Plinius

lørdag, september 5, 2009

P 127/09: Lev og lær med nye medier

Filed under: bibliotek 2.0, museer, utdanning, web 2.0 — plinius @ 11:37 am

danah2For mer enn femti år siden beskrev C.P. Snow to kulturer – den teknisk-vitenskapelige og den humanistiske.

De har levd side ved side, i noenlunde fredelig sameksistens, siden 2. verdenskrig. Nå tvinges de til å konfrontere hverandre.

danah boyd (bildet) er en amerikansk ekspert på nye medier

Datateknologi er ikke en teknisk sfære ved siden av de humanistiske fag og disipliner. IKT innebærer teknologisk transformasjon av den humanistiske kulturen – innenifra. I tiåret 2000-2010 opplever vi en grunnleggende technologizing of the word – undertittelen på Walter Ongs strålende bok om Orality & Literacy.

IKT  dreier seg jo om humanismens kjerneområder: informasjon og kommunikasjon, tekster og samtaler, diskurser og debatter. Datamaskinen er først og fremst en humanistisk teknologi.

Det Ong peker på, er at vi – Menneskehetens Store Vi – har opplevd dette før. Kileskrift og alfabeter, papyrus og rørpenn, skriftrull og kodeks, løsaktige typer og roterende trykkpresser var også revolusjonære teknologier. Men da var det lettere å tilpasse seg, siden vannet steg atskillig saktere.

Etter oss kommer syndfloden, sa Madame de Pompadour – eller Ludvig den 15 (Arendals avis) – eller var det selveste Solkongen, mon tro, slik det står på NHOs nettsted? Uansett:

Après nous, le deluge.

Men nå fråder flodbølgen inn over skriftens kulturlandskap. Det hjelper lite å klatre opp i nærmeste tre – for vannet fortsetter å stige.

Den gamle musikkbransjen kneler. Avisene kaver. Forlagene grøsser for e-boka.

Kunstnerne marsjerer. Deres organisasjoner tror de kan stoppe teknologiens konsekvenser ved å mobilisere lovverk, politi, moralske appeller og datatekniske kontrollsystemer. Den grumme fildeler skal drives ut med Beelzebub.

Trykkpressen – og alle dens ulovlige pamfletter – lot seg ikke stoppe av kirken og staten på 1500- og 1600-tallet. Dele/stjele-kampanjen er en like hjelpeløs kamp mot en ny global teknologi. Da Xerxes skulle invadere Grekenland på 500-tallet, var det uvær i stredet mellom Tyrkia og Hellas. Han lot derfor havet piske.

Kampanjen er like tafatt.

Den ber Stortinget bevare de gamle spillereglene – uten å analysere hvordan medienes brukere og bruksmåter forandrer seg. De fremste fagmiljøene i USA  er kommet atskillig lenger i sin historiske forståelse av nåtida – slik rapporten Living and Learning with New Media viser.

Ressurser

Fra skoledebatten

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: