Plinius

søndag, august 16, 2009

SK 32/09: Faglige fellesskap

Filed under: 1bib, statistikk — plinius @ 12:59 pm

innocentiSystematisk faglig bruk av empiriske data er på rask vei inn i bibliotekfeltet.

Konferansen holdes i Brunelleschis praktfulle renessansebygning for hittebarn – Istituto degli Innocenti.

Dette er konklusjonen denne tredje konferansedagen i Firenze. Jeg sier det på grunnlag av en serie foredrag ved – og en samtaler med – flere sentrale fagpersoner: Ulla Wimmer fra Tyskland (nøkkelperson i BIX – Bibliotheksindex), John Bertot fra USA (15 års studier av amerikanske folkebibliotek); Niels Ole Pors fra Danmark (en hel mengde bidrag gjennom mange år); Carlos Manjarrrez fra USA (forsknings- og statistikkansvarlig ved IMLS), Markku Laitinen fra Finland (statistikkspesialist ved det finske nasjonalbiblioteket). Pluss, pluss.

Løpende statistikk

Nær så mange er så enige om behovet og mulighetene for en kunnskapsbasert praksis – forankret i løpende statistikk – kan vi snakke om faglig konvergens. ABM-utviklings arbeid med å utvikle nye indikatorer for folkebibliotek bør ses i denne sammenhengen.

Her konsentrerer jeg meg om folkebibliotekene – men svaert mye er også relevant for fagbibliotekene.

Utvikling av en kunnskapsbasert praksis med vekt på statistikk er et arbeid som nødvendigvis går over mange år. Det er ikke nok å definere indikatorer og å samle inn data. Hvis opplysningene ikke blir analysert, presentert og brukt, sitter vi igjen med kostbare samlinger av død kunnskap. Vær oppgave – enten vi snakker om Norge, Tyskland, USA eller Sor-Afrika – er å forbedre den statistisk bevisste bibliotekpraksisen.

Indikatorprosjektet

Indikatorprosjektet til ABM-utvikling åpner nye muligheter. Men disse kan bare realiseres innenfor et levende fagmiljo, der praktiske, prinsippielle og politiske sporsmaal kan stilles og diskuteres innenfor en faglig ramme. Vi har ingen tradisjon for denne typen offentlige diskusjoner rundt den norske bibliotekstatistikken. Det gjelder både SSB (KOSTRA-statistikken) og ABM-utvikling. Derfor er norsk deltakelse i det internasjonale fagmiljøet et solid skritt framover.

Kunnskapsbaserte praksiser forutsetter deltakelse i de faglige offentlighetene.

En faglig offentlighet er en samtalearena – skriftlig og muntlig – der bare faglige argumenter teller. Et direktorat kan si: dette bestemmer vi – i kraft av den myndighet Stortinget har gitt oss. Slike utsagn har imidlertid ingen vekt innenfor en faglig offentlighet.

Det betyr ikke at slike utsagn er gale i og for seg. Det er konteksten som er gal.

Fagdebatt

Det å utøve makt er en vanlig del av det sosiale liv. I det demokratiske Norge er dessuten maktutøvelsen som oftest legitim. Men de er ikke relevante i en faglig debatt. Stortinget må gjerne vedta at Fermats siste teorem er korrekt. Men ingen matematiker ville akseptere vedtaket før det matematiske fagmiljoet hadde fått – og testet – et bevis.

Det betyr heller ikke at fagfolkene alltid har rett. Selv om Afrika og Latin-Amerika passer sammen som biter i et puslespill, tok det mange tiår for Wegeners hypotese om «continental drift» ble akseptert av det geologiske fagmiljøet. Men forelopig har vi ingen bedre mekanisme enn den åpne fagdebatten for å komme fram til holdbare resultater – i matematikk, geologi og bibliotekfag.

Derfor ser jeg fram til høstens diskusjoner om de to indikatorsettene – og spesielt om erfaringene fra praktisk bruk. ABM-utvikling har lagt opp til to type diskusjoner: kommentarknapp på bloggene og en høringsrunde i forhold til institusjonene. Begge kan være positive – men ingen av dem er fullgode erstatninger for faglighetens innerste kjerne: dialogene mellom likestilte fagfeller på faglige premisser.

Det kommer nok – og jo tidligere, jo bedre.

Hvorfor det må være slik, har baade Habermas og Bourdieu til fulle forklart.

Ressurser

Plinius

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: