Plinius

onsdag, april 1, 2009

P 51/09: Kulturfondet blir digitalt

Filed under: Uncategorized — plinius @ 7:43 am

giskeGiske viser på ny sin evne til å overraske.

Etter å ha flyttet Deichman fra Vestbanen til Bjørvika, varsler Kulturdepartementet nå at innkjøpsordningene skal digitaliseres. Fra 2010 skal alle innkjøpte bøker leveres og distribueres i digital form.

I første omgang blir dette et tilbud ved siden av papirbøkene. Men Kulturdepartementet ser for seg at mange bøker etter hvert bare vil utgis digitalt.

– Digitaliseringen vil bidra til at den smale litteraturen overlever, sier Giske.

Vi ser at dikt, skuespill, eassays og mange fagbøker bare selger et par hundre eksemplarer på papir. Slaatta-rapporten forteller dessuten at mange bibliotek er misfornøyd med dagens ordning. Dette må vi ta tak i.

Her har Giske valgt riktig, tenker Plinius. Tida er moden for et slikt tiltak. Norsk Kulturråd er i støpeskjeen. Store Norske Leksikon ligger allerede på nettet. E-boka er på vei inn.

En digital innkjøpsordning kan gi lett tilgang for alle – og samtidig redusere belastningen på miljøet. Legges alle kulturfondeksemplarene oppå hverandre, får vi en papirstabel som er mange kilometer høy.

Departementet opplyser at den nye fulltekstbasen for bøker (FTB) vil bli et samarbeidstiltak mellom Biblioteksentralen 0g Nasjonalbiblioteket.  Folkebibliotekene vil ha gratis adgang til å laste ned tekster, som  så kan lånes ut på vanlige vilkår (filen slettes automatisk etter fire uker). Bokhandlere og privatpersoner må selvsagt betale for nedlasting.

Forfattere som ikke blir innkjøpt, kan likevel gjøre sine verker tilgjengelige for allmenheten. FTB vil samarbeide med Nye Reaktor, der alle kan publisere tekst, bilder og lydfiler.

Denne posten bygger på gårsdagens pressekonferanse, der jeg også tok et bilde av Giske i toppform.

Ressurser

Plinius

Vedlegg

Målet med Norsk kulturråds støtteordninger til litteraturformål er å sikre et bredest mulig tilbud av nye bøker innenfor gitte sjangrer, av allmenne kulturtidsskrift og nye norske tegneserier.

Det gis to former for støtte: enten som innkjøp av bøker under en av de fem innkjøpsordningene for litteratur, eller som produksjonstilskudd.  I tillegg kan det gis tilskudd til ulike litteraturprosjekter. Her legges det vekt på litteraturformidling, forsøk på å nå nye lesergrupper og på nye litterære uttrykksformer. Det kan også søkes om bidrag til tiltak som fører til økt kontakt mellom norske og minoritetsspråklige litterære miljøer.

Kilde

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Hei
  Digitalt ja. Flott det. Nå er det slik at noen folkebibliotek distribuerer noen av sine eksemplarer til de videregående skolenes biblioteker slik at materialet blir brukt også her. Hva vil skje med dette tilbudet? Vil ordningen utvides slik at alle bibliotek kan tilby dette?

  Kommentar av Thrine — onsdag, april 1, 2009 @ 9:16 am

 2. Hehe. Morsom sak, men du blir slått i ren og skjær frekkhet av Frode Bakken på NBF-veven. 🙂

  Kommentar av Eirik Newth — onsdag, april 1, 2009 @ 2:39 pm

 3. […] er selvfølgelig bare tull akkurat som meldingenen på Plinius og NBF, 1 april og slik. Jeg vil likevel opplyse om at meldingen kommer den 17 […]

  Tilbakeping av Hva kommer i bibliotekmeldingen? « Bibliotekarer på ville veier — onsdag, april 1, 2009 @ 10:37 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: