Plinius

torsdag, mars 12, 2009

P 37/09: Når sjefen blogger

Filed under: blogger — plinius @ 8:47 am

drikkeglassDette var en hyggelig nyhet.

Randi Taxt, den nye direktøren for Universitetsbiblioteket i Bergen, har startet sin egen blogg – BibDir.

Så er jeg i gang med min «direktørblogg» …  i påvente av at UiB skal sette opp en blogg for internt bruk, velger jeg nå å gå «online». Dette fordi jeg mener dette er et viktig tiltak som jeg allerede har ventet for lenge med og jeg vil komme i gang fort!


Jeg håper denne bloggen kan bli en god kommunikasjonskanal mellom oss på UB og jeg håper vi får til en dialog og at bloggen kan bli en kilde til gode faglige diskusjoner. Jeg kommer ikke til å blogge hver dag, men skal love dere minst ett innlegg i uka.

Det å forplikte seg selv er lurt. Skal en blogg leve, må den ha minst en ny post i uka. Samtidig må ikke lista legges for høy. Her synes jeg Randi Taxt har gjort et fornuftig valg.

Hva vi gjør når UiB setter opp muligheter for interne blogger tar vi sammen stilling til når den tid kommer.

Dyrene på gården

Forskjellen på åpne og interne bloggmiljøer minner meg om forskjellen mellom de ville dyrs verden – og dyrene på gården.

En-null-kulturen har lukkethet som hovedprinsipp. De fleste organisasjoner foretrekker intern debatt – som kan kontrolleres – og lar den store og spennende avdukingen – selve publiseringen – komme til slutt. Da får de masse oppmerksomhet – i sin egen trygge regi.

Aktuelle eksempler er

 • BIBSYS-prosessen – som var nesten latterlig hemmeligholdt, men som nå er åpnet for profesjonen
 • ABM-utviklings statistikkomiteer, som ikke har gitt lyd fra seg siden de startet høsten 2007
 • Deichmans strategiutvalg, som skulle diskutere prinsippene for Nye Deichman – med munnnkurv utad
 • Stortingsmeldingen alle venter på – kommer ikke julenissen snart?

Those who know, do not speak; those who speak, do not know, sies det. Men de lukkede miljøene sitter jo ikke på noen hemmelig kunnskap. Organisasjonene vil bare ikke dele sine ideer utad – med kolleger og fagmiljøet – før de selv finner det for godt.

Tomme forundringspakker

Kunnskapssamfunnet – der ekspertisen befinner seg i åpne nettverk – kan ikke fungere på disse premissene. Kunnskapssamfunnet har åpenhet, delingskultur og distribuert kunnskapsproduksjon som hovedprinsipp. I alt som har med to-null å gjøre, ser det ut til at  de sentrale aktørene mindre innsikt enn de åpne fagmiljøene.

De spennende pakkene har ikke noe faglig innhold.

Vi er på vei inn i et åpent landskap der industrisamfunnets «command and control» bare er en irriterende bremsekloss. Lukkethet bør være godt begrunnet – og fjernes så raskt det lar seg gjøre.

Faget, profesjonen og samfunnet rundt trenger åpne blogger. Lukkede kanaler stjeler energi fra de åpne kanalene. Åpenhet anbefales – i Bergen som i Oslo. Bloggen er laget som et åpent medium – og bidrar til rask og uformell deling av kunnskap, ideer og synspunkter.

Flere sjefer på banen

Også Lars Egeland – lederen for Læringssenteret på HiO – har opprettet blogg. Han har riktignok blogget før, men da i andre roller.  Nå er det sjefen som blogger. Det gir et klarere signal til de som fortsatt er usikre på hele to-null-fenomenet.

Jeg venter spent på neste direktør.

Ressurser

Store bibliotek

Mindre bibliotek

 • Nye Time bibliotek. Vidar Lund har flyttet fra Sør-Varanger til Jæren – med blogging i bagasjen.

Globalt

Bildet

Bildet viser et drikkeglass fra vikingtida – fra Historisk museum ved Universitetet i Bergen.

Reklamer

5 kommentarer »

 1. Dette er spennande!

  Eg er einig, fleire sjefar burde ta denne utfordringa. Leiingskonsulentar konstaterer ofte at mangel på ein felles visjon og manglande evne/vilje til å kommunisere denne visjonen er årsak til mange problem ei verksemd har. Dette burde vere eit av fleire tiltak som kunne gjere noko med dette problemet.

  Kommentar av Alt godt — torsdag, mars 12, 2009 @ 10:49 am

 2. Det etterlyses informasjon om arbeidet i ABM-utviklings prosjektgrupper innen statistikk/indikator-området.

  Forslag til «Nasjonale indikatorer for norske universitet- og høgskolebibliotek» vil bli lagt ut for kommenaterer i en egen blogg som skal opprettes månedskiftet mars/april. Det vil bli sendt ut informasjon om bloggen når den er klar. Vi håper da på mange innspill og en god dialog med bibliotekmiljøet.

  Kommentar av Torill Redse — torsdag, mars 12, 2009 @ 10:59 am

 3. Takk til Torill for disse opplysningene – og til Gunda for oppmuntring.

  La meg også si: jeg etterlyser ikke mer informasjon, men en mer åpen informasjonsstrategi. Torills ønske om gode dialoger med bibliotekmiljøet er utmerket. Det er jo bare å begynne – selve bloggen tar det jo maks 30 minutter å opprette.

  Hva med å opprette en blogg om indikatorene for folkebibliotek i samme slengen?

  Kommentar av plinius — torsdag, mars 12, 2009 @ 11:13 am

 4. Ved opprettelse av prosjektgruppene ble det avtalt at det skulle legges ut et utkast til kommentarer når gruppene hadde utkast de kunne stå inne for. For UH-gruppa vil det bli månedskiftet mars/april. For folkebibliotekgruppa vil det bli noe senere.

  Kommentar av Torill Redse — torsdag, mars 12, 2009 @ 4:19 pm

 5. Hei Torill:

  Jeg synes dette svaret kan illustrere skillet mellom 1.0 og 2.0-kulturen.

  Jeg tror valget som ble gjort i starten var uheldig. Gruppene har nå holdt på i over ett år – uten å utnytte kunnskapen, kreativiteten og – ikke minst – muligheten for kvalitetssikring som ligger i fagmiljøet som helhet.

  Idedugnaden er et viktig instrument i mange organisasjonsprosesser.

  Blogger og wikier egner seg til kollektive idedugnader – som betyr å dele ideer før de er ferdig utviklet. Når kunnskapene som trengs er spredt, er dette en sikrere strategi enn lukkethet – selv om denne åpne arbeidsformen er uvant for de fleste offentlige forvaltere.

  Men lukkethet er særlig risikabel når fagkompetansen er større utenfor enn innenfor veggene. KOSTRA valgte i hvert fall å legge ut løpende referater fra sitt utviklingsarbeid om bibliotekindikatorer – og gjorde likevel et nokså overfladisk arbeid. Vi måtte presse både lenge og hardt utenfra for å få til et bedre indikatorsett.

  Lukkede prosesser hindrer eierskap og forståelse i miljøet som helhet. Jeg synes Torill Borge Hornelands spørrende og vennlig kritiske statistikkommentar på biblioteknorge i dag viser hva som mangler av kunnskap.

  Statistikkrevisjon betyr nye arbeidsoppgaver for bibliotekarene. Systemforandringer som dumper ned uten en åpen faglig debatt på forhånd, oppleves lett som byråkratiske påfunn.

  Det er heller ikke nok å vise til internasjonale komiteer og standarder. Det hender jo at de også tar feil …

  Kommentar av plinius — torsdag, mars 12, 2009 @ 9:56 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: