Plinius

lørdag, juni 13, 2009

P 91/09: Ny kunnskap om bokmarkedet

Filed under: litteratur, marked, statistikk — plinius @ 9:37 am

sommerlandHøgskolen i Telemark og Telemarksforskning har trolig Norges fremste fagmiljø innenfor kulturøkonomi.

Fra Sommerland – i Bø i Telemark.

Instituttet har nettopp publisert en ny rapport om Bokavtalen. Det er interessant å se at bransjen sitter på enorme mengder med informasjon om etterspørselen etter bøker – uten å utnytte materialet:

Den såkalte Boklista er basert på data om salg på butikknivå hver uke.

Disse hentes inn hver uke i regi av Bokhandlerforeningen fra Ark, Notabene, Norli, Libris, Fri bokhandel, Tanum og Haugen bok. Dette er data som baserer seg på administrativ informasjon, og er svært interessant som grunnlag for analyser. Her finnes informasjon om antall titler, antall solgte eksemplar, periode, omsetning og varekostnader.

Dataene ligger lagret per ISBN per uke per butikk, og går tilbake til 2004. Tar man med de mest detaljerte nivåene, er det derfor snakk om svært store datamengder.

Kunnskapspotensialer

Problemet med dem er for det første at vi ikke kan knytte dataene til de regionale bokmarkedene siden de rapporteres på kjedenivå. For det andre er dataene tilgjengelige i en lite bearbeidet form….

Det er imidlertid liten tvil om at Bokhandlerforeningen her sitter på en datakilde som har et betydelig utnyttelsespotensial i framtiden, dersom det tilrettelegges på en fornuftig måte.

Noe tilsvarende kan vi si om bibliotekene. Datamaterialet i de norske biblioteksystemene gir bibliotekene  et betydelig utnyttelsespotensial i framtiden, dersom det tilrettelegges på en fornuftig måte.

Kunnskapspotensialet er åpenbart.

Open Access?

Men om det blir brukt, har også noe å gjøre med kunnskapsinteresser.

All praktisk statistikk er omringet av politikk. Empiriske studier kan jo gi resultater man ikke liker. Dessuten kan konkurrentene få vite ting de ikke burde vite. Telemarksforskning opplevde motstand mot å gi fra seg data:

Kildene fra bransjen vil åpenbart være sentrale datakilder.

For å få en best mulig kartlegging av de regionale bokmarkedene, som beskrevet i forrige kapittel, ville det også være en fordel om vi kunne få tilgang til omsetning og salg fra nettbokhandler og bokklubber på kommunenivå. Vi har vært i direkte kontakt med sentrale aktører for å få tilgang til slike data, men dessverre uten å lykkes.

Dette problemet er kanskje mindre i biblioteksektoren.

VEDLEGG

Sitat fra nettstedet:

Kulturforskningen har lang tradisjon ved Telemarksforsking-Bø.

Kultursosiologiske og kulturpolitiske analyser har stått sentralt helt siden instituttets oppstart. De seinere åra har instituttet dessuten markert seg med samfunnsøkonomiske analyser av kultur og er i dag et av få miljøer i Norden med kompetanse innen kulturøkonomi. På 1990-tallet startet instituttet også med idrettsforskning, først om dopingbruk, og senere med fokus på idrettspolitikk.

Kulturforskningen ved Telemarksforsking er i dag et vitalt og anerkjent fagmiljø, som har vært med på å bygge opp sentrale fagnettverk, både nasjonalt og internasjonalt. Miljøet har også levert betydningsfulle bidrag til kunnskapsproduksjonen på feltet.

Kilde

Reklamer

1 kommentar »

  1. Eg møtte same utfordringa då eg hadde lyst til å samanlikne utviklinga i utlånstal og salstal lokalt i Time. Bokhandlarforeininga kunne ikkje gje meg relevante tal på lokalt nivå – noko som er relevant sidan det er 4 bokhandlarar her.

    Ein annan ting er sjølvsagt at med utbreiinga av nettbokhandlar og bokklubbar burde ein fått statistikk fordelt på postnummer derifrå òg.

    Kommentar av Vidar Lund — lørdag, juni 13, 2009 @ 12:13 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: