Plinius

tirsdag, juni 9, 2009

P 89/90: Utvikling er arbeid

Filed under: statistikk — plinius @ 12:23 pm

mangaI januar 2008 inviterte ABM-utvikling norsk folkebibliotek til å delta i en arbeidsgruppe for å utvikle et verktøy for evaluering og styring av eget bibliotek, og for sammenlikning med andre bibliotek. Alle med interesse for statistikk, bruk av statistikk, evaluering og organisasjonsutvikling kunne delta.

 • Gruppen skulle – utvikle et sett aktuelle indikatorer for evaluering av bibliotekets prestasjon og dets plassering/stilling i forhold til andre biblioteket.
 • Indikatorene skulle prøves ut i deltakernes bibliotek, og deres hensiktsmessighet … vurderes.
 • Det var planlagt 2-3 arbeidsmøter (i Oslo), og deltakerne måtte dessuten regne med noe arbeid mellom møtene.
 • Indikatorsettet skulle være tilgjenglig for utprøving i de deltakende bibliotek innen desember 2008.
 • Etter utprøvingen skulle aktuelle indikatorer bli anbefalt til generell bruk i bibliotekene.

Dette var en svært optimistisk arbeidsplan.

Rutinene må løftes

Erfaringer fra andre land, som Tyskland og Storbritannia, og fra det norske arbeidet med KOSTRA, har vist at indikatorutvikling krever en kombinasjon av fagkunnskap og bevisst endringsledelse. ABM-utvikling kan pålegge bibliotekene å levere statistikk, men direktoratet kan ikke tvinge dem til å bruke statistikken på en fornuftig måte.

Samstat sa det slik i 2007:

Revisjonsarbeidet bør ikke dreie seg om et registreringsskjema, men om et statistisk kretsløp. Det er kretsløpet – måten bibliotek-Norge produserer og bruker statistikken på – som må løftes. Kretsløpet omfatter begreper, indikatorer, skjema, bearbeiding, presentasjon og lagring for ettertida. [Dette punktet fikk sterk og bred støtte som et generelt krav fra bibliotekmiljøet].

Her kan ordet registreringsskjema like gjerne byttes ut med ordet indikatorliste.

Skal statistikken bli noe mer enn et tomt treskeverk, må alle som ønsker mer kvantitativ kunnskap gå sammen om å forbedre bibliotekenes statistiske praksis. Derfor er jeg positiv til ABM-utviklings dobbelte initiativ – for fag- og folkebibliotek – men poengterer at det må følges opp med

 • reell utprøving
 • faglige diskusjoner om erfaringene

Lær ved å prøve

Den opprinnelige invitasjonen i 2008 la vekt på utprøving. Ved lanseringen i går kan det se ut til at utprøvingen ikke lenger inngår i ABM-utviklings egen plan, men overlates til «det frie initiativ»:

 • Forslaget til indikatorer for folkebibliotek er nå tilgjengelig. Det er også tilgjengelig for diskusjon, innspill og kommentarer på en egen blogg, administrert av ABM-utvikling. Alle interesserte oppfordres til å bidra. Bloggen avsluttes 4. september 2009.
 • Prosjektgruppen vil revidere dokumentet etter en gjennomgang av innspillene på bloggen. Etter revidering vil forslaget bli sendt ut på formell høring til et utvalg sentrale instanser.
 • Alle interesserte bibliotek oppfordres også til å prøve ut indikatorene i eget bibliotek og bidra med sine erfaringer og kommentarer, enten via bloggen eller direkte til torill.redse(a)abm-utvikling.no.
 • Endelig anbefaling om bruk vil bli gitt etter høringen, og publisert på ABM-utviklings nettsider.

Det vil jeg advare mot. Hvis ikke ABM-utvikling selv tar ansvar for å gjennomføre en praktisk utprøving – med alt det arbeidet og alle de konkrete problemene det innebærer – vil direktoratet bare ha gjort den letteste delen av utviklingsarbeidet.

Dersom den krevende empiriske delen sparkes over til miljøet, uten planlegging, støtte og framdriftsansvar fra vårt sentrale fagorgan, forsvinner mye av poenget med det utredningsarbeidet som hittil er gjennomført.

Ressurser

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: