Plinius

lørdag, november 14, 2009

P 165/09: Mange jern i ilden

Filed under: museer — plinius @ 9:10 am

scytheKulturdepartementets Stein Sægrov har mange slags jern i ilden.

Da Norsk Jernverk forsvant i 1988, sørget han for at Nasjonalbiblioteket fikk ny avdeling i Mo i Rana.  Samtidig reddet han den gamle ljåfabrikken i Gjesdal kommune for ettertida.

Marianne Takle har dokumentert den første prosessen – Målfrid Snørteland den andre (Vedlegg 1).

Tjue år senere har byråsjefen blitt avdelingsdirektør. Han er fortsatt en motor i museumsutviklingen – enten museene vil eller ikke (Vedlegg 2 og 3).

Ressurser

Plinius

VEDLEGG 1

30.september 1988 kunne byråsjef Stein Sægrov i Kultur- og vitskapsdepartementet opna den nyrestaurerte Gjesdal Ljåfabrikk. Med dette har Gjesdal fått eit eineståande teknisk kulturminne som dokumenterer ein viktig og typisk produksjon for denne bygda. Så langt me kjenner til er og dette den einaste ljåfabrikken som er bevart her i landet.

Det var og Stein Sægrov som tidleg i 1980-åra blei merksam på dette unike industriminnet og som tok initiativ til å verna anlegget. Han var då formann i Høyland bygdemuseum og var samstundes drivkrafta bak det regionale museumsamarbeidet som vaks fram på Jæren i desse åra.

Målfrid Snørteland:Gjesdal ljafabrikk er restaurert

Gjesdal kommune er ei fjell- og innlandsbygd som ligg i overgangen mellom Jæren og Dalane, ca. 30 km sørøst for Stavanger.  Kommunen grenser til Forsand, Sandnes, Time, Bjerkreim og har også grense med Sirdal kommune i Vest-Agder.

VEDLEGG 2

I november i fjor var kulturminister Trond Giske og avdelingsdirektør Stein Sægrov i møte med de åtte museene det gjelder. Da fikk de beskjed om at alle skulle slås sammen til ett museum.
– Vi kan ikke si ja til noe vi ikke vet hva er, sier direktør Jan-Lauritz Opstad ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Han er helt klar, museet skal ikke bli en av åtte avdelinger i et stormuseum. …
– Får museet lov til å stå utenfor?

– Jeg vet ikke, men museet er en selvstendig stiftelse som kan ta egne avgjørelser.

Vi vet ikke hva som blir straffen, men alternativet er verre. I Oslo og Bergen holder de store museene til i offentlig eide bygninger, mens vi eier bygningene våre. Vi forvalter store verdier og vet ikke hvordan drift og økonomi blir i ett stort museum, sier direktør Jan-Laurtiz Opstad.

Dagsavisen 2008. Nekter å bli sammenslått.

VEDLEGG 3

Jærmuseet, som skal driva Garborgsenteret, kjem til å søka staten om driftsstøtte til sju stillingar på senteret.

Søknaden skal vera inne før 1. mai. Ordførar Arnfinn Vigrestad orienterte måndag gruppeleiarane i Time om eit møte med avdelingsdirektør Stein Sægrov i Kultur- og kyrkjedepartementet der Garborgsenteret var tema.

Saman med direktør Målfrid Snørteland, prosjektleiar Einar Schibevaag og styreleiar Arne Norheim var ordføraren nyleg i departementet for å diskutera saka.

– Det skal sendast ny søknad om driftsstøtte til Garborgsenteret. Me ynskte ei tilbakemelding om kor saka står, og korleis søknaden bør utformast for at me skal nå gjennom, seier Arnfinn Vigrestad til Jærbladet.

Reaksjonen frå Stein Sægrov var at det me presenterte såg greitt ut, men at statsstøtte til sju stillingar er i overkant av det staten har bidratt med i andre tilfelle. Sægrov meinte at ingen liknande institusjonar har fått så stor del til drift, men Målfrid Snørteland påpeika at det finst eit døme på det.

Sægrov presiserte at det er politikarane som skal avgjera saka, men at det må god argumentasjon og dokumentasjon til for å nå fram med eit slikt ynskjemål.

– Er sju stillingar for ambisiøst?

– Nei, rett nok ligg sju stillingar i overkant av det andre har fått, men Sægrov sa ikkje at me bare kan gløyma det. Jærmuseet må legga fram gode argument for å få pengane.

Jærbladet 2009

Reklamer

1 kommentar »

  1. […] er preget av sterke og tause byråkrater. For meg er det problem at Sægrov ikke kan tre fram og diskutere sine visjoner for norsk bibliotekvesen. Problemet blir større når […]

    Tilbakeping av P 28/10 « Plinius — onsdag, februar 3, 2010 @ 11:29 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: