Plinius

onsdag, oktober 28, 2009

P 151/09: Bibliotek og museer – side ved side

Filed under: 1bib, museer, statistikk — plinius @ 10:48 am

nidarosFolkebibliotekene er mest besøkt.

Nidaros Domkirke (bildet) hadde nesten fire hundre tusen besøk i 2008.

Det gjør vi ofte – og med rette – et poeng av. Men vi kan gjerne gå litt dypere i statistikken. I Oslo har museene flere besøk pr. innbygger enn Deichman: 7.1 mot 4.6 i 2007.

– Det gjelds ikke, er det lett å si. Tenk på alle turistene!

Men for å vite om dette stemmer, måtte vi ha besøkstall som skiller mellom museumsvandrende Oslo-borgere på den ene siden og tilreisende og turister på den andre. Det har vi ikke i SSB-statistikken.

Det finnes kanskje undersøkelser som kan fortelle noe om dette. Men å grave fram slike, hvis de skulle finnes, sprenger bloggens rammer.

Samme oppholdstid

Den foreliggende statistikken gir likevel interessante opplysninger:

Folk besøker nok museer sjeldnere enn de besøker folkebibliotek: 2,2 besøk pr. innbygger i 2008 – mot 4,7 i folkebibliotekene. Til gjengjeld oppholder de seg lengre på museene når de først er innom. Vi vet, fra ganske mange trafikktellinger, at typiske bibliotekbesøk varer 20-30 minutter. Selv om vi ikke har tilsvarende tall for museene, tar jeg for gitt at de som besøker museene normalt bruker en times tid eller mer.

Det betyr at samlet oppholdstid pr. innbygger inne på museet – og biblioteket – antagelig ligger nokså likt.

Så kan bibliotekene svare at selve oppholdet bare er en del av tilbudet: folk bruker jo også tid på å lese det de har lånt. Hvert besøk, vet vi, fører i gjennomsnitt til ca. ett lån  – og dermed til ett stykk boklesing i hjemmet. Hvor mye tid det innebærer, er det ingen som har målt – men det går an å lage estimater på basis av tidsbudsjetter og tall for typisk lesehastighet – anvendt på de bøkene det lånes mest av.

Jeg lar dette ligge og går tilbake til tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Det er tydelig at museene har en mer usikker etterspørsel. Den gjennomsnittlige variasjonen i besøkstall  fra 2007 til 2008 – for de nittiåtte største museene – lå på nitten prosent (tall manglet for de to siste). For kommuner med over ti tusen innbyggere (litt over hundre bibliotek) lå det tilsvarende tallet – for besøk pr. innbygger – på elleve prosent.

Hvor populære er museene?

Etter museumsreformen har ABM-utvikling satset mye på å få inn sammenliknbar statistikk fra museene. De fleste museer har nok registrert besøkstall – på en eller annen måte – tidligere. Men det er bare et overordnet organ – nasjonalt eller internasjonalt – som har mulighet til å standardisere metodene og rapporteringen.

Siden det dreier seg om et nyopprettet system, har det sikkert mange svakheter fortsatt. Men for å øke kvaliteten tror jeg det er bedre å begynne å bruke dataene enn å vente på den store og forløsende museumsstatistikk-kvalitetssikringsreformen.

Jeg behandler derfor – i denne runden – ABM-tallene som om de gir et korrekt bilde av publikums besøk.

Den publiserte statistikken har tabeller som viser besøkstall for ulike museumstyper, for hvert enkelt fylke, og for de ett hundre mest besøkte museene. Jeg holder meg her til de enkelte museene, siden disse tallene avspeiler konkrete besøksstrømmer og dermed er lettere å tolke.

Jeg har regnet ut endringene fra 2007 til 2008 for alle museene. Siden museumsbesøk har en tendens til å variere fra år til år, har jeg – for de største museene – også sett på utviklingen fra toårsperioden 04-05 til toårsperioden 07-08.

Den fullstendige tabellen ligger på Google Docs.

Nasjonalmuseet for kunst

Det eneste museet som har mer enn en halv million besøk pr. år, er Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Men dette er jo ikke ett museum i vanlig språkbruk, men en gruppe museer under felles ledelse: Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillinger.

Denne samlingen av museer hadde en nedgang i besøkstallet på femten prosent fra 04-05 til 07-08.

Opplevelser trekker publikum

I neste gruppe – fra to til fem hundre tusen besøk – finner vi tolv museer. Den overlegent største veksten finner vi i det jeg vil kalle barne- og opplevelsesvennlige museer:

  • Norsk Teknisk Museum: opp 42 prosent på tre år
  • Akvariet i Bergen: opp 40 prosent
  • Norsk Folkemuseum: opp 37 prosent
  • Norsk Telemuseum: opp 34 prosent
  • Frammuseet: opp 24 prosent

Norsk telemuseum har utstillinger og samlinger over hele landet, men hovedutstillingen ligger i lokalene til Norsk Teknisk Museum. Hvordan tallene for de to museene samordnes, vet jeg ikke. Men det kan sikkert ABM-utvikling gjøre rede for.

Synkende besøk

Den svakeste utviklingen viser:

  • Skimuseet: ned 22 prosent
  • Nidaros Domkirke: ned 4 prosent
  • Kulturhistorisk museum (UiO): ned 1 prosent
  • Kontiki-museet: opp 3 prosent

Siden befolkningen økte med litt over tre prosent fra 04-05 til 07-08, hadde også Kontikimuseet en relativ nedgang i besøket (pr. tusen innbyggere).

Midtgruppen består av Kunstmuseene i Bergen og Naturhistorisk museum i Oslo, som begge opplevde en klar økning. Forsvarets museer har ikke oppgitt tall for 2004 og 2005.

Forsvarsmuseene omfatter forøvrig sju museer rundt om i landet: Forsvarsmuseet i Oslo, Norges hjemmefrontmuseum, Marinemuseet i Horten (verdens eldste, sies det), Rustkammeret i Trondheim, Luftforsvarsmuseet i Bodø (men med flysamling på Gardermoen), Oscarsborg, og Bergenhus festningsmuseum.

Ressurser

Plinius

1 kommentar »

  1. […] One good blog, that maybe you all know, is the one by Plinius. Here is an article where he does a comparison of statistics on visits to museums and to libraries: https://plinius.wordpress.com/2009/10/28/p-15109-bibliotek-og-museer-side… […]

    Tilbakeping av Marketing for libraries « Tre null — onsdag, mars 10, 2010 @ 12:20 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.