Plinius

tirsdag, februar 17, 2009

P 24/09: Form og innhold i bibliotekdebatten

Filed under: bibliotek 2.0, debatt — plinius @ 9:13 am

nbNasjonalbiblioteket har vedtatt å digitalisere sine norske samlinger.

Det var et innovativt grep fra NBs side. Nasjonalbiblioteket har, ser det ut til, en mer tradisjonell oppfatning av digital kommunikasjon.

For oss som arbeider mye med bibliotek 2.0, virker både NBs nettsted og den digitale kommunikasjonen med bibliotekfeltet forøvrig ganske kontrollert, lukket og innadvendt. Overgangen fra 1.0 (digital formidling) til 2.0 (digital dialog) er lite merkbar. Og det er synd – for NB har jo masse ideer og kompetanse å bidra med.

Det går for tida en interessant debatt om Nasjonalbiblioteket på biblioteknorge. Den handler både om NBs linje når det gjelder mikrofilming av aviser – med mere – og om NBs  linje når det gjelder kommunikasjon med det bibliotekfaglige miljøet.

Denne Plinius-posten, som var innlegg nr. fem i tråden, handler om kommunikasjonsformen. Debatten fortsetter ….

Kommunikasjon 2.0

Web 2.0 – eller det sosiale nettet – innebærer at mye mer av vår faglige kommunikasjon foregår åpent og i sanntid. Et spørsmål på Biblioteknorge bør betraktes omtrent som et åpent brev i en avis. Det er en henvendelse – vanligvis fra en enkeltperson – som ønsker at både spørsmål og svar skal kunne lese av alle.

Regelverket for offentlig forvaltning har ennå ikke tatt til seg 2.0-utviklingen. Derimot gir den nye statlige informasjonspolitikken mer støtte til 2.0-kulturen:

Nettbrukarar ønskjer å spreie informasjon frå det offentlege gjennom nettsamfunn, men staten risikerer å fungere som brems. Det går fram av rapporten eBorger 2.0, som i dag vart overlevert fornyingsminister Heidi Grande Røys. Kilde

Jeg har skrevet litt mer om dette i Plinius-posten En lærende stat.

Jeg tror det ville være fornuftig av NB å vurdere sin holdning til denne typen kanaler – som også inkluderer våre digitale bransjeblader og de viktigste bloggene – på ny. Brukerne og deres (eller våre) ønsker bør stå i sentrum – og det som var gjengs for ti år siden, er ikke nødvendigvis gjengs i dag.

***

Tillegg 1

La meg bruke et visuelt eksempel. Jeg tar for gitt at NB ønsker å bli synlig ute i verden. En god måte å gjøre det på er å spre interessante bilder med Creative Commons-lisens.

Når jeg søker etter Nasjonalbiblioteket på flickr, får jeg (17.2.) 86 treff. Bare fjorten av bildene – som ikke er særlig spennende – har CC lisens, slik at de kan brukes noenlunde fritt.  Ingen er tatt av NBs egne folk ser det ut til.

Til sammenlikning stiller Drammensbiblioteket med 586 bilder. Av disse er 476 CC-bilder – og svært mange er tatt av bibliotekets egen stab. «Den Sorte Diamant» gir 467 treff – hvorav 82 under CC.

Tillegg 2

NB inviterer til arkivkonferanse – Archive in motion – om en måneds tid. For å lese programmet må du imidlertid ha MS Word 2007.

Bill Gates godter seg – «laughing all the way to the bank».

Ulovlig er det også, vil jeg tro: Regjeringen har vedtatt at all informasjon på statlige nettsider skal være tilgjengelig i de åpne dokumentformatene HTML, PDF eller ODF. …  Vi vil i fremtiden ikke akseptere at statlige virksomheter låser brukere av offentlig informasjon til lukkede formater, sier Grande Røys. Kravene vil tre i kraft 1. januar 2009 for statlige virksomheter.  Kilde

Tillegg 3

Klipp fra mandat

 • Det har vore ei rivande utvikling innafor informasjon og kommunikasjon sidan den statlege informasjonspolitikken sist vart vedteken. Ikkje minst er krava retta mot dei statlege organa blitt mykje høgare enn før.
 • Årsakene til dette er utviklinga innan teknologi, informasjonsbransjen og medier, men óg at krava frå innbyggjarane aukar, både med omsyn til betre kvalitet,  innbyggjarane sine behov og meir effektiv sakshandsaming.
 • …  det er noko ulik praksis i departementa i handsaminga av pressa, og med omsyn til openheit og tilgjenge.
 • Internetteknologien gjer sitt til at moglegheitene for kommunikasjon mellom staten og innbyggjarane er mykje betre enn før, jf sjølvmeldinga og Altinn. Samstundes har vi mange innbyggjarar utan digital kompetanse eller tilgang på internett.
 • I  Soria Moria-erklæringa er det mellom anna streka under at alle må få tilgjenge til kunnskap og innsikt som gjer det mogleg å ta del i dei demokratiske prosessane i samfunnet.
 • Utviklinga gjer at det i dag er meir naturleg å bruke omgrepet ”kommunikasjonspolitikk” framfor ”informasjonspolitikk”. På denne  bakgrunnen  meiner eg at det er naudsynt å fornye den statlege informasjons-/kommunikasjonspolitikken. Kilde

Ressurser

2 kommentarer »

 1. NB oppviser en 0.1-holdning her, som jeg i min naivitet har vanskelig for å fatte. Jeg forventer faktisk at det store flertallet av folk på NB følger med på biblioteknorge-lista. Det er én kanal der de kan føle det norske biblioteklandskapet på pulsen, og som de selv står bak og driver.

  Av de hippeste 2.0-slskapene der ute i den virkelige verden forventer jeg at de følger med på hva som blir sagt om dem på blogger og Twitter osv, og at de responderer på det som blir sagt på en ryddig og grei måte. Men det er vel en stund til vi kan forvente det samme fra biblioteksbastionene…

  Kommentar av Magnus Enger — tirsdag, februar 17, 2009 @ 1:54 pm

 2. Svar til Magnus = Tillegg 2 (over)

  Kommentar av plinius — tirsdag, februar 17, 2009 @ 2:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: