Plinius

fredag, mars 13, 2009

P 38/09: Aristoteles i Andebu

Filed under: Uncategorized — plinius @ 8:33 am

genji1Vestfoldingenes tilgang på Aristoteles er altfor dårlig.

En scene fra Tale of Genji

Aristoteles er en av de store klassikere. Vestfold har fjorten kommuner. Tre av hans mange verker er rimelig godt dekket:

  • Politikken (norsk utgave, 2007) finnes ved elleve bibliotek. Av de fjorten eksemplarene var ingen utlånt 11. mars 2009. Dessuten hadde Tønsberg boka Statslære – et annet navn på Politikken – fra 1936.
  • Retorikken (norsk, 2006) kommer hakk i hel: tretten eksemplarer ved elleve bibliotek. Tre var utlånt – i Horten, Re og Tønsberg.
  • Poetikken i flere norske utgaver (1961; 1989; 1997; 2008) finnes i atten eksemplarer ved ni bibliotek. To av disse var utlånt – i Horten og Svelvik.

Derettter dabber det raskt av.

Den nikomakiske etikk finnes i ni eksemplarer (flere utgaver) ved fem bibliotek: Horten, Larvik (utlånt), Sandefjord, Tønsberg  og Re (utlån). Hverken Andebu, Hof, Holmestrand, Lardal, Sande, Stokke, Svelvik, eller Tjøme hadde dette grunnleggende verket på sine hyller.

Forøvrig mangler det meste hos de fleste.

  • Om sjelen finnes på norsk  (2006) i Tønsberg og Horten. Dessuten har Tønsberg en svensk utgave Om själen fra 1925.
  • Larvik har bind 1 av The works of Aristotle (1996), mens et par andre bibliotek har filosofiske antologier der også Aristoteles er med.

Samlede verker

Heldigvis skal Vidarforlaget nå gi ut Aristoteles’ samlede verker over en 15-årsperiode, med én tittel i året.

Aristoteles har tidligere bare vært oversatt i enkeltbind til norsk. Vidarforlaget vil nå gi ut Aristoteles’ samlede verker over en 15-årsperiode, med én tittel i året. Det er et stort redaksjonelt arbeid med oppfølging av oversettelser, gjennomgang av eksisterende utgivelser, begrepsapparat, navnepolitikk, noteapparat, referanser etc. Kulturrådet gir 100 000 kroner i utviklingsstøtte til Vidarforlaget.

Kilde

Poetikken
blev kjøpt inn i 2007 og Metafysikken i november 2008. Dette er utmerket. De store klassikere, fra Homer, Pindar og Aristoteles til Analektene, Murasaki og Saussure bør finnes på norsk.

Distribusjon

Hvordan bøkene best skal distribueres, er et annet spørsmål.

Enkelte debattanter ser ut til å mene at alle bibliotek bør ha det samme – omfattende – klassikerutvalget. Man vet jo aldri hvem som kan dukke opp.

Kanskje kommer Kongen?  Vær forberedt med Dantes De monarchia og Hobbes Leviathan. Kongefamilien ferierer jo ofte i Vestfold. Kanskje kommer en portugiser, en japaner eller en nord-afrikaner innom – Norge er jo et turistland. Da bør Lusiadene, Tale of Genji og Muqaddimah være på plass.

Akkurat nå har ikke folkebibliotekene i Vestfold noen av disse verkene stående på sine egne hyller. Det nærmeste jeg kommer er Dantes bok om talespråket, De vulgari eloquentia, i norsk utgave (2006). Tretten eksemplarer – og alle venter spent på sin leser.

Andre – som Plinius – tror mer på kombinasjonen av nettbaserte tekster, brukerrettet formidling og et godt fjernlånssystem.  Pluss litt kommunal velvilje og en porsjon viten om bibliotekarenes praktiske hverdag.

Ressurser

  • P 232/08. Sakprosa i saksa. Sprikende interesser setter bibliotekene under press.

VEDLEGG

Alle verkene til Aristoteles ligger selvsagt åpent tilgjengelig på nettet, både på engelsk og gresk. Den greske teksten falt i det fri like rundt 250 f.Kr. – noen få tiår etter at biblioteket i Alexandria ble opprettet.

Jeg går ut fra at Nasjonalbiblioteket sørger for å digitalisere de norske utgavene. Kanskje NB til og med kan få filene direkte fra Vidarforlaget. Da får vi i hvert fall gratis adgang når vi nærmer oss år 2100.

Den venter ikke forgjeves som venter på noe godt …

VEDLEGG 2

Selv fagbibliotekene har problemer. Den mest aktuelle utgaven av Genji Monogatari er utgitt av Penguin i 2003. I følge Samkatalogen finnes den bare ved Humsam i Oslo.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: