Plinius

fredag, januar 2, 2009

P 2/09: Fyrverkeri i Bergen

Filed under: blogger — plinius @ 11:51 am

bryggenBibliotekar Aud Gjersdal har skrevet en kritisk kronikk om blogger i Bergens tidende.

Jeg er dypt uenig i det hun sier. Men hun har i hvert fall stått fram med klare meninger,  fått dem trykt i en viktig avis – og sparket i gang en heftig debatt.

Selve debatten forteller mye om avstanden mellom de som ser bloggene utenfra – i dette tilfellet bibliotekaren – og de som skriver og leser blogger som en fast del av sin hverdag. Dersom en skribent som vet lite om et tema – det være seg blogger eller bibliotekfag – uttaler seg skarpt om dette, blir neste runde i debatten merkelig skjev og vinglete.

Motekspertise

De som vet mye om emnet, stiller med bred erfaring og mye konkret kunnskap. De mindre kyndige, som gyver løs «where angels fear to tread«, er ikke klar over at denne kunnskapen finnes.

Det betyr ikke at de kyndige nødvendigvis har rett. Men skal de (vi) bli overbevist, må utfordrerne skaffe seg motekspertise – altså sette seg grundig nok inn i emnet til å bli tatt på alvor.

Hvis Aud Gjersdal bruker bruduljen til å sette seg inn i de mange interessante bibliotekbloggene – i Norge og i utlandet – vil hun ha et bedre utgangspunkt neste gang det blir bloggdebatt. Tenker Plinius.

Ressurser

Plinius.

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Hun har stått fram med sterke meninger, men såvidt jeg kan se ikke noe svar på de utfordringene fra bloggerne hun navngir. Det er ikke bare et brudd på prinsippene bak debatt 2.0 (om man skal gå så langt som til å kalle det det…), men også på god debattskikk i sin alminnelighet.

  Her er Gjersdal ikke alene, selvsagt. Både Lars Fr. Svendsen, Dag Solstad og Sylfest Lomheim har avfyrt voldsomme salver mot nettet/wikipedia/blogger, for så å holde seg unna debatten som starter i etterkant. Så ja: Olav Anders’ nyttårsønske må man bare slutte seg helhjertet til. Nettmediene trenger skarpskodde kritikere, de som alle andre medier.

  Kommentar av Eirik Newth — fredag, januar 2, 2009 @ 3:47 pm

 2. Om vi virkelig er interesserte i en skikkelig debatt, så ville det kanskje også hjelpe om noen av de mest indignerte kommentatorene (på BT-siden og i bloggene) modererte seg en smule.

  Når enkelte skammer seg over å tilhøre samme yrkesgruppe som kronikkforfatteren, eller til og med ber vedkommende skamme seg, så inviteres det ikke akkurat til meningsutveksling. Det er ikke moralsk forkastelig å skrive en lite vellykket kronikk (eller?).

  Kommentar av Svenn Sivertssen — søndag, januar 4, 2009 @ 12:29 pm

 3. Det er lov å gå over streken.

  Det har Erling Fossen gjort – i forhold til okkupasjonen – og Aud Gjersdal – i forhold til bloggmiljøet. Jeg kjenner tilfeldigvis begge, og de er vettuge folk.

  Selv om jeg er langt mer enig med Erling enn med Aud, har begge artiklene utløst fruktbare debatter. Derfor synes jeg poengene til Eirik og Svenn er viktige: vi som engasjerer oss, kan styrke diskusjonene ved å lytte til – og samtidig stille krav til – alle parter.

  Auds bekymring gjelder den norske offentligheten. Jeg tror hun tar feil når det gjelder bloggenes negative betydning, men vi har det samme verdigrunnlaget.

  Vi fremmer offentligheten ved å bruke den – men også, som Eirik sier, ved å kreve en viss utholdenhet hos motparten. De som bare skyter og stikker av, kan mistenkes for å skyte med løskrutt.

  Kommentar av plinius — søndag, januar 4, 2009 @ 1:57 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: