Plinius

fredag, september 18, 2009

P 134/09: Sommerbøker

Filed under: lesing, litteratur — plinius @ 9:02 am

rothfussNår jeg tenker etter, har jeg lest flere lange bøker  – grensen går ved ett tusen sider – i sommer.

Det dreier seg om Tawny Man-serien til Robin Hobb, med bindene Fool’s Errand (2002), Golden Fool (2003) og Fool’s Fate (2003) – godt over to tusen sider i alt.

Bildet viser Patrick Rothfuss

Hobb er et av forfatternavnene til Margaret Astrid Lindholm Ogden. Handlingen foregår i en middelaldersk fantasiverden – The Realm of the Elderlings – og helten kjente jeg godt fra før. FitzChivalry Farseer var også hovedpersonen i de tre «snikmorderbøkene» (The Farseer trilogy) som foregikk femten år tidligere:  Assassin’s Apprentice (1995),  Royal Assassin (1996) og  Assassin’s Quest (1997).

Dette er utpreget tidtrøyte, og forfatterne durer i vei uten å bekymre seg om sidetallet. Så lenge salgspila peker oppover, ser forlagene ingen grunn til å stramme inn. Harry Potter-bøkene este jo ut – jo bedre de solgte.

Det mest outrerte eksempelet på lang fantasi er vel  Robert Jordan (Wikipedia) – han fullførte tolv ganske solide bind i Tidshjul-serien før han døde. Forlaget begynner å utgi et trettende bind – fordelt på tre bøker – senere i høst.

Selv hoppet jeg av midt i det niende, etter fem-seks tusen sider, for noen år siden. Fyren kunne skrive, men han kom jo aldri til en konklusjon …

Men jeg må nevne en sommerbok til – en riktig god fortelling for oss som er hekta på sjangeren. Det dreier seg om Kingkiller-trilogien til Patrick Rothfuss (Wikipedia). Jeg oppdaget første bind – The Name of the Wind – på Gardermoen i sommer. De to neste er i kjømda. Gardermoen har også skylda for Sepulchre (Wikipedia) av Kate Mosse – en gotisk romanse om gjenferd, tarot-kort og dystre slott i Sør-Vest-Frankrike.  Men det var morsomt å «gjense» Rennes-les-Bains, siden vi har feriert mye i nærheten. Byen ser fortsatt ut som et feriested fra århundreskiftet.

Polens «nasjonale epos» Pan Tadeusz er en munter folkelivsskildring – på vers – fra lavadlig polsk miljø – i Litauen. Boka var et lykkelig funn i en bokhandel i Warszawa. Den engelske oversettelsen – med rim og rytmer på rette plass – er forbausende lesverdig.

To fagbøker – om renessansearkitektur og om Vestens møte med Islam – inngår også i sommerens leseregnskap. Tariq Ramadan er omstridt (Wikipedia), men skriver overbevisende. Hubertus Gunther er rett og slett en dyktig fagperson og pedagog. Tyskland har mange slike.

Bok og skjerm

Selv om de digitale mediene dominerer nyhetsbildet, er det ingen mangel på bøker. De flommer inn – over kiosker og bokhandler, postkontorer og varehus. Bestselgerne er billig underholdning. Hundre kroner for en 600 siders paperback tilsvarer en utgift på ti kroner timen – for den som leser en side i minuttet.

Det nye er samspillet mellom bok og skjerm. Jeg lever fortsatt i to verdener – men ser at broene mellom dem blir flere og fastere.  E-boka har jeg ennå ikke prøvd ut – det holder foreløpig med  Eirik Newths rapporter. Men nettets nærvær forandrer bøkenes kontekst.

Nåt jeg leser Robin Hobb, kan jeg bli kjent med hele hennes produksjon i løpet av noen minutter. Når jeg engasjerer meg i Ramadan, kan jeg også følge debattene som stormer rundt ham. Når jeg leser Mickiewicz, kan jeg bruke nettet til å plassere ham historisk og litterært. Selv om jeg kjøper og leser på papir, blir bøkene beriket og fanget opp av nettet.

Bokas død ser jeg ikke noe til. Men bokas dominans – den gutenbergske epoke – er over.

Ressurser

Skjønnlitteratur

 • Robin Hobb. The Tawny Man trilogy. Wikipedia.
 • Patrick Rothfuss (2007). The Name of the Wind. Wikipedia
 • Kate Mosse. Sepulchre. Wikipedia.
 • Adam Mickiewicz. Pan Tadeusz or The Last Foray in Lithuania. A Tale of the Gentry in the Years 1811 and 1812. Translated into English verse with an introduction by Kenneth R. Mackenzie. Lomianki: Wydawnictwo LTW 2007. Wikipedia.

Faglitteratur

 • Tariq Ramadan. Europeisk Islam. Å være muslim i Vesten. Oslo: Cappelen Damm 2009. – 277 s. Wikipedia.
 • Hubertus Günther. Was ist Renaissance. Eine Charakteristik der Architektur zu Beginn der Neuzeit. Darmstadt, WBG, 2009. – 304 s. Amazon

WBG = Wissenschaftliche Buchgesellschaft har et glimrende utvalg av fagbøker – pluss klasikere, barnebøker, CD-plater, … –  til priser godt under bokhandelens.

Plinius

VEDLEGG

Tidshjulet-serien (The Wheel of Time)

 1. Verdens øye (The Eye of the World) (1990)
 2. Den store jakten (The Great Hunt) (1990)
 3. Den gjenfødte dragen (The Dragon Reborn) (1991)
 4. Skyggen stiger (The Shadow Rising) (1992)
 5. Himmelens flammer (The Fires of Heaven) (1993)
 6. Kaosets herre (Lord of Chaos) (1994)
 7. Sverdkronen (A Crown of Swords) (1996)
 8. Dolkenes vei (The Path of Daggers) (1998)
 9. Vinterens hjerte (Winter’s Heart) (2000)
 10. Skumringens korsvei (Crossroads of Twilight) (2003)
 11. Ung vår (A New Spring) (2004)
 12. Drømmekniven (Knife of Dreams) (2005)
 13. A Memory of Light (første del utgis i november 2009)
Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: