Plinius

fredag, april 24, 2009

P 66/09: Når halen logrer

Filed under: Bibliotekreform 2014 — plinius @ 11:19 pm

huskyNår halen logrer, følger hunden med, heter det på engelsk. The tail wags the dog.

Både Bibliotek- og Digitaliseringsmeldingen viser til erfaringene med Nordområdeprosjektet. Men ingen av dem forteller hvor mye det digitaliserte materialet faktisk ble brukt.

Vi får vite at

  • Erfaringene Nasjonalbiblioteket gjorde med allmenn tilgang til rundt 1 400 bøker og tidsskriftartikler knyttet til Nordområdene (Nordområde-piloten), viste at det digitalt tilgjengelige materialet ble brukt mer enn tilsvarende materiale som ikke er tilgjengelig digitalt.

  • Alle titlene i tjenesten har økt bruk i løpet av rapportperioden, men relativt sett øker de mest populære titlene mest.
  • Da Google og de andre søketjenestene fikk tilgang til metadataene i tjenesten i januar 2008, økte antallet besøkte objekter pr. måned med 61 prosent sammenlignet med 2007.

Men det vi virkelig ønsker å vite – altså hvor mange som brukte tilbudet – blir faktisk ikke nevnt noe sted.

Stilen minner om statistiske analyser fra Romania i Ceausescus glansdager (jeg har forsket på rumensk samfunnsutvikling …). De absolutte tallene var statshemmeligheter. Prosjektgruppen gikk ikke fullt så langt som Ceausescu. Tallene kan avdekkes – hvis man studerer evalueringsrapporten grundig. De er bare uvanlig godt pakket inn.

Fem besøk om dagen

Jeg har pakket dem ut av tabellen på s. 7. I de siste fem månedene av den opprinnelige prøveperioden – fra mai til september 2008 – hadde Nordområdeprosjektet i gjennomsnitt mellom fire og fem besøk pr. dag. Det er ikke mye …

Men rapporten sier likevel – på s. 20 – at undersøkelsen som her presenteres, viser god brukertrafikk i tjenesten. Forstå det den som kan.

Nå følger oppfølgingsprosjektet. De «gode erfaringene» med Nordområdeprosjektet brukes som argument.

Femti tusen bøker fra periodene 1790-1799; 1890-1899 og 1990-1999 skal tilgjengeliggjøres på nettet. Prosjektet er interessant nok – spesielt hvis resultatene kan påvirke NBs digitaliseringsstrategi, som foreløpig tar alt for lite hensyn til vanlige norske brukere.

Bøker i det fri skal kunne lastes ned som PDF-filer. De øvrige blir bare gjort tilgjengelig som bildefiler, side for side. Blant de problemstillingene prosjektet skal finne ut av, er hvor mye bøkene på nb.no faktisk blir lest, heter det i dagens Aftenposten. Men det gjelder altså ikke Nordområdeprosjektet.

Danskene har fått sin Sorte Diamant. Vi har fått vår Hvite Elefant.

Ressurser

VEDLEGG 1

Styringsgruppe for prosjektet

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein (NB), generalsekretær Trond Andreassen (NFF), generalsekretær Mette Møller (DnF), advokat Mathias Lilleengen (DnF)

Arbeidsutvalg for prosjektet

Prosjektleder Stig Bang (NB), dagl. leder Thomas Nygaard (PT), dagl. leder Mads Liland (LINO)

Faglig konsulent

Professor Ragnar Waldahl (UiO)

VEDLEGG 2

Boks 5.1 Sammendrag fra NBs evalueringsrapport om Nordområde-piloten

Nasjonalbiblioteket og representanter for norske rettighetshavere har samarbeidet om et pilotprosjekt der norske rettighetsbelagte åndsverk gjøres digitalt tilgjengelig over Internett.

Nordområdeprosjektet ble lansert 24. april 2007, og skal løpe frem til utgangen av 2009. I tillegg til å formidle kunnskap om Nordområdene har formålet med prosjektet vært å skaffe reelt erfaringstilfang med bruken av digitaliserte bøker og tidsskrifter på nett. Denne rapporten bygger på statistisk analyse av brukeratferd i nettjenesten, tall fra biblioteklån og salg av verkene i samme periode, samt en nettbasert intervjuundersøkelse. Noen hovedfunn fra analysen:

Hele halen logrer

Undersøkelsen viser at alle fagområder og sjangre er etterspurt, og hele 87 prosent av titlene er besøkt.

Positiv leseopplevelse

55 prosent av de som ble spurt svarte at det er «OK» til «Svært bra» å lese bøker og tidsskrifter på nett.

Tid genererer besøk

Fra april 2008 til oktober 2008 økte antall viste sider med 59 prosent til tross for at tilveksten i tjenesten var minimal, og uten at det ble gjort spesielle tiltak for å øke oppmerksomheten omkring tjenesten.

Tjenesten brukes som bibliotek, ikke lesesal

I gjennomsnitt ser hver bruker på 5 unike sider i hver bok og 2 sider i hvert tidsskrift, men besøker gjerne tjenesten flere ganger og ser på de samme sidene, slik at antallet sideoppslag i gjennomsnitt er 14 for bøker og 5 for tidsskrifter.

Alt vokser – noe vokser mer

Alle titlene i tjenesten har økt bruk i løpet av rapportperioden, men relativt sett øker de mest populære titlene mest.

Søketjenester

Da Google og de andre søketjenestene fikk tilgang til metadataene i tjenesten i januar 2008, økte antallet besøkte objekter pr. måned med 61 prosent sammenlignet med 2007.

Eldre materiale er ikke dødt

65 prosent av de besøkte titlene er 11 år eller eldre i forhold til utgivelsesår.

Kilde: Nasjonalbiblioteket

VEDLEGG 3

Undersøkelsen som her presenteres, viser god brukertrafikk i tjenesten. Materialet som etterspørres har betydelig spredning i foretrukne fagområder og en interessant alderssammensetning i forhold til utgivelsesår. Prosjektledelsen har besluttet å utvide prosjektperioden til 31. desember 2009. Slik ønsker man å kvalitetssikre resultatene ytterligere.

Parallelt med ønsket om å foredle pilotprosjektet har styringsgruppa vurdert mulighetene for å utvide samarbeidet. Konkret har partene i samarbeidet startet planleggingen av et nytt og mer omfattende prosjekt som skal være klar for lansering i april 2009. Det nye prosjektet har arbeidstittelen ”bokhylla.no” – med samtlige norske bokutgivelser fra de tre tiårene 1790, 1890 og 1990 i digital form.

1 kommentar »

  1. […] Men jeg understreker potensielt, for gigantiske databaser av bøker folk av ulike (og ofte gode) grunner har valgt å la gå i glemmeboka er definitivt ikke det mest sexy man finner på nettet. NBDigital kommer ikke til å selge seg selv – “if we build it, they will come” fungerer like dårlig her som alle andre steder, spesielt når man som Moe Skarstein gjør seg særlig flid med å hamre inn hvor lite brukervennlig systemet vil bli og pilotprosjektet “Nordområdesatsingen” kan skilte med fem – 5 – besøk per dag. […]

    Tilbakeping av Eiriks forfatterblogg :: Nasjonalbiblioteket roter det til - igjen — lørdag, april 25, 2009 @ 3:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: