Plinius

søndag, august 30, 2009

SK 34/09: IFLA på nettet

Filed under: bibliotek 2.0, blogger, IFLA — plinius @ 9:56 am

tampereI 2008 laget IFLA en utmerket ressursside med lenker til bilder, blogger og videoer fra konferansen i Quebec.

Finnene fra Tampere hadde like godt tatt med seg en hel internett-buss til Milano.

I år laget de en tilsvarende oversikt i Milano. Den ble imidlertid ikke oppdatert under konferansen, slik den uoffisielle lenkesamlingen til  Loida Garcia-Febo viser.

Jeg har laget en samlet oversikt på den engelske Plinius. Men det finnes høyst sannsynlig en god del som ikke er fanget opp. Selve ideen om fullstendig bloggiografisk dekning er nokså meningsløs.

Jeg husker ennå IFLAs drøm om UBC – Universal Bibliographic Control. Borte vekk, som sviske i fillehaug.

Papir og web

I tillegg strømmer det på med bilder – de fleste på amatørnivå (som mine egne), flere tusen twitter-kommentarer og mange videosnutter. For oss som var til stede, berikte de hele konferansen – både faglig og sosialt.

Den offisielle IFLA Express var ganske så traust – på sju språk. De mange frivillige som produserte blekka for IFLA, jobbet hardt og hadde mye moro med det. Men den levende og motsetningsfylte IFLA-journalistikken – den som tar opp konflikter (betaling for WiFi!), eller i hvert fall antyder kritikk av arbeidsformer,  strukturer og strategiske valg  (mellom linjene) – og forøvrig leker  seg med mediet – havner nå på web.

IFLA er som så mange bibliotekmiljøer: de kjemper drabelig for ytringsfriheten, men praktiserer den ikke. Du blir ikke digital ved  å legge ut en PDF-versjon av et dokument redigert FOR papir.

Fire nyttige blogger

Nedenfor har jeg satt opp fire  innholdsrike IFLA-blogger på engelsk.

  1. Italian conferences (Michael Heaney). Heaney er administrerende direktør (ikke biblioteksjef) for Englands nest største bibliotek – Bodeleian Library i Oxford. Han har vært leder og deretter sekretær i statistikkseksjonen, og blir nå leder av den overordnede Division 4 – og medlem av Governing Board (IFLAs styre). Old soldiers never die … Han er helt fersk som blogger …  men svømmer i mediet som laksen i fossefallet.
  2. The Library of Digress (Christine Rooney-Browne). Ung og aktiv skotsk bibliotekblogger
  3. AL Inside Scoop. Solid amerikansk meldingsblogg
  4. From the Chief Executive’s Desk (Bob McKee). Den muntre Bob McKee er generalsekretær for britiske CILIP  og går nå ut av Governing Board

Fra lam til løve

Jeg ser også at både IFLA og Plinius her havner i bibliotekenes vanlige kattepine. Vi samler informasjon i lader – men lar brukerrne stå for bearbeidingen.

Denne produksjonsformen hadde god mening under Gutenbergs regime, men har liten verdi i nettets nye epoke. De fleste brukere mangler ikke tilgang, men tilpassing.

Neste skritt for IFLA-konferansene må være å bearbeide den rike, men spredte innholdsproduksjonen som omgir de fysiske møtene som haloen til en komet.  Det dreier seg hele tida om verdiøkende gjenbruk.

Bibliotekene må klatre oppover i næringskjeden, fra innsamling og beskrivelse til bearbeiding og halvfabrikata – fra reaktiv inn- og utlevering til proaktiv veiledning, undervisning, tilrettelegging og prosessdesign. Det betyr læring, læring, læring – ikke av fakta og tekniske prosedyrer, men av nye vaner og arbeidsformer.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: