Plinius

torsdag, januar 21, 2010

P 17/10: Gode, gamle SNL

Filed under: debatt — plinius @ 11:26 am

SNL var et godt leksikon på papir.

Kunnskapsforlaget har forsøkt, men ikke maktet, å lage en modell som fungerer på nettet. Dermed taper de konkurransen mot Wikipedia, som følger nettets spilleregler.

Wikipedias karriere startet med Nupedia, som var et redigert leksikon. Det tok aldri av. Det er den åpne dugnadsmodellen som har ført Wikipedia fra null til et av verdens ti mest brukte nettsteder i løpet av ni korte år.

Aftenposten har klare meninger om dette:

Et brukerbasert nettleksikon som Wikipedia, der bidragsyterne er anonyme, er imidlertid bare et supplement til et kvalitetssikret leksikon der navngitte fagpersoner kan stilles til ansvar for innholdet.

Det de fleste mennesker velger å bruke, sier avisen i praksis, kan bare være et supplement til det kvalitetssikrede leksikonet de burde bruke. Der kan nemlig navngitte fagpersoner stilles til ansvar for innholdet.

Dokumentasjon

Da får jeg lyst til å spørre: kan Aftenposten dokumentere at de oppstår problemer av betydning fordi publikum bruker Wikipedia i stedet for redigerte leksika? Eller er dette synsing ved kontorpulten?

Jeg vet at nettet fører til en klipp-og-lim-kultur hos elever og studenter – det er beskrevet i flere internasjonale rapporter. Men ingen ting av det jeg har lest, framhever Wikipedia som verre enn andre leksikalske kilder på nettet.

Wikipedia har selvsagt både svake og sterke sider. Generelt blir leksikonet stadig bedre. Men først og fremst blir det brukt – også av lærere, bibliotekarer og journalister.

Note

Alexa plasserer  SNL  som nettsted nr. 349 i Norge

Ressurser

Plinius

VEDLEGG

NRKbeta

Det er i den anledning verdt å gjenta hovedpunktene i min kommentar fra oktober 2009, med de fem feilene som SNL har gjort.

  • Feil #1: Informasjonen finnes andre steder
  • Feil #2: Lite gjennomtenkt forretningsmodell
  • Feil #3: Lite “internettsk”
  • Feil #4: Kvaliteten er ikke bedre enn andre kilder
  • Feil #5: For sent

Det er trist at Nygaard igjen bruker sin tid i pressen til å rakke ned på alternativene i stedet for å se hvilken feilaktig forretningsstrategi SNL har hatt helt fra starten av. Ikke på noe tidspunkt har han villet innse at SNLs fiasko ikke handler om at kvalitet eller ikke kvalitet. Men om forståelse for nettet i motsetning til det å lage leksikon på papir.

Store Norske Leksikon mot nedleggelse. NRKbeta

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: