar for gitt at tenkemåtene fra 1990 fortsatt gjelder. Siden de ikke aksepterer at nettet er et faglig felt, deltar de heller ikke i de faglige diskusjonene.

Hold for ørene, tut og kjør!

Skal du lære noe nytt, må du jo først akseptere at det er noe å lære.

De tøffeste trafikantene

Feltet beveger seg framover – men det går langsomt og ujevnt. Når det gjelder informasjonsarkitektur, gjør norge.no en stor jobb med å kvalitetsmerke offentlige nettsteder. Trafikkmålingene har kommet langt kortere.  Her ligger næringslivet langt foran det offentlige.

Det beste eksempelet er de standardiserte målingene til TNS Metrix, som går helt tilbake til 2003.  Våren 2008 startet danske bibliotekmyndigheter Biblioteksindex, som er en tilsvarende tjeneste for bibliotek. I Norge har vi begynt å utrede spørsmålet.

Siden det foreligger godt etablerte modeller, er det imidlertid like godt å starte. Det finnes noen tøffe trafikanter som ikke venter på utvalg og komiteer. Landets to største folkebibliotek –Deichmanske bibliotek i Oslo og Bergen off. bibliotek – har publisert tall om nettrafikken i en årrekke. De har sikkert vært nyttige i den interne planleggingen, men det har vært forbausende lite diskusjon om dette på biblioteknorge eller i andre faglige fora.

I dag vil jeg  peke på en håndfull andre bibliotekariske nettsteder som virkelig har tatt trafikk på alvor. Det finnes sikkert flere, men det er disse jeg kjennerbest  til:

 1. Bok og bibliotek
 2. Høgskolen i Vestfold. Biblioteket
 3. ibsen.net
 4. norge.no
 5. Sarpsborg bibliotek
 6. Skrivebua

Kommentarer

 • Bok og bibliotek har lagt en løpende teller på forsiden. Den angir antall besøk og antall nedlastede sider fra dag til dag og som gjennomsnitt. Meeget oversiktlig. Det kunne også vært artig å vite om antall unike besøk – gjerne på årsbasis.
 • Årsberetningen for biblioteket ved Høgskolen i Vestfold i 2007 er imponerende godt dokumentert. Nettet utgjør bare en del. Dette må være det beste indikatorarbeidet jeg hittil har sett ved noe norsk bibliotek. Jeg anbefaler også den sammenliknende tabellen for høgskolebibliotekene. Jeg må åpenbart skrive mer om HIVE senere …
 • ibsen.net bruker måleverktøyet webalizer og publiserer data løpende på en egen statistikkside. Den angir antall besøk og antall sider pr. måned.  Legg merke til skillet mellom Hits, Files og Pages – det er antall Pages (nedlastede sider) vi er interessert i.
 • Statistikksiden til norge.no gir bare antall sider. Den burde også ha antall besøk- og antall unike brukere på årsbasis. Årsrapporten for 2007 gir iidlertid antall besøk pr. år – men de færreste er like glad i årsrapporter som Plinius. Selve rapporten fortjener imidlertid stor ros – dette er den beste analysen av offentlig nettrafikk jeg kjenner til. Jeg må åpenbart skrive mer om den senere …
 • Den nye bloggen til Sarpsborg bibliotek bruker måleverktøyet Sitemeter.  Her finner vi antall besøk og sider – og dessuten gjennomsnittlig varighet på besøk.  Den ligger forbausende høyt – 14 minutter ved siste sjekk.
 • Tallene for Skrivebua finner jeg i årsmeldingene til Nordland fylkesbibliotek – den nyeste gjelder 2007. Veldig bra at slike tall samles inn, dokumenteres og kommenteres av et fÿlkesbibliotek. I årene som kommer er det nok fylkesbibliotekene som må være pådrivere for å utvikle og – ikke minst – argumentere med nettstatistikk i folkebibliotekene.

Statistikken er ikke viktig i seg selv. Den beskriver jo bare det som skjer. Men det er først når folk blir enige om et felles faktagrunnlag, at de blir i stand til å  snakke om andre og viktigere spørsmål. Så lenge vi er uenige om selve landskapet, er det umulig å diskutere veivalg.

One man’s valley is another man’s world.

Ressurser

Plinius

2 kommentarer »

 1. […] 264/08. Tøffe trafikanter. Norske nettsteder som har satset på å måle […]

  Tilbakeping av To uker til neste SIP-verksted « Samstat — søndag, oktober 24, 2010 @ 3:42 pm

 2. […] Kilde: P 264/08. Tøffe trafikanter. […]

  Tilbakeping av ST 58/10 « Samstat — fredag, november 12, 2010 @ 10:28 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: