Plinius

torsdag, november 26, 2009

P 170/09: Kritisk analyse eller digital kollaps?

Filed under: bibliotek 2.0, debatt — plinius @ 7:37 am

I går ble jeg intervjuet av Klassekampen om Nasjonalbibliotekets store digitaliseringsprosjekt.

Artikkelen åpnet slik:

– I Nasjonalbiblioteket skannes det akkurat nå bøker for harde livet slik at nasjonen skal kunne gå på nett og finne igjen det som produseres av tekst her i landet. Og ambisjonen er ikke snau. Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein har sagt at målet er å digitalisere «alt», slik at hele kulturarven bare vil være noen tastetrykk unna. Det høres unektelig ut som en fager drøm. Eller?

– En stor feilinvestering, sier den erfarne bibliotekforskeren Tord Høivik om Nasjonalbibliotekets pågående digitalisering, og utdyper: – Nasjonalbiblioteket bruker betydelige midler på å skape en gigantisk samling av digitaliserte filer som i hovedsak vil ligge der uten å bli noe særlig brukt.

Bygdøy alle

Selve overskriften –  Frykter digital kollaps – er det avisen som har laget. Jeg tror ikke prosjektet kommer til å kollapse. Det er større sjanse for at det vil tape praktisk og politisk interesse – fordi brukerne ikke finner det de trenger.

Jeg har studert rapporten fra Nordområdeprosjektet. Besøkstallene er pakket godt inn – men kan graves fram. De var meget lave. Både Nasjonalbiblioteket, Trond Andreassen (NFF) og Marianne Takle (ny bok om NB) har sagt at nettstedet var bra besøkt.  Statssekretær Lubna Jaffery Fjell sier at bruken ikke har vært fryktelig lav.

De kan ikke ha sett nøye etter. Antall besøk pr. dag lå rundt tretten i prosjektets første år – og rundt sju det siste halvåret. Det var på nivå med nettstedet til Bygdøy Allé Båtforening.

[Bildet er tatt i Bygdøy allé]

Det betyr ikke at Nordområdeprosjektet og bokhylla.no er dårlige prosjekter. Det er utmerket at Nasjonalbiblioteket prøver ut digital tilgjengeliggjøring. Dette er en ny verden – og vi må være villige til å prøve, til å feile og til å lære av feilene. Poenget med prøveprosjekter er jo nettopp å vinne erfaringer.

Men hvis resultatene tåkelegges eller bare er tilgjengelige internt, stopper læringen opp. Takle har poengtert at digitaliseringsstrategien er tatt nesten uten faglig debatt i bibliotekmiljøet som helhet.

Trafikk og tilgang

I dag skal jeg forøvrig holde en dobbelttime om poenget med trafikkdata på nettet for tredje års bibliotekstudenter. Det er et tema som er aktuelt i hele ABM-feltet – i hele Europa – og i det meste av verden.

Næringslivet tar dette på alvor. Men nesten ingen av de som lager kulturelle og pedagogiske nettsteder, har brydd seg om denne statistikken – kanskje fordi tallene stort sett ligger mye lavere enn ønsket. Nasjonalbiblioteket er ikke noe unntak. Det brukes titalls millioner på nettbaserte prosjekter uten at bruken blir skikkelig analysert. Hverken leverandørene, byråkratene eller politikerne engasjerer seg.

Neste skritt må være å sørge for bruer eller tunneler til alle norske øyer.

Tenk på Hedmark. Av de sju viktigste øyene i dette innlandsfylket, er det bare Helgøya som har fastlandsforbindelse.

Tilgang er jo et gode i seg selv.

Ressurser

Klassekampen

Plinius

Følgende 7 sider er i denne kategorien, av totalt 7.

E

H

R

S

Ø

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: