Plinius

mandag, mars 9, 2009

P 34/09: Digitale dikt

Filed under: Uncategorized — plinius @ 12:51 pm

boethiusMorsom nyhet om litteratur på nett:

Østfold fylkesbibliotek har fått kr 60 000 fra Norsk kulturråd til videreutvikling og drift av prosjektet «E-diktet» i 2009.

E-diktet innebærer et ukentlig dikt sendt gratis på e-post til alle barnehager, skoler, bibliotek og enkeltpersoner som vil være abonnenter. Alle diktene er nyskrevne i dagens språk og tidsånd, og skal appellere til barn mellom to og åtte år i innhold og form.

Kulturrådet bruker ca. hundre millioner kroner i året på å støtte utgivelsen av papirbøker. Men deler av det som utgis, vil få langt bedre spredning hvis det utgis på nettet. For eksempel de fleste diktsamlinger. Billigere blir det også, siden man slipper å betale for papir, trykking og transport. Som her.

Det som spares inn, bør selvsagt ikke gå tilbake til statskassa, men brukes til forfatterstøtte, redaksjonell veiledning og brukerrettet formidling.

Prosjektet har også en egen blogg, hvor man finner samtlige dikt som er sendt ut til nå: http://e-dikt.blogspot.com/Prosjekt E-diktet i Østfold  tilbyr gratis e-postabonnement på nyskrevne barnedikt. Prosjektet har blitt svært populært og over 1100 har til nå meldt seg på listen som er åpen for alle. (18.12.08)

Prosjektet startet opp i 2007, og det nå over 1100 e-postadresser som er registrert som mottakere av det ukentlige diktet. Bevilgning fra Kulturrådet dekker blant annet honorar til 40 forfattere som får spredd sine dikt på denne e-postlista gjennom det neste året.

The future is already here – it is just unevenly distributed (William Gibson).

Ressurser

Plinius

1 kommentar »

  1. A propos ditt siste innspill om innkjøpsordningen, er jo dette et glimrende utgangspunkt for reform. Det er fullt mulig – om bokbransje, kulturbyråkrati og biblioteksektor ønsker det – å bygge opp erfaring og skaffe statistikk nok til å vurdere om visse bokkategorier er modne for tidsriktig distribusjon. Lyrikk peker seg åpenbart ut, fordi dette er en genre som har fungert godt på nett i lang tid. Det er f.eks. ingen tvil om at Dagbladets Diktbasen har hatt langt flere lesere og bidragsytere enn det store grosset av papirbaserte lyrikere.

    En annen kategori som er overmoden for reformforsøk, er dramatikk mellom to permer. Dette er litteratur som spesifikt IKKE er skrevet for å leses i godstolen, men som distribueres som om den var det. For noen år siden ble det foreslått å endre ordningen til en hybrid, der skuespill formidles via en nettbase samt via sett som kan fjernlånes av amatørteatergrupper f.eks.

    Motstanden mot dette forslaget var selvsagt massiv internt i Rådet, da det ble sett på som et første skritt på vei mot undergangen. Et argument som alltid kan føres i felten i slike debatter, er den manglende etterspørselen etter alternativer til dagens ordning fra bibliotekene selv. Den øredøvende tausheten rundt dette spørsmålet i sektoren blir konsekvent tolket som samtykke, og i mangel på debatt og konstruktive innspill vil ting fortsette akkurat som før.

    Det i sin tur innebærer at man – med unntak av begrensede prosjekter som dette – vil se at bibliotekene for overskuelig framtid har knyttet sin bokbaserte virksomhet opp mot forlagenes og forfatterforeningenes strategi – eller nærmere bestemt mangel på sådan. Det er ikke et valg jeg ville ha gjort, men så er jeg da heller ikke – som så mange i denne sektoren ynder å påpeke – noen bibliotekar. 😉

    Kommentar av Eirik Newth — mandag, mars 9, 2009 @ 5:45 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: