Plinius

tirsdag, april 28, 2009

P 69/09: Drømmen om et ABM-felt

Filed under: Bibliotekreform 2014 — plinius @ 12:00 pm

utakleifDigitaliseringsmeldingen har store vyer.

ABM-bloggen heter det:

 • Hovudretninga på digitaliseringsmeldinga er nettopp korleis brukarane skal få samordna tilgjenge til kultur og kunnskap frå mange ulike institusjonar og sektorar.
 • Dette er kjernen i abm-perspektivet og det eg vil kalla det nye abm-faget.
 • Abm-perspektivet i Europeana styrkjer framveksten av eit eige fag – og forskingfelt: abm-faget.

For meg blir dette tankespinn.

Samordning

Det er riktig at brukerne ønsker seg enkel og samordnet kunnskap fra ulike institusjoner og sektorer. Men hvilke sektorer dette dreier seg om, varierer fra gruppe til gruppe og fra situasjon til situasjon. For noen brukere i noen situasjoner kan A + B + M være en praktisk ramme. Men det er liten grunn til å tro at dette gjelder bredt og allment.

Meldingen har sitt eget bilde av brukerne.

De generelle søketjenestene er godt hjelpemiddel til å finne frem til et samlet verdensvevsted for kulturarvressursene hvor brukeren kan tilpasse sine innholdssøk etter ønske.

Den ser altså for seg at brukerne vil benytte Google som en mellomstasjon til «et samlet verdensvevsted» for kulturarvressurser. Hvilke brukerstudier ligger bak disse forventningene? Er dette noe KKD vet – eller er det bare en stor og deilig drøm?

Dersom jeg skal på rorbuferie til Lofoten, trenger jeg oppplysninger om reisemuligheter, overnatting, værforhold, severdigheter og ekskursjoner. Mange turister vil være interessert i noen sider av kystkulturen. Men oseanografiske studier av Golfstrømmen og hanseatenes betydning for lofotfisket på 1500-tallet er av mindre interesse for de fleste.

En markedsrettet reiselivsportal kan fungere. En ABM-portal blir både for bred og for smal – for den skal vel ikke inneholde turistenes vurderinger av overnattingstilbudene?

Risikosport

Portalkonstruksjon er en risikosport. Schibsted forliste noen hundre millioner kroner på Sesam. Vi vet at portalen norge.no slett ikke har fått så mye trafikk som staten regnet med. Det samme gjelder Kongressbibliotekets storslåtte satsing på American Memory.

I det integrerte fellessøket bør det både være mulig å søke bredt i de samlede ressursene, gå videre til den enkelte sektor eller institusjon (for eksempel for å gjøre kirkeboksøk i Arkivverket), men igjen også kunne gå utenfor ved at gode, generelle søketjenester har søkerute i portalvinduet.

Nettet er et krevende medium. Digitaliseringsmeldingen griper ikke dynamikken i den nettbaserte «oppmerksomhetsøkonomien». Alle offentlige portaler må belage seg på å konkurrere med svært dynamiske markedsaktører i mange år framover. De dyktigste av dem har større ressurser og større endringskapasitet enn de fleste offentlige tiltakene på nettet.

Reiseportalen Expedia og den faglige helseportalen Helsebibliotek.no ser ut til å fungere godt – fordi reiser og helse er viktige praktiske arenaer for brukerne. ABM-begrepet har ingen tilsvarende status. Familien som planlegger søndagsturen tenker ikke på kulturarven, men på nyttige og hyggelige opplevelser for store og små. Valget står mellom ute eller inne, museum eller sirkus, bibliotek eller badeland – og mye, mye annet.

Publikumsrettede portaler må bygge på brukernes – ikke på forvaltningens kategorier.

Det nye abm-faget

Staten har valgt å opprette et ABM-direktorat. Samrøret mellom bibliotek og arkiv er ikke problematisk. Men koplingen mellom museer og bibliotek er ikke forankret i fagmiljøene.»Det nye abm-faget» er en skrivebordsdrøm.

Troen på Europeana virker overdreven. Portalen er foreløpig en prøveversjon: This website is a prototype. Europeana Version 1.0 is being developed and will launch in 2010 with links to over 10 million digital objects.

Begrunnelsen har hele tiden vært at den digitale utviklingen bringer de tre sektorene sammen. Men dette er en misforståelse. Nettet bringer alle sektorer nærmere hverandre: arkiv og politikk, bibliotek og helse, museer og utdanning, kultur og produksjon. Det betyr ikke at de smelter sammen til ett universelt allkunnefag, men at verden blir mindre og tettere enn vi er vant til.

Det som gjør et fagfelt til en meningsfull størrelse – altså et sosialt felt i Bourdieus forstand – er at det fungerer som en felles arena for kommunikasjon og faglig konkurranse. Bibliotekfeltet, med sin standardiserte grunnutdanning og sine tette horisontale forbindelser, er i utpreget grad et slikt sosialt felt. Museumsfeltet virker mer sammensatt – det rekrutterer jo fagspesialister fra alle Dewey-kategorier.

Jeg aksepterer at museenes verden også utgjør et reelt eksisterende sosialt felt. Men den boolske union – altså summen – av museer, arkiver og bibliotek gjør det ikke.
ABC Startsiden er en intenst brukerrettet portal. Nettstedet omfatter mange hundre ulike emneområder. Ett av dem er Bibliotek og arkiv. Et annet er Gallerier og museer. Kategorien Arkiv, bibliotek og museum finnes ikke.

Ressurser

Plinius

Note

Nasjonalbiblioteket i Canada valgte forøvrig en forbilledlig åpen og inkluderende prosess for utviklingen av sine digitale strategier:

In 2005, Library and Archives Canada (LAC) initiated a dialogue reflecting the range of interests in the digital field, with the goal of framing a Canadian Digital Information Strategy (CDIS).

Through a series of meetings, LACconsulted with over 200 stakeholder organizations from a variety of sectors: publishing and media producers, creators, rights bodies, academics, provincial and federal officials, and memory institutions.

The consultations culminated in a National Summit at which broad consensus on the elements of a national strategy emerged, which in turn led to the development of this document by a committee

VEDLEGG

 • Nasjonalbiblioteket er hovedaktør i digitaliseringsarbeid på bibliotekfeltet. I tillegg til de oppgavene som følger av pliktavleveringsloven, skal Nasjonalbiblioteket også ha eneansvar for nasjonale bibliografiske standarder og digitale løsninger for å søke på tvers av alle bibliotek.
 • Arkivverket skal være hovedaktør i digitaliseringsarbeid på arkivfeltet. I tillegg til oppgaver og myndighet som er tillagt Arkivverket og Riksarkivaren etter arkivlova, skal Arkivverket ha ansvaret for nasjonale katalogstandarder og digitale løsninger for søking i arkiv på tvers av alle typer arkivinstitusjoner.
 • ABM-utvikling skal ha koordinerende og tilretteleggende oppgaver for museene og privatarkiv utenfor Arkivverket, men ingen direkte operative oppgaver i digitaliseringssammenheng.
Reklamer

2 kommentarer »

 1. Finland skal opna sitt abm-søk i 2011. Italia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige – lista er lang. I norske fylke skjer det same. Skrivebordet – det er lenge sidan.

  Kommentar av Gunnar Urtegaard — onsdag, april 29, 2009 @ 7:19 am

 2. Hei Gunnar:

  Har de foretatt noen markedsanalyse . av sannsynlig etterspørsel? Har de satt opp noen kvantitative målsettinger? Publiserer de løpende trafikktall?

  Jeg håper på debatt rundt dette.

  Poenget, tenker jeg, er at nettet er et marked. Vi bør prøve mye forskjellig – og så droppe det som ikke fungerer godt nok. Men da må bruken måles og vurderes.

  Norge.no følger godt med på statistikken – det samme gjør Skrivebua. Men hva med de øvrige?

  Jeg tror det er rom for regionale kulturnett – spesielt hvis de har klare målgrupper (skoleverket, slektsforskere, lokalhistorikere, flere?). Sogn og Fjordane har gjort svært godt arbeid – og jeg synes arbeidet med lokalhistorie i Buskerud er spennende.

  En norsk ABM-portal – kanskje? Dette er entreprenørvirksomhet – og da må vi undersøke risiko og måle resultater. Det blir gjort i alt for liten grad, synes jeg. Hvis det foreligger interne analysder og statistikk, bør disse publiseres.

  Kommentar av Tord — onsdag, april 29, 2009 @ 8:46 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: