Plinius

lørdag, januar 17, 2009

P 13/09: Mange jern i ilden

Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 4:17 pm

bhutanNoen ildsjeler har bare en sak de brenner for.

Munk fra Bhutan.

Det gjelder ikke Morten Haugen. Biblioteksjefen i Ørland har mange jern i ilden.

Jeg har selvsagt møtt Morten i mange sammenhenger tidligere. Han har skrevet fornuftig om gutter og lesing («la gutta være i fred»). Han har vært flink til å utnytte den «usynlige» statistikken som kan hentes ut av biblioteksystemene, til systematisk samlingsutvikling.

Han vurderer fagbøker for Kulturrådet. Han diskuterer villig vekk, både i skrift og tale. Men det er først nylig at jeg ble kjent med hans rolle som wikipedianer.

De som er eksperter på nord-amerikanske indianerstammer, er sikkert klar over Wi-chi-pe-indianerne stammer fra de sydvestlige områdene i USA. De er nært beslektet med de mer kjente Wi-chi-ta-indianerne.

The Wichita formed a loose confederation on the Southern Plains, including such tribes as Panis Piques, Taovayas, Guichitas, Tawakonis, Kichais, and Wacos, and they lived in fixed villages notable for domed-shaped and grass-covered dwellings.

Stammens hellige skrift heter Wikipedia (tror jeg …) – og Morten har skrevet en uvanlig lang, grundig og interessant artikkel om dette verket – spesielt den norske utgaven – i det nyeste nummer av Bibliotekaren (1/09). Han kan fortelle at artikkelen om nazistenes kunsttyverier er skrevet av en valdris – det meste av teksten handler om kunsttyveriene i Valdres …

Selv har han skrevet alt som står om Bhutan.

Men les selv. Den som forstår fenomenet Wikipedia, har et godt grunnlag for å forstå betydningen av distribuert – dvs. desentralisert eller nettverksbasert – kunnskapsproduksjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: