Plinius

torsdag, juli 30, 2009

P 107/09: Vår mann i Brussel

Filed under: bibliotek 2.0, debatt, web 2.0 — plinius @ 10:51 pm

reding«Vår IKT-mann i Brussel» – Fred-Arne Ødegaard – har jeg stor sans for.

Fred-Arnes sjef – Viviane Reding

Han tenker strategisk – og skriver en frisk og åpenhjertig blogg. Akademikere, forfattere og frittsvevende intellektuelle kan slenge med leppa og dunke i tastaturet. Statlige fagbyråkrater har mindre slingringsmonn – spesielt når de skriver fra sitt eget ansvarsområde. Bibliotekansatte vet hvordan det er – også de har sjefer å ta hensyn til.

Fred-Arne har nå vært et halvår i Brussel. Han jobber med strategiske IKT-spørsmål. For meg betyr det at han driver kunnskapspolitikk. Det bør også bibliotek-Norge gjøre. Den tette tradisjonelle koplingen mellom bibliotek og kulturpolitikk truer i praksis sektorens langsiktige mulighet for posisjonering, vekst og makt.

… det hele dreier seg om å sikre Europas posisjon når det gjelder forskning, næringsutvikling og jobber. I fokus står Europas konkurranse i forhold til USA, Japan, Korea, Kina, Taiwan etc. Og bekymringen er at Europa sakker akterut på mange områder.

Dette er sentralt for bibliotekarer som vil delta i kunnskapspolitikken. Litteratur er forbruk og formidling. Læring er verdiskaping og produksjon.

Den dynamiske Viviane Reding er Luxembourgs representant i EU-kommisjonen – og «minister» for Informasjonssamfunn og medier. Hun er også klar og tydelig:

We should create a modern set of European rules that encourage the digitisation of books . More than 90% of books in Europe’s national libraries are no longer commercially available, because they are either out of print or orphan works (which means that nobody can be identified to give permission to use the work digitally).

EU planlegger nå sin nye IT-strategi:

Som kjent heter den europeiske IT-strategien nå i2010. Den skal erstattes med en ny strategi på nyåret 2010. Et stort og omfattende arbeid er i gang for å forberede dette. Et spennende poeng i dette. Før det virkelige arbeidet med ny strategi begynner, skal det gjennomføres en omfattende, nettbasert høring. Den skal etter planen starte 4. august og vare frem til slutten av september.

Da er det viktig at ulike ”stakeholders”, også hjemme, kommer med sine synspunkter.

Som Fred-Arne sier:

For de landene som makter å synkronisere sitt eget arbeid og sin egen agenda i forhold til EU-systemet, så er det store påvirkningsmuligheter.

Ressurser

Plinius

VEDLEGG

Mer fra Reding – via Fred-Arne:

 • The creation of a Europe-wide public registry for such works could stimulate private investment in digitisation, while ensuring that authors get fair remuneration also in the digital world. …
 • I do understand the fears of many publishers and libraries facing the market power of Google. But I also share the frustrations of many internet companies which would like to offer interesting business models in this field, but cannot do so because of the fragmented regulatory system in Europe.
 • I am experiencing myself such frustrations in the context of the development of Europeana, Europe’s digital library.
 • Let us be very clear: if we do not reform our European copyright rules on orphan works and libraries swiftly, digitisation and the development of attractive content offers will not take place in Europe, but on the other side of the Atlantic .

Og litt om Norge

I tilknytning til EU-kampene i Norge ble enkeltlandenes reduserte innflytelse ofte poengtert.

Men all verdens forbehold om at jeg langt fra skjønner alt eller har stor oversikt, må jeg likevel si: I kommisjonen er det stor respekt for hva landene sier og mener. Det betyr: For de landene som makter å synkronisere sitt eget arbeid og sin egen agenda i forhold til EU-systemet, så er det store påvirkningsmuligheter.

Veldig ofte blir de norske reaksjonene litt post festum fordi vi ikke følger med i timen. Det minner meg om den gang jeg drev med utdanningsstatistikk i KD/UFD. Da var det en svensk professor som snakket om den norske ”oj sann-politikken”.

”Oj sann, var det så mange 16-åringer, vi må viss ha flere plasser i videregående.” Vi har hatt en tendens til å oppdage og ta fatt i tingene i etterkant.

Slik er det også med en del EU-direktiver. Når alt er vedtatt og klart til å gjennomføres, da våkner norske aktører.

Dette virker på meg som en av Norges største utfordringer i forhold til EU-systemet, den manglende evnen til å være på banen i riktig tid, til å makte å synkronisere dagsorden nå avgjørelsene forberedes.

2 kommentarer »

 1. – EU-landene er langt mer opptatt av den generelle IKT-kompetanse enn vi tradisjonelt er i Norge, og IKT-kompetanse sees som helt avgjørende for utviklingen. Som nevnt før, selv de mest avanserte landene i Europa (som f.eks Nederland) har dette i fokus. I Norge er dette ikke i sentrum for oppmerksomheten eller politikken. Hvorfor denne forskjellen?

  – ” Bruk av IT i utdanningen kan ikke fjerne det grunnleggende faktum at ting tar tid og læring krever modning, innsats og konsentrasjon. Det tar tid å lære den lille multiplikasjonstabell. Det tar tid å sette seg inn i historiens utvikling. Det tar tid å lære seg engelske gloser og engelsk grammatikk. Det tar tid å sette seg inn i et matematisk bevis. Det tar tid å lese ti sider. All verdens datamaskiner kan ikke fjerne disse grunnleggende fakta. Bruk av IT i undervisning og opplæring kan derfor aldri bli noe trylleformular som automatiserer eller fjerner det sunne strevet med å tilegne seg nye kunnskaper.”

  Klippet fra http://faobrusselblogg.blogspot.com/2009/04/8-brusselbrev-fra-fred-arne.html

  Kommentar av plinius — fredag, juli 31, 2009 @ 11:10 am

 2. Veldig interessant.

  Det er også for tida gigantiske krefter i sving i USA for å reformere eller hindre reformar. WTO, WIPO og WHO har hatt eit stort møte no i sumar, og WHO sin strategi på IP var ifylgje Margaret Chan ein av dei største debattane i WHO si historie. Fråver av norsk politisk debatt på desse saksområda samstundes som me omtalar oss sjølv som «geopolitisk supermakt» rimar overhovudet ikkje!

  Kommentar av Pål — fredag, juli 31, 2009 @ 3:08 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: