Plinius

lørdag, september 26, 2009

P 136/09: Det statistiske manifest

Filed under: IFLA, statistikk — plinius @ 12:46 pm

egyptDet er på tide med et nytt manifest.

Det nye er litt mindre ambisiøst enn det gamle. I 1848 var det verdensrevolusjonen som sto på tapetet. Nå er det utlån og besøk.

Men verdenshistorien og bibliotekstatistikken henger nøye sammen. I den globale kunnskapsøkonomien er produksjonen av kunnskap – som innbefatter alle former for læring –  noe som skal planlegges i forkant og vurderes i etterkant. Derfor må den måles.

I kunnskapssamfunnet må bibliotekene markere seg som læringsarenaer for å vinne støtte.  Det betyr at bibliotekene og bibliotekstatistikken må sees i et bredt læringsperspektiv. Vi må kunne svare på spørsmålet: hva får samfunnet igjen for sine investeringer i gratis bibliotektjenester?

Det er dette perspektivet som ble løftet fram av Claudia Lux (IFLA-president 2007-2009) – som valgte Libraries on the Agenda som sitt motto. I Milano (2009) fulgte vi opp med en sesjon om Statistics on the Agenda. IFLAs statistikkseksjon vil ta dette perspektivet videre i årene som kommer – med prosjektet Global Statistics for Advocacy.

Seksjonen har også fått sitt manifest. Det er utviklet i samarbeid med IFLA sentralt, men er ennå ikke offisielt vedtatt av organisasjonen. Manifestet åpner slik:

– Quantitative and qualitative data about library services, library use and library users are essential for revealing and confirming the outstanding value that libraries provide.

Jeg har ikke vært med i redaksjonen – og synes nok formuleringen er litt vel optimistisk. Men vektleggingen av kvantitativ kunnskap om bibliotekene – ved siden av solskinnshistorier og edle hensikter – er verdifull.

Ressurser

Plinius


Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: