Plinius

søndag, desember 13, 2009

SK 49/09: Lønner det seg?

Filed under: 1bib, marked, Sør, statistikk — plinius @ 11:40 am

Bill og Melinda har opprettet verdens største åpne humanitære stiftelse.

Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) deler ut ca. ti milliarder kroner i året – og har en kapital på ca. to hundre milliarder kroner. I tillegg til Gates har verdens rikeste mann – Warren Buffett –  gått inn med mye av sin formue.

Stiftelsen er «åpen» fordi publikum har innsyn i budsjett og regnskap, organisasjonsstruktur og beslutninger.  Sett fra bibliotekenes side er BMGF interessant fordi den:

  • satser mye på bibliotekutvikling
  • knytter bibliotekutvikling til samfunnsutvikling (community development)
  • anvender arbeidsformer utviklet i næringslivet

Biblioteksatsingen er rettet mot folkebibliotek i fattigere og mindre utviklede områder – dels i USA (US Libraries Initiative) og dels i en rekke land i Sør og Øst (Global Libraries Program). Begge steder er det bibliotekenes rolle som formidlere av digitale tjenester som står i sentrum.

Bulgaria

Et aktuelt eksempel er Bulgaria.

In the course of the next four and a half years, the program shall enable the use of ICT equipment and Internet by visitors at 900 public libraries in large and small towns and villages countrywide.

Approximately 3,000 librarians will be trained in computer literacy, library service delivery and library management.

Når stiftelsen først går inn i et land, satser den tungt og bredt. Det betyr at den kan stille krav til sine lokale samarbeidspartnere. Utviklingsarbeidet forankres både i bibliotekenes organisasjoner og på høyt politisk nivå. Tiltakene knyttes til statens egne målsettinger:

The Bulgarian Government strives to improve quality of life by providing to all citizens the opportunity to acquire the needed computer and Internet usage skill, as well as the means for free and secure exchange of knowledge and information, regardless of any geographical, physical or economic barriers.

Et stort bibliotekløft

Folkebibliotekene betraktes som effektive redskaper for å realisere disse målsettingene:

An immediate step in this regard is to enable the use of information and communication technologies at venues accessible to the entire population, as is the case with public libraries.

I Bulgaria har stiftelsen alliert seg med Kulturdepartementet og UNDP (United Nations Development Programme).  Det er disse to aktørene som er ansvarlige for utviklingsprogrammet – mens BMGF står for en vesentlig del av ressursinnsatsen.

Kommuner som vil delta i programmet, må forplikte seg til å stille med passende lokaler og bibliotekar på heltid – og til å videreføre den lokale støtten etter at programmet er avsluttet.

Det er all grunn til å kalle dette et stort bibliotekløft. I tillegg til de ni hundre bibliotekene som velges ut i 2010 vil programmet prøve å inkludere ytterligere sju hundre etter hvert. Siden Bulgaria har omtrent 2400 folkebibliotek, er målet å dekke to tredjedeler av enhetene. 

Through the support of the program, libraries are expected to expand their activities, to become more attractive places for visitors and to play an important local development role.

Lønner det seg?

Innsatsen i Chile er et annet eksempel. Her har stiftelsen finansiert det nasjonale nettverket Biblioredes redes betyr nettverk på spansk – som har gitt omtrent fire hundre chilenske folkebibliotek datamaskiner, internettforbindselse og egne hjemmesider.

Dette utviklingsprogrammet ble gjennomført sammen med DIBAM – Chiles ABM-utvikling –  for noen få år siden. Den grundige evalueringen som ble foretatt, både midtveis og til slutt, er typisk. Gates og Buffett nøyer seg ikke med utplassering og opplæring. Som entreprenører er de også levende opptatt av hva investeringene kaster av seg.

Her dreier det seg ikke lenger om dollar, men om development. Men tankegangen er den samme: hva får vi igjen for innsatsen? Da må resultatene måles – og vurderes opp mot investeringene. Hvor mye koster det? Hvor mye smaker det?

Hvis det koster mer enn det smaker, må kursen legges om.

For meg er denne viljen til å lære av prosjekterfaringer kanskje det viktigste Global Libraries kan bidra med.  Det innebærer i praksis at stiftelsen er svært bevisst på å måle virkningene av sine egne prosjekter. De har egne eksperter med høy kompetanse på evaluering, resultatmålinger og surveymetodikk – noe som gjør at de kan engasjerer konsulentbyråer og utforme oppdrag i mange ulike land uten å bli bondefanget.

På IFLA-konferansen i Milano – der jeg ledet et møte om resultatvurderinger basert på statistikk – var foredragene og artiklene fra Global Libraries jordnære, overbevisende og metodisk solide. Dette er et arbeidsområde IFLAs statistikkseksjon vil bruke mye tid på i året som kommer.

Ressurser

Plinius

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: