Plinius

tirsdag, juni 2, 2009

P 85/09: Ideologi og debatt 2009

Filed under: bibliotek 2.0 — plinius @ 1:45 pm

hurricaneMotstand er inspirerende.

Spesielt når den kommer fra den rauseste og spenstigste bibliotekpolitikeren jeg kjenner.  Det vil si Frode Bakken.

Frode sier at biblioteket er

  • Sentralt for demokratiutvikling i samfunnet
  • Sentralt for læring og kunnskapsutvikling i samfunnet
  • Sentralt for kunst- og kulturformidling i samfunnet

For meg er dette hypoteser som bør undersøkes – ikke trossetninger som bør underskrives. Sosiologens oppgave er å stille vanskelige spørsmål.

Jeg er ikke synderlig opptatt av biblioteket som begrep, men av samspillet mellom bibliotekene og deres omgivelser.  Hva er bibliotekets praksis – og hvordan påvirker den lokalsamfunnet, skolen, høyere utdanning og andre moderinstitusjoner.

Omverdensanalyse

I disse årene – la oss si 2005-2015 – tror jeg det er grunnleggende viktig å studere hvordan omgivelsene forandrer seg.  Jeg tar for gitt at betingelsene for a drive bibliotek er i ferd med å forandre seg radikalt. Jeg forutsetter,  uansett hva jeg skriver, at det tradisjonelle industrisamfunnet er på hell. Det erstattes av en annen samfunnsform – som gjerne kan kalles kunnskapssamfunnet.

Dype historiske endringer stiller spørsmål ved mange institusjoner. Det som var tilfelle i 1975 blir ikke automatisk gyldig i 2025. Derfor er jeg interessert i å undersoke sammenhengene mellom

  • bibliotektilbud og lokaldemokrati
  • bibliotektjenester og laering
  • bibliotekarbeid og kunst- og kulturformidling

– og spesielt hva som skjer med disse sammenhengene ved overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn. Blir de sterkere eller svakere? Blir de truet av ytre eller indre krefter? Krever de nye typer tiltak og arbeidsformer for å opprettholdes?

Felles oppgave

Dette er ikke en oppgave som kan delegeres til en handfull forskere, men en felles – og sikkert motsetningsfylt – oppgave for hele fagmiljøet. Venner og bekjente fra andre fagområder er velkomne: fra økonomi og sosiologi, pedagogikk og organisasjonsfag,  filosofi og sosialantropologi, geografi og byplanlegging.

Min bit av skrivearbeidet foregar dels på Plinius, i norsk og engelsk utgave, og dels i fagartikler – den nyeste (Big change) handler nettopp om hvordan verden rundt oss forandrer seg og stiller nye krav.  Det ligger i kortene at nye perspektiver ikke kan bevises. Det å skifte ståsted eller paradigme er et personlig valg. Men valget kan likevel begrunnes et stykke på vei.

Min utfordring til Frode Bakken og Hans Martin Fagerli blir da: kan dere ikke si mer om hvordan dere tolker utviklingen i samfunnet i de nermeste årene? Det er jo mulig at vår uenighet er mer knyttet til omverdensanalysen enn til bibliotekforståelsen.

Ressurser

Plinius

VEDLEGG

Libraries have throughout their history shared a common objective; to make information accessible. This basic activity has been connected to a variety of arguments in different historical situations. But how does one argue (ideologically) for accessibility to information in our present digital surroundings.

Based on some earlier research I found that this question has rarely been dealt with or discussed amongst librarians in a substantial manner. …

During the last decades several initiatives have argued and established practices regarding sharing, distributing and dissemination of information in the context of a present digital era. My hope is that a focus on these practices and argumentations, with the librarians traditional struggle for accessibility in mind, can contribute to a ideological debate in the library community.

Kim Talleras. Discourses of accessibility in a digital context. BOBCATSSS 2008.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: