Plinius

onsdag, september 16, 2009

P 132/09: Ung spørrekasse stengt – og åpnet

Filed under: statistikk, trafikk, ungdom — plinius @ 12:03 pm

shoesLa ned nettsuksess for ungdom var Aftenpostens store nyhet på valgdagen.

Jeg har skrevet mye om trafikken til digitale spørrekasser de senere årene. Men jeg hadde ikke ventet at Aftenposten skulle velge dette temaet som hovedoppslag. Litt smalt, lissom?

Den  digitale spørrekassen Ung.no måtte stenges – fordi den fikk for mange spørsmål. Etter høylydte protester og et visst press fra mediene ble beslutningen gjort om.

Mann biter hund

Journalister sier riktignok at det er det uventede som selger. At mann biter hund er en nyhet. At hund biter mann er en gjesp.

Men staten skiller seg fra markedet. Hadde det vært en butikk som måtte stenge fordi den fikk for mange kunder, ville det vært overraskende.

Norwegian konkurs –  alt for mange passasjerer – burde selge bra.

Men når statlige tilbud blir for populære – virker det naturlig å nedlegge dem. Spørrekasser bør være passe populære. Siden staten – og bibliotekene – aldri måler virkningene av slike tilbud, har de heller ingen argumenter for å opprettholde eller utvide dem.

Spørretjenesten har vært en stor suksess siden den startet i 2006. Her får ungdom svar på spørsmål om alt fra seksualitet til psykiske problemer. Et fagpanel på 40 personer med leger, jurister, helsesøstre og psykologer står for svarene.

Unike brukere

Aftenposten skriver at tjenesten har hatt over 100.000 unike brukere, og over 45.000 spørsmål er blitt stilt. Endelig har den digitale spørrekassetrafikkstatistikken nådd de store massemedia.

Men alt er ikke fryd og gammen. Aftenposten har ikke klart å tolke tallene riktig. Det Ung.no har opplyst er at

  • Spørrekassen har mer enn 100.000 unike brukere i måneden [det vil si langt mer enn 100.000 unike brukere i alt (siden 2006)]
  • Spørrekassen har et arkiv som inneholder 45.000 spørsmål med svar [som betyr at det har blitt stilt langt flere spørsmål i alt]

For tida mottar Ung.no ca. fem hundre nye spørsmål i uka.

  • Ifølge Ingrid Pelin Berg, fungerende kommunikasjonssjef i Bufdir, som driver ung.no, vil det koste 3 millioner kroner årlig å opprettholde ung.no med den aktiviteten som er i dag. Men den årlige rammen som er satt for tjenesten er bare 1,1 millioner kroner.
  • – Det er et kjempestort behov blant ungdom for denne type interaktive tjenester, og derfor har den eskalert kraftig det siste året med mer enn en dobling av antall spørsmål. Det har krevet mer ressurser enn vi i utgangspunktet hadde, sier Pelin Berg. …
  • Dermed ble nettstedet stengt på mandag, i forståelse med departementet.

Til sammenlikning omfatter Biblioteksvars nye arkiv ca. seks tusen spørsmål. Men gjennom årene har det kommet inn langt flere spørsmål enn dette. Hvis vi holder oss til epost-spørsmålene, kan det dreie seg om tre-fire tusen spørsmål i året siden 1997. I tillegg kommer chat og SMS.

Note

Begrepet unik bruker er diskutert her (Journalisten) og her (Wikipedia).

Ressurser

  • Upre­sis statistikk på nettet. Nett­avi­ser og an­non­sø­rer kla­rer ikke å enes om hvor­dan nettra­fik­ken skal må­les. Journalisten.no, 2007.

Plinius

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: