Plinius

lørdag, april 25, 2009

P 67/09: Hard statistikk og gode fortellinger

Filed under: Bibliotekreform 2014, statistikk — plinius @ 4:38 pm

gameTone Moseid ønsker å satse statlige midler på kommuner som selv satser på å utvikle sine bibliotek.

Det tror jeg er riktig tenkt. Kunnskapssamfunnet stiller nye krav til bibliotekene. Hvis bibliotekene ikke klarer å rekruttere ungdom, mister de både brukere og velgere når de godt voksne legger bøkene fra seg for godt.

Derfor bør vi studere forskjellene mellom kommunene. Vi bør jakte på forbilder og skrekkeksempler – og undersøke hvorfor noen gjør det bra og andre havner i grøfta. Både penger, kompetanse, entreprenørskap og andre årsaker bør trekkes inn.
Da trenger vi – som vanlig – en kombinasjon av hard statistikk og gode fortellinger. For å kunne peile ut de beste og verste kommunene, har jeg tatt for meg indikatoren innbyggere pr. årsverk. Her har KOSTRA lett tilgjengelige tall for årene 2001-2007. Mange tall foreligger også for 2008, men de er foreløpige.

 • I 2007 lå Asker best an blant de store kommunene, med 1946 innbyggere pr. årsverk. Sandnes lå lavest med 3737. Sandnes har forøvrig sunket jevnt fra 2001 til 2008 …
 • I neste gruppe lå Hamar best an, med 1786. (Tønsberg teller ikke hvis vi inkluderer Nøtterøys folketall). Askøy lå på bånn med 5429 – mer enn tre ganger så mange mennesker pr. årsverk!

Jo lavere verdi, jo bedre rustet er biblioteket til å betjene brukerne. Den generelle utviklingen fra 2001 til 2007 har vært negativ – spesielt i de større kommunene:
Kommuner med mer enn 50 tusen innbyggere

 • Personalressursen er forbedret i en kommune (Tromsø)
 • Den er forverret i 12 kommuner.
 • Målt ved medianen økte antall innbyggere pr. årsverk med åtte prosent.

Kommuner med 20-50 tusen innbyggere

 • Personalressursen er forbedret i tre kommuner (Karmøy, Fjell, Stjørdal)
 • Den er forverret i 33 kommuner.
 • Antall innbyggere pr. årsverk økte med elleve prosent.

Kommuner med 10-20 tusen innbyggere

 • Personalressursen er forbedret i femten kommuner
 • Den er uforandret i tre kommuner
 • Den er forverret i 37 kommuner.
 • Antall innbyggere pr. årsverk økte med ti prosent.

Kommuner med 5-10 tusen innbyggere

 • Personalressursen er forbedret i 27 kommuner
 • Den er uforandret i tre kommuner
 • Den er forverret i 57 kommuner.
 • Antall innbyggere pr. årsverk økte med fem prosent.

Kommuner med under 5 tusen innbyggere

 • Personalressursen er forbedret i 102 kommuner
 • Den er uforandret i ni kommuner
 • Den er forverret i 122 kommuner.
 • Antall innbyggere pr. årsverk økte med to prosent.

Fullstendig oversikt

Jeg har satt sammen en oversikt over utviklingen år for år i samtlige norske kommuner på Google Docs. Den er også tilgjengelig via Plinius Data.

Neste skritt, for de som vil undersøke positive og negative eksempler, kan være å plukke noen konkrete kommuner fra denne lista – og ta for seg de lokale forholdene. Hvis du søker på «kommunenavn SSB» i Google, får du nyttige bakgrunnsdata. Hvis du slår opp i ABM-statistikken, får de flere bibliotektall. Hvis du går til bibliotekets hjemmeside, kan du av og til få mer informasjon om åpningstider, filialer, prosjekter, osv. Hvis du i tillegg har lokalkunnskap, kan du kombinere alt sammen og skrive et lite notat.

Legg det på nett – og si fra biblioteknorge: det vil gi oss alle nyttig informasjon om årsak og virkning i bibliotekets hverdag.

Hvis dette blir for mye strev, kan du sette opp en stor plakat:

GRATIS ARBEIDSKRAFT SØKES

Lykke til!

VEDLEGG

En erfaring ABM-utvikling har gjort i museumsreformen, er at de ressursene som har vært tilført museene har ført til en større økning i budsjettrammene fra eierne enn det økningen i statstilskuddet har utgjort. Den oppmerksomheten reformen har gitt sektoren, har tydeligvis betydd mye.

En bibliotekreform betyr omstilling, ikke bare opprustning. Innsatsmidler fra staten til en slik fornyelse må kanaliseres til de kommunene som er villige til selv å satse, ikke til å premiere de som underfinansierer biblioteket.

Robuste bibliotek

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Årsverk pr innbygger er en interessant indikator her. Og så må en kjenne de lokale forhold som antall filialer etc. De store kommunene har nettovekst i folketall, og antall ansatte stiger ikke tilsvarende. Dette gjelder også vekstkommunen Sandnes (Stavanger har for lite areal, veksten skjer i nabokommunene)

  Dette er en viktig diskusjon – kom med de gode fortellingene

  Kommentar av Leikny Haga Indergaard — søndag, april 26, 2009 @ 10:00 am

 2. I mitt innlegg i Aftenposten var valget av Namsos og Eidsberg som eksempler ikke helt tilfeldig. Begge kommuner har kun en avdeling, og begge ligger i gruppen 10-15.000 innbyggere. Ingen av kommunene ligger ved siden av en stor kommune med godt bibliotektilbud, slik at det kan dreie seg om en slags «lekkasje» av bruk av tjenestene i nabokommunen som kan kompensere for egen underfinansiering. Nettopp dette siste vet vi alt for lite om. Selv de kommunene som har et etablert biblioteksamarbeid har i liten grad analysert hvordan *brukerne* flyter mellom bibliotekene, bare selve medieflyten, lånesamarbeidet.

  Noe annet som kunne være interessant, er å se om de kommunene som satser på bibliotek danner «clusters», eller opphopninger på kartet. Smitteeffekten mellom kommunene når det gjelder spesielt det å satse på nybygg skal ikke undervurderes. Og her har vi igjen dette med de gode eksemplenes akt.

  Kommentar av Tone Moseid — søndag, april 26, 2009 @ 2:10 pm

 3. […] 67/09. Hard statistikk og gode fortellinger. Lær av […]

  Tilbakeping av Folkebibliotekforslaget « Samstat — lørdag, januar 16, 2010 @ 9:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: